Kalėdų šurmulys dar krizinis

Kalėdų šurmulys dar krizinis

Šiemet pirmą kartą yra vilties, kad per Kalėdas turėsime laiko ilgiau pabūti kartu su mylimais ir brangiais žmonėmis, juk laukia net 5 poilsio dienos. Tačiau rūpesčių dar begalė. Prekybos centruose didžiulis šurmulys, vieni niekaip neišrenka dovanos, kitus slegia šventinio stalo ruošimo našta. Ką žmonės perka, kiek išleidžia, ką naujo šiemet paruošė didieji prekybos tinklai?

Parduotuvėse žmonės vieni kitiems nesišypso, daugumos veidai dar susirūpinę. Tik mažose jaukiose krautuvėlėse ir turguje pardavėjai palinki linksmų švenčių ir priverčia pirkėjus bent šyptelėti ir tarstelti: „Ir jums“.

Psichologai sako, kad pirkdami kuo daugiau dovanų ir ruošdami kuo gausesnį stalą mes stengiamės kompensuoti meilę ir dėmesį, kurių per visus metus negalėjome duoti savo tėvams, vaikams ir artimiesiems. Sąžinės priekaištus stengiamės užglaistyti prie bendro stalo, prie Kalėdų eglutės.

Prekybininkai puikiai žino mūsų silpnybes ir jomis naudojasi, išleidžia spalvingus, viliojančius katalogus. Ko stebėtis, kad prieš šventes pasiduodame pirkimo karštligei, visko priperkame per daug, kalnus maisto, nereikalingų, nedvasingų dovanų. Tačiau komerciniame pamišime galima ir nedalyvauti - vis daugiau žmonių šventėmis pasirūpina iš anksto ir tuo labai didžiuojasi.

Perkamoji galia augo nedaug

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigia, kad per kalėdinės prekybos piką pardavimas išauga bemaž dvigubai, palyginti su įprastomis darbo dienomis.

Nors politikai džiaugiasi sutramdę krizę ir tvirtina, kad gyventojų finansinė padėtis yra pagerėjusi, D. Ryliškis teigia, kad pirkėjų išlaidumas yra panašus į pernykštį, žmonių perkamoji galia išaugo nedaug.

Žmonių pajamos yra ribotos, artėja šalčiai, neaišku, ar visa žiema bus šalta, kiek reikės mokėti už šildymą, todėl prekes žmonės renkasi atidžiau, neišlaidauja. „Prognozuojame, kad per kalėdinės prekybos piką vidutinis pirkėjo krepšelis, skaičiuojamas apyvartą dalijant iš čekių skaičiaus, sudarys apie 40 litų“, - teigia „Norfos“ atstovas.

Kalėdinėmis prekėmis „Norfa“ prekiauja jau nuo lapkričio. Akcijų būna nuolat, netrūks jų ir šventinės prekybos metu.

„Maximos“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė taip pat akcentuoja, kad būtent per akcijas nuperkamas didžiausias kiekis dovanų. Gruodį atlikta pirkėjų apklausa parodė, kad didžioji dauguma respondentų per šventes tikisi gauti praktiškų dovanų. Geidžiamiausiame šių metų dovanų sąraše - buitinė technika, namų apyvokos reikmenys, namų dekoravimo, parfumerijos, kosmetikos prekės bei juvelyriniai dirbiniai, bilietai į koncertus, spektaklius, kitas laisvalaikio pramogas. Vaikams perkami žaislai, o įmonių darbuotojams - dovanų kortelės, kad jie patys galėtų pasirinkti tinkantį daiktą.

„Maxima“ per šventes siūlo naujausias žaislų kolekcijas bei naujausias ir populiariausias knygas. Prieš Kalėdas supakuota apie 300 kosmetikos rinkinių.

Apklausa parodė, kad maždaug trečdalis apklaustųjų dovanoms planuoja išleisti nuo 100 iki 200 litų, tiek pat ir šventiniam stalui. Šeštadalis respondentų dovanoms skirs iki 300 litų.

„Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Valdas Lopeta teigia, kad kalėdinių papuošimų šiemet parduota 5 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Pirkėjai renkasi įdomesnes prekes, rinkos naujienas. Populiariausios prekės - su 2013 metų simboliu gyvate. Tai įvairūs stikliniai, keraminiai suvenyrai, puodeliai. Iki 6,5 karto daugiau parduodama čiuožynių.

Šventinį stalą ruošiame patys

„Maximos“ konditeriai šiemet ruošiasi pagaminti 10 proc. daugiau tortų nei pernai. Paprastą dieną prekybos tinkle parduodama daugiau kaip 5 tūkst. įvairių tortų, o per šventes, ypač prieš Naujuosius, jų paklausa išauga net 300 proc. Perkamiausi yra maskarponės, kitų sūrių tortai, „Napoleonas“, „Puriena“, „Juodoji rožė“, migdolinis su braškėmis. Saldumynais mėgstama pasilepinti sutinkant Naujuosius, tuomet tortų nuperkama trečdaliu daugiau nei per Kalėdas.

Ypatingus, didelius tortus užsako mokyklos, vaikų darželiai, įmonių darbuotojai įvairiems šventiniams renginiams.

Tačiau lietuviai ištikimi tradicijoms - šventinį stalą mėgsta paruošti patys. „Maximos“ apklausa parodė, kad dauguma gyventojų artėjančias šventes praleis namuose su šeima arba lankydami giminaičius.

„Maximos“ konditerijos cechuose dabar pats darbymetis. „Mes didžiuojamės „Meistro kokybės“ ženklu pažymėtais konditerijos gaminiais - šiemet „Maximos“ konditerės Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos surengtame talentų konkurse pripažintos geriausiomis“, - džiaugiasi O.Malaškevičienė.

Kaip dirbs didieji prekybos tinklai

Dalis „Maximos“ parduotuvių švenčių dienomis bus atidaromos vėliau, uždaromos anksčiau, kad galėtų pailsėti ir darbuotojai. Artimiausios parduotuvės darbo laiką galima pasitikrinti internete.

„Iki“ parduotuvės gruodžio 24 d. atsidarys įprastai, o darbą baigs 20 val. Pirmąją Kalėdų dieną dirbs nuo 9 val. ryto iki 20 val. vakaro, 26 d. nuo 9 ryto, baigs įprastu laiku.

„Norfos“ parduotuvės 24 d. dirbs 2 valandomis trumpiau, 25 d. dalis parduotuvių, tai yra 58 iš 133-ų, sutrumpintai, nuo 10 iki 18 val.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder