Juozas Olekas: pasiekėme naują apginamumo lygį

Juozas Olekas: pasiekėme naują apginamumo lygį

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako, kad NATO integracinio vieneto atidarymas Lietuvoje šaliai leis pasiekti naują kolektyvinio apginamumo lygį.

Ketvirtadienį NATO integraciniai štabai atidaromi šešiose valstybėse - Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje. Į integracinio vieneto atidarymą Lietuvoje atvyko ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

"Mes pasiekėme naują saugumo ir apginamumo lygį. Štabo įkūrimas yra atsakas į tai, ką daro Rusija. Nei Gruzijoje, nei Kryme NATO štabų nebuvo", - prieš atidarymo ceremoniją žurnalistams sakė J. Olekas.

Anot ministro, štabas dabar turės planuoti NATO greitojo reagavimo pajėgų atvykimą, parengti dislokavimo vietas ir kanalus.

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus teigimu, integracinio vieneto atidarymas yra vienas iš apčiuopiamų rezultatų, dėl kurių pernai buvo susitarta NATO viršūnių susitikime Velse, ir signalas, jog Aljansas rūpinasi savo teritorijų saugumu.

"Tai, kad turime tą pėdsaką mūsų teritorijoje, sukuria tam tikras netiesiogines saugumo garantijas", - sakė L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, viso NATO aljanso tikslas yra tik kolektyvinė gynyba, o štabų įsteigimu nesiekiama bauginti jokios užsienio valstybės.

Integraciniai vienetai turės užtikrinti sklandų Aljanso, ypač greitojo reagavimo, pajėgų atvykimą į priimančią valstybę, taip pat užtikrins geresnę komunikaciją tarp nacionalinių pajėgų ir NATO vadovaujančių struktūrų. Štabai bus atsakingi už potencialaus sąjungininkų pastiprinimo planavimą, sąjungininkų pajėgų pratybas ir joms reikalingos paramos teikimą. Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje veikiantys štabai pavaldūs NATO Šiaurės-Rytų korpuso vadavietei Ščecine.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder