JAV oro policijos misiją pastiprins šešiais papildomais naikintuvais

JAV oro policijos misiją pastiprins šešiais papildomais naikintuvais

Lietuvos sąjungininkės NATO aljanse Jungtinės Valstijos pastiprins savo patruliavimą Baltijos šalių oro policijos misijoje papildomais šešiais F15 naikintuvais. Tai naujienų agentūrai ELTA patvirtino Krašto apsaugos ministerijos atstovai.

Oro policijos misijoje nuolat patruliuoja keturi naikintuvai.

Baltijos šalims 2004 metų kovą tapus NATO narėmis, Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvės apsaugą perėmė NATO. Kadangi Baltijos šalys neturi tinkamų kovinių orlaivių savarankiškai oro erdvės apsaugai, NATO sąjungininkės, rotuodamos tarpusavyje, siunčia savo karius ir naikintuvus į Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų bazę Šiauliuose dalyvauti oro policijos misijoje Baltijos šalyse

NATO Šiaurės Atlanto Taryba šių metų vasario mėnesį nusprendė, jog NATO oro policija bus ilgalaikė misija, kai buvo sutarta, jog misija, kuriai mandatas buvo suteiktas iki 2014 metų, bus pratęsta, jos peržiūrą numatant po 2018 metų.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis.

Nuo to laiko Baltijos oro erdvėje jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos kariai. Baltijos šalių oro erdvę saugantys naikintuvai yra pasiruošę per trumpą laiką pakilti ir imtis drausminamųjų ar kitų veiksmų Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu.

Oro policijos uždavinys - NATO oro erdvės apsauga, patruliuojant oro erdvėje ir reaguojant į galimus oro erdvės pažeidimus. Oro policijos funkcija yra užtikrinama visose NATO šalyse. Baltijos šalims neturint savo pajėgumų (naikintuvų) šiai misijai vykdyti, oro policijos misija yra vykdoma solidariai bendrais NATO pajėgumais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder