Jaunimas prie VRK protestavo prieš balsų pirkimus per Seimo rinkimus

Jaunimas prie VRK protestavo prieš balsų pirkimus per Seimo rinkimus

Viešojoje erdvėje pasirodant vis naujai informacijai apie balsų pirkimą ir aplaidų balsų skaičiavimą per pirmąjį Seimo rinkimų turą trečiadienį Vilniuje prie Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) būstinės surengta protesto akcija. Jos dalyviai, daugiausia - jaunimas, teigė piktinąsi, anot jų, "vangiu VRK darbu", nepakankamai aktyviai kovojant su balsų pirkėjais.

Su protestuotojais susitikti išėjęs VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pripažino, kad problemų yra, ir teigė besigailįs likęs VRK pirmininku.

Iš viso akcijoje "Mums ne tas pats" dalyvavo apie 70 dalyvių, nemaža dalis jų patys buvo rinkimų stebėtojai, buvo ir jaunimo organizacijų narių. Akcijos dalyviai proptestą reiškė plakatais "Į Liaudies Seimą - tarybiniais metodais", "Ar jau baigėte skaičiuoti nupirktus balsus?", "Demokratija - kas daugiau nupirks?". Kadangi akcijai leidimas nebuvo gautas, dalyviai stengėsi būriuotis 10 žmonių nesiekiančiomis grupelėmis.

Pasak vieno akcijos organizatorių Lino Kojalos, akcijos tikslas - parodyti, kad jaunimas nėra abejingas, ir paskatinti atsakingas institucijas spręsti balsų pirkimo problemą.

"Vienas dalykas - mes norime parodyti, kad jaunimui rūpi. Dažnai pabrėžiama, kad jaunimas yra atitrūkęs nuo valstybės ir jam visiškai nerūpi valstybės reikalai. Antras dalykas - norime, kad būtų padarytos išvados. Visi incidentai rodo, kad situacija yra problematiška, reikalingi konrketūs sisteminiai sprendimai. Ne pavienių žmonių, bet visos VRK, parlamentarų ir kitų žmonių sprendimai, kad situacija keistųsi", - žurnalistams sakė L. Kojala.

Akcijos metu Z. Vaigauskui buvo įteiktas kreipimasis, kuriame rinkimų stebėtojai, kai kuriose apygardose stebėję balsus, pateikė savo pasakojimus apie tai, ką matė - vangų policijos ir komisijų darbą, masinį asmenų vežimą autobusiais balsuoti ir prašė, kad būtų imamasi priemonių.

"Prašome, kad būtų imamasi visų įmanomų priemonių, kad tas procesas būtų skaidrus, kad įvykiai, incidentai būtų ištirti, kad kaltieji atsakytų už savo veiksmus, kad antras turas būtų tvarkomas sklandžiai. Mūsų stebėtojai vaizdžiai aprašė, ką matė", - Z. Vaigauskui, išėjusiam pasikalbėti su jaunimu, sakė vienas iš akcijos organizatorių Vytautas Keršanskas, buvęs rinkimų stebėtoju Vilniaus-Trakų rinkimų apygardoje.

Kaip vėliau V. Keršanskas pasakojo žurnalistams, būdamas rinkimų stebėtoju, jis iš arti matė visus pažeidimus, bet suprato, kad nieko padaryti neįmanoma.

"Nuo pat ryto prasidėjo vežimai. Matėsi, asocialūs asmenys grupėmis, bandomis ateina ir balsuoja, lenda į kabinas po du. Važinėjom iš vienos apylinkės į kitą, puolėm, per galvą vertėmės, bet visur susidūrėm su ta pačia problema, kad įrodyti praktiškai neįmanoma, nes nepagautas - ne vagis. O pagauti šioje situacijoje siaubingai sudėtinga, nes teisiškai įrodyti, kad va šitas pirko, o šitas pardavė - labai sudėtinga",- apgailestavo jis.

"Įsidienojus supratome, kad situacijos nepakeisi. Atveža pilną autobusiuką žmonių, policija apžiūri, agitacijos nėra - bausti negali. Supratome, kad situacija turi keistis iš esmės, nes pavieniai gaudymai nieko nepakeis", - teigė V. Keršanskas.

Jis įvardino ir konkrečią partiją, už kurią, kaip teigė girdėjęs jis, turėjo balsuoti autobusiukais atvežami žmonės - Darbo partiją.

"Tai Darbo partija. Matėte, ir žiniasklaidoje vis išlendantys skandalai yra susiję su šia partija" , - kalbėjo jis.

Kritikos jis pažėrė ir apylinkių komisijų nariams, o policija, pasak jo, nespėjo spręsti problemų.

"Komisijos nariai, kurie turėtų užtikrinti rinkimų sklandumą, buvo apatiški absoliučiai, policijos buvo per mažai ir jie atvažiuodavo pavėluotai, bet tai suprantama, nes rinkimų dieną iškvietimų daug", - pažymėjo V. Keršanskas.

"Dėl antro turo aš irgi bijau, kad galime kai kuriose vietose turėti problemų", - sakė akcijos dalyviams Z. Vaigauskas.

Z. Vaigauskas teigė, kad komisijose "jaunimo labai pasiilgstama", ir sakė, kad jis ir kiti VRK nariai susipažins su kreipimusi. Akcijos dalyvius jis ragino aktyviai stebėti rinkimus ir antrajame ture.

"Mes komisijose jaunimo pasiilgstam labai. Turime įvairių žmonių, baisiai vargo su jais turime, pabėga jie, pervargsta. Kompiuteris jiems per daug sudėtingas dalykas" , - sakė Z. Vaigauskas.

Vis dėlto Z. Vaigauskas pažymėjo, kad visų komisijų narių kritikuoti negalima - pažeidimų buvo tik kai kuriose apygardose, o kitose komisijų nariai atliko tikrai sunkų darbą už nedidelį atlyginimą.

"Komisijos narių turėjome ir nelabai gerų, bet, žinote, už mažą atlyginimą surinkti juos nėra lengva. Turime padėkoti komisijos nariams, o ne visus juos barti ir keikti", - žurnalistams sakė VRK pirmininkas.

Z. Vaigausko teigimu, komisijos narių atlyginimai buvo per maži, o kartu su rinkimais rengiant ir referendumą jiems prisidėjo papildomo darbo. Jis pažymėjo, kad sistema, pagal kurią komisijų narius skiria partijos, "išgyvena krizę".

"Mano galva, ta sistema, kuri paremta komisijos nariais, siūlomais partijų, dabar išgyvena labai stiprią krizę, kadangi pinigų šiuose rinkimuose buvo skiriama mažai", - konstatavo Z. Vaigauskas.

Ar dėl galimo balsų pirkimo pradėti ikiteisminiai tyrimai bus baigti iki antrojo rinkimų turo, VRK pirmininkas negalėjo atsakyti.

"Policija dabar vis dėlto tiria, ir prokuratūra tiria. Laukiam informacijos. Ar sulauksim, ar jie suspės, aš to negaliu atsakyti. Aišku, tą gali pasakyti prokurorai", - teigė jis.

Z. Vaigauskas pažymėjo, kad VRK galios vertinant, ar balsai buvo perkami, yra labai mažos - tam reikalingi liudininkai, kurie nebijotų eiti į teismą.

"Teisme (aiškinantis, ar perkami balsai. - ELTA) reikalingi liudininkai, kurie tiesiai šviesiai pasakytų: aš mačiau tą ir tą toje ir toje vietoje. Tada mes turime galimybių bylą laimėti. Jeigu tokie liudininkai bijos, tai nieko nebus. Yra tokių, kurie bijo, yra tokių, kurie pasipiktinę, yra kurie pasipiktinę, bet kai sužino, kad jiems reiktų atvirai prieš tą visą, nebijant pasekmių, stoti, tai sako, gal nereikia. Jeigu atsiras drąsių, pilietiškų žmonių, kurie netylės ir turės ką pasakyti, tai mes Lietuvoje su tokiais dalykais turėsim galimybę pabaigti" , - tvirtino VRK pirmininkas.

Z. Vaigauskas taip pat tikėjosi, kad problemą išspręsti gali padėti ir aktyvesnis policijos dalyvavimas, nes kovoti su balsų pirkimu, jo teigimu - policijos, o ne rinkimų apylinkių narių pareiga.

" Rinkimų apylinkių nariai turi skaičiuoti balsus, priimti žmones. Dar vaikščioti aplinkui rinkimų apylinkes neturint įgaliojimų yra neįmanoma misija. Policija labai gerai, kad pradėjo (gaudyti papirkinėtojus. - ELTA), ir mes tikimės, kad tas darbas galų gale bus toks sėkmingas, kad pasibaigs tie papirkimai", - vylėsi Z. Vaigauskas.

Pakartotiniai rinkimai atskirose apylinkėse, Z. Vaigausko teigimu, negali būti rengiami - tai nenumatyta įstatymuose.

"Perbalsuoti įstatymas nenumato. Įstatymas numato arba pripažinti rinkimų rezultatus visoje rinkimų apygardoje negaliojančiais, ir tai reikštų iš naujo rengti rinkimus nuo pačios pradžios - kandidatų registravimo ir visa kita, arba apsiriboti administracinėmis baudomis", - sakė jis.

Z. Vaigauskas pripažino, kad dėl susiklosčiusios situacijos įžvelgia ir savo atsakomybę, ir sakė, kad gailisi, jog sutiko likti VRK pirmininku.

"Aš gailiuosi, kad sutikau likti VRK pirmininku. Aš matau savo atsakomybę. Gal reikėjo anksčiau varpais pradėti skambinti, bet iki šiol mums kažkaip pavykdavo tą situaciją sureguliuoti komisijos narių entuziazmu. Dabar matome, kad tai pasidarė pernelyg sudėtinga. (...) Visą laiką, kai nesėkmė kokia, vadovas atsakomybės neturi vengti", - tvirtino Z. Vaigauskas.

Akciją organizavo jaunimo politinės organizacijos - Jaunieji krikščionys demokratai, Jaunųjų konservatorių lyga ir Vilniaus liberalus jaunimas. Atvykti dalyvauti akcijoje buvo agituojama socialiniame tinkle "Facebook".

"Taip, mes nepatenkinti populistinėmis partijomis. Taip, skaudu, kad jas renka. Taip, liūdna, kad Lietuvos piliečiai negalvoja balsuodami už tautos atstovus. Bet didžiausią rūpestį kelia tai, kad šie rinkimai panėšėjo į aukcioną kas daugiau nupirks", - buvo rašoma kvietime.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder