Japonijos Vyriausybės atstovai: jokių derybų dėl paramos Hitachi branduolinių technologijų eksportui į Lietuvą nevyko

Japonijos Vyriausybės atstovai: jokių derybų dėl paramos Hitachi branduolinių technologijų eksportui į Lietuvą nevyko

Japonijos aplinkosauginių organizacijų aktyvistai, vakar organizavę protesto akciją prie Hitachi korporacijos būstinės, susitiko su Japonijos tarptautinio bendradarbiavimo banko (JBIC) atstovais, atsakingais už eksporto projektų plėtrą. Anksčiau žiniasklaida pranešdavo apie Japonijos vyriausybės ketinimus per JBIC remti Hitachi ABWR reaktoriaus eksportą į Lietuvą. Tačiau po vakarykščio susitikimo paaiškėjo, kad gandai apie eksporto kreditą Visagino AE neatitinka tikrovės.

"Mes galime finansuoti eksporto kontraktą, bet, kaip žinoma, nei kontraktas, nei koncesijos sutartis nėra pasirašytos. Derybos su mūsų banku net nebuvo pradėtos, projekto vertinimo procesas neprasidėjo", - susitikimo metu kalbėjo Yutaka Inaba, Japonijos banko direktoriaus pavaduotojas, atominės ir atsinaujinančios energetikos skyriaus vadovas. "Kol kas visa tai tik gandai, ateinantys iš Hitachi. Mes žinome apie referendumo sprendimą. Mes gerbiamas Lietuvos sprendimą. Bet mes laukiame informacijos apie galutinį Lietuvos Vyriausybės sprendimą."

Anksčiau informaciją apie tai, kad nėra jokių susitarimų ir su Hitachi apie Japonijos Vyriausybės kreditą ar kitokią paramą Visagino atominės elektrinės projektui patvirtino Shigeo Shimizu, Japonijos finansų ministerijos institucinio vystymo biuro atstovas. "Eksportas mums svarbus, bet pirmiausiai turi būti išspręsti visi klausimai, įvykdytos procedūros", - pasakė jis. Pagal Japonijos teisės aktus, visi norintys gauti valstybės paramą eksporto projektui turi kreiptis į JBIC, kuris, įvertinęs projekto atitintimą finansavimo kriterijams, perduotą paraišką Finansų ministerijai. Visagino AE projekto atveju - nei pirmo, nei antro veiksmo atlikta nebuvo".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder