Japonai nesirengia prisidėti prie atominės

Japonai nesirengia prisidėti prie atominės

„Hitachi“ pagaliau atskleidė kortas: Lietuvai nori iškišti japonams nebereikalingą branduolinį reaktorių, bet pinigų Visagino atominei jėgainei skirti neketina.

„GE-Hitachi Nuclear Energy“ vyresnysis viceprezidentas, atsakingas už branduolinių jėgainių projektus, Danielis Roderikas (Daniel Roderick) prisipažino, kad Visagino atominės elektrinės (VAE) modelis japonams nėra tinkamas investuoti.

Paaiškėjo japonų planai

 „Tiesą sakant, manau, kad šis modelis nenaudingas niekam“, - birželio 13-ąją duodamas interviu atominei energetikai skirtam leidiniui „Nuclear Intelligence Weekly“ sakė D.Roderikas.

O Lietuvoje VAE projektas lygiai po savaitės buvo įteisintas Seimo įstatymais - parlamentarai specializuotų pasaulinių leidinių ir akyse nėra matę.

D.Roderiko teigimu, kai įrangos pardavėjas privalo būti ir akcininkas, projektas „yra netvarus“. Tuo pirmą kartą viešai prisipažinta, kad „Hitachi“ tikslas - tik parduoti mums reaktorių, jį pastatyti, prižiūrėti ir tokiu būdu labai pelningai uždirbti.

D.Roderikas dirba kitoje kompanijoje - „GE-Hitachi Nuclear Energy“, kurią valdo amerikiečiai „General Electric“ ir „Hitachi“. Ji esą jau seniai susirūpinusi, kad branduolinės energetikos padalinys įdeda pernelyg daug kapitalo ar smarkiai rizikuoja, ypač imdamasis naujų statybų.

Direktorius turi vilties

Vakar „Respublika“ klausė branduolinę elektrinę turinčios statyti bendrovės UAB VAE vadovo Rimanto Vaitkaus, ar toks aukšto „Hitachi“ pareigūno pareiškimas išties reiškia, kad japonai net nesiruošia investuoti į atominį projektą.

„Hitachi“ ir „GE Hitachi“ yra dvi skirtingos kompanijos, D.Roderikas - amerikietiškos kompanijos atstovas, - sakė R.Vaitkus. - Todėl jo komentarai liečia jo kompanijos veikimo modelį, o apie mūsų projektą jis neką gali pasakyti. Tiesa, kiekvienas gali turėti savo nuomonę“.

Paklaustas, ar japonų „Hitachi“ yra konkrečiai pažadėjusi VAE skirti pinigų, R.Vaitkus teigė, kad Koncesijos sutartyje yra minima 20 proc. japonų dalis iš „Hitachi“ korporacijos.

„Aš tikrai nežinau, kodėl kita „Hitachi“ sako, kad VAE projektas bus netvarus, - teigė R.Vaitkus. - Šio projekto tvarumas ir tokia investicija labai gerai siejasi su Suomijos Olkiluoto atominės elektrinės modeliu“.

Iš tikrųjų Suomijos AE statanti Prancūzijos kompanija „Areva“ branduolinį reaktorių turėjo paleisti dar 2009 metais, tačiau statybų pabaiga nukelta net į 2014-uosius.

R.Vaitkus sutinka, kad vėlavimas visada pabrangina projektus, tačiau kiek pabrangs Suomijos elektrinė, jis neturi žinių.

UAB VAE vadovo įsitikinimu, Visagino elektrinė bus pastatyta laiku. Tačiau lietuviškas projektas jau vėluoja mažiausiai metus.

Premjeras Andrius Kubilius buvo viešai tvirtinęs, kad VAE statybų darbai prasidės 2014 metais, tačiau galutinę sutartį numatyta pasirašyti tik 2015 metų kovą.

Akademikas mano kitaip

Ką manote apie D.Roderiko pareiškimą, kad japonai nori tik parduoti reaktorių, bet investicijos jų nedomina? - vakar „Respublika“ paklausė žinomo energetiko, akademiko Jurgio Vilemo.

Aš visada stebėjausi, kad jie sutinka investuoti, nes kad tai yra nepelningas projektas, buvo aišku visiems, išskyrus mūsų valdžią.

Ilgą laiką juk nebuvo skelbiama, kokia dalis priklausys „General Electric“, tačiau buvo kalbama, kad jis bus generalinis investuotojas. O tai juk reiškia, kad ši kompanija taptų VAE savininke.

Man ar bet kuriam kitam ekspertui visada buvo aišku, kad jeigu valstybė nepatvirtina, jog subsidijuos projektą, ar kokiu nors būdu nepasako, kad ji įpareigos pirkėjus pirkti atominę elektrą brangiau nei rinkos kaina, joks projektas Vakarų šalyse net nejuda.

Ką šiandien Lietuvai reiškia D.Roderiko pareiškimas?

Mums visada buvo sakoma, kad VAE yra labai pelningas projektas, kuris atsipirks per 18 metų ir duos šimtus milijonų pelno. Japonai iki tam tikro momento toleravo šias pasakas. Jie patys gyvena iš tokių projektų, bet supranta, kad mūsų regione VAE negali atsipirkti.

Lietuvos valstybė niekada nepareiškė, kad turi pinigų ir gali subsidijuoti VAE statybas bent 50 proc. kainos. Japonai laukė tam tikro momento ir pagaliau pasakė, kad jeigu norite statyti elektrinę - prašom, mes jums vežame reaktorių, bet prisidėti pinigais neketiname.

Kodėl japonams neapsimoka tapti investuotojais ir vėliau gauti savo pelno dalį?

Todėl, kad pagal VAE verslo planą visiems aišku, jog elektrinė bus nerentabili.

Buvo kalbama, kad „Hitachi“ jau net pasigamino reaktorių Visaginui?

Iš tikrųjų tas reaktorius pagamintas ir 2010 metais net pradėta statyba, tačiau po Fukušimos avarijos branduolinė programa Japonijoje uždrausta.

Natūralu, kad visame pasaulyje imta ieškoti pirkėjo, nes „Hitachi“ neturi užsakymų. Jų viltis ir buvo, kad rado kvailius, kurie sutinka nupirkti niekam nereikalingą reaktorių.

Kodėl Lietuva skelbia apie Latvijos ir Estijos dalis projekte, tačiau jų parlamentai dar net nesvarstė galimybės prisidėti, žada tik politinę paramą?

Tikrai žinau, kad estai turi stiprią analitinę grupę, kuri sugeba atlikti tikslius ekonominius skaičiavimus, palyginti technologijas. Ir jie tikrai turi VAE projekto skaičius.

Šis projektas yra labai politizuotas, viskas vyksta prezidentų, premjerų lygiu. Ir visur sukasi JAV ambasadoriai, atstovaujantys savo bendrovės „General Electric“ interesams, nuolat kalba apie Lietuvos išgelbėjimą nuo Rusijos energetinės priklausomybės.

Natūralu, nes šis konglomeratas neturi jokių branduolinių užsakymų, o tūkstančiai darbuotojų - darbo. „General Electric“ svarsto apskritai pasitraukti iš branduolinio biznio kaip prieš porą metų pasielgė vokiečių „Siemens“, buvęs pasaulio lyderis šioje srityje. Švedijos ABB tai padarė dar anksčiau.

Latviai ir estai elgiasi diplomatiškai Lietuvos atžvilgiu ir nenori pasakyti, kad atsisako VAE projekto. Matyt, tikisi, kad kurią dieną tai padarys Lietuva arba Japonija. Lietuviai sakė, kad latviai už VAE duos 20 proc., estai - 23 proc. lėšų. Bet kas girdėjo, kad mūsų kaimynai su tuo sutinka?

Kokioje situacijoje po D.Roderiko signalo atsiduria Lietuva, kuri jau išleido tiek pinigų pasirengimui statyti VAE?

Bet ir LEO buvo sukurtas! Pakartoti tokio pat lygio projektą lietuviams nieko nereiškia.

„Respublikos“ žurnalistai prieš kelias savaites lankėsi apžėlusiame lauke, kur turėtų išdygti VAE, matėme, kad vyksta kažkokie darbai, leidžiami pinigai.

Aš absoliučiai suprantu tuos, kurie dirba UAB VAE, gauna labai geras algas, ir jeigu projektas žlugs, ši kontora bus uždaryta. Kas norėtų netekti tokio darbo?

Mane labiausiai stebina, kad mūsų demokratinėje visuomenėje apskritai nevyko diskusijos su tais ekspertais, kurie pasakytų, kad VAE - abejotinas projektas. Beje, net buvo sakoma, kad neverta dalyvauti jokioje konferencijoje, kur dalyvauja Vilemas.

Parengta pagal dienraštį "Respublika'

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder