Ispaniškų agurkų baubas Lietuvos dar nepasiekė

Ispaniškų agurkų baubas Lietuvos dar nepasiekė

Lietuvos maisto ir veterinarijos specialistai, reaguodami į keliose Europos šalyse prasidėjusį pavojingos bakterijos sukeltą žarnyno infekcijos protrūkį, nuo kurio jau mirė keletas žmonių, dėl šventos ramybės rekomenduoja pastaruoju metu dar kruopščiau plauti daržoves, ypač atvežtas iš kitų šalių. Teigiama, kad dėl infekcijos protrūkio kalti ispaniški agurkai, o Lietuvos prekybos centrų atstovai skuba raminti, kad daržovių iš šios šalies pas mus šiuo metu neturėtų būti.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkui Antanui Baužai mintis, kad dėl infekcijos protrūkio Vokietijoje ir kitose kaimyninėse šalyse gali būti kalti ispaniški agurkai, atrodo mažai įtikinama. Jo žiniomis, ši bakterija pačiuose agurkuose negyvena, tiesiog esą daržovės galėjo kontaktuoti su dirvožemiu, kuriame dauginasi šios bakterijos.

"Bakterijų Escherichia coli galima rasti ir lietuviškame mėšle, kuriuo ūkininkai mėgsta tręšti daržoves, tačiau ši bakterija turi įvairiausių porūšių ir tikrai ne visi jų yra toksiški. Bet kuriuo atveju tik kruopštus daržovių plovimas gali padėti išvengti tokių bakterijų sukeltų infekcijų", - sakė A. Bauža.

Vakar iki pietų Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nebuvo paskelbusi jokių rekomendacijų vengti pastarosiomis dienomis termiškai neapdorotų, ypač užsienietiškų daržovių. Visgi A. Bauža pastebėjo, kad visuomet mažesnė rizika užsikrėsti renkantis lietuviškus produktus, o tokios istorijos esą tik primena žmonėms, kokia svarbi yra higiena.

Du trečdaliai - iš užsienio

Kruopščiau plauti daržoves ir vaisius reikėtų net ir tuo atveju, kai pirkėjas galvoja nusipirkęs lietuviškų, mat turgaus atstovai neneigia, kad vis dar pasitaiko atvejų, kai pardavėjai bando apgauti pirkėjus ir iš užsienio atvežtas daržoves parduoti kaip lietuviškas. Tačiau esą dažniausiai tai vyksta vasarą, kai ir Lietuvoje atsiranda savų daržovių.

Informacija apie pradėjusią Europos šalyse plisti pavojingą infekciją vakar dar nedarė didelės įtakos daržovių prekybai uostamiesčio turguose. Nors, pasak turgaus prekyviečių vadovų, pirkėjai visada mieliau renkasi lietuviškas daržoves, tačiau tai daro tik dėl žemesnės kainos, o ne dėl baimės suvalgius užsienietiškų daržovių užsikrėsti kokia nors liga.

"Be jokios abejonės, mūsų turguose galima nusipirkti ir ispaniškų agurkų, dėl kurių neva kilo ši sumaištis. Didžioji dalis atvežamų daržovių - iš Lenkijos, tačiau nebūtinai jos ir yra užaugintos Lenkijoje", - sakė naujojo Klaipėdos turgaus direktoriaus pavaduotoja Zinaida Karpalo.

Abiejuose uostamiesčio turguose iš užsienio atvežtos daržovės sudaro apie du trečdalius visų parduodamų. Šiuo metu turguose jau yra lietuviškų svogūnų, ridikėlių ir krapų. Jau pasirodė ir pirmosios lietuviškos braškės.

"Turime ir lietuviškų agurkų - iš Gargždų. Jų kilogramo kaina - 5 litai, o atvežtiniai iš Lenkijos kainuoja mažiau - 3,50 Lt. Tuo metu pomidorų kol kas turime tik iš Lenkijos", - pasakojo Z. Karpalo.

Iš Ispanijos nebeveža

"Žinoma, lietuvių stalą pasiekia vaisiai ir daržovės iš Ispanijos. Tačiau bent jau mūsų įmonė šiuo metu agurkus veža iš Olandijos - vien todėl, kad ten dabar šių daržovių sezonas. Iš Ispanijos įprastai mes žiemą importuojame citrusinius vaisius", - pasakojo bendrovės "Samsonas" vaisių ir daržovių importo vadybininkė Aušra Markauskaitė.

Visose Europos Sąjungos šalyse galioja tas pats reglamentas, tad visos įvežtos daržovės turi turėti sertifikatus, tačiau, pasak A. Markauskaitės, realiai nė viena įmonė neprašo iš pardavėjų sertifikatų kiekvienam produktui.

Bendrovės "Augma" direktoriaus Artūro Spičiaus svarstymu, šiuo metu rasti Lietuvoje ispaniškų agurkų nėra didelės tikimybės - visų pirma esą dėl to, kad Ispanijoje jau baigėsi šios daržovės sezonas, o kita vertus - dabar kur kas pigiau atsivežti agurkų ir pomidorų iš Olandijos bei Lenkijos, kur dabar šių daržovių yra pakankamai.


"Be to, jau nuo balandžio mėnesio Lietuvos šiltnamiuose užauginama daug lietuviškų daržovių - būtent jos dabar ir užpildo didžiąją Lietuvos prekybos centrų rinką", - pasakojo A. Spičius.

Pasak jo, "Augma" iš Ispanijos daržoves ir vaisius veža tik žiemą.

"Kita vertus, šioje istorijoje dar labai daug neaiškumų, gal tie ispaniški agurkai niekuo dėti. O tokios žinios turi labai didelės įtakos mūsų verslui. Gali būti, kad dabar žmonės kelias savaites bijos į burną bet kokį agurką įsidėti", - pastebėjo "Augmos" direktorius ir dar kartą priminė, kad visas nupirktas daržoves ir vaisius rekomenduojama nuplauti netgi su sodos tirpalu.

Panikos nėra

Prekybos centrų atstovai kol kas sakė nepajutę, kad žmonės būtų supanikavę ir nebepirktų daržovių, juolab kad panikuoti esą ir nėra dėl ko, mat dabar jau įsibėgėjęs lietuviškų agurkų sezonas.

"Paskutiniai agurkai iš Ispanijos mūsų prekybos centrus pasiekė balandžio mėnesį, o pomidorai - gegužės pradžioje. Dabar užsienietiškos daržovės yra nebent iš Lenkijos arba Olandijos. Nenoriu tikėti, kad dabar žmonės išsigąs ir nebepirks agurkų - gal tik atidžiau skaitys, iš kur jie - juk visa informacija pateikta etiketėse", - sakė "Maxima LT" Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė.

Tuo metu "Iki" komunikacijos skyriaus vadovo Valdo Lopetos teigimu, šio prekybos tinklo parduotuvėse dar yra likusių ispaniškų agurkų, tačiau nedideli kiekiai.

"Užsakome juos iš patikimo tiekėjo, turinčio visus kokybės sertifikatus, ir esame tikri dėl šios produkcijos tinkamumo ir kokybės. Nesame pastebėję, kad pastaruoju metu jų paklausa būtų pasikeitusi", - teigė IKI atstovas.

Apie infekciją

Penktadienį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo oficialią Vokietijos atsakingų institucijų informaciją dėl E. coli infekcijos protrūkio tyrimo.

Vokietijos atsakingos institucijos oficialiai patvirtino jau anksčiau Hamburgo higienos ir aplinkos instituto paskelbtą informaciją, kad infekcijos sukėlėjas (šiga toksiną gaminanti E. coli) išskirtas natūraliai užaugintuose (angl. organic) agurkuose, atvežtuose iš dviejų Ispanijos provincijų - Almerijos ir Malagos. Tyrimas siekiant nustatyti kitus galimus taršos šaltinius Vokietijoje tęsiamas ir šiuo metu yra tiriama agurkų, atvežtų iš Olandijos ir parduotų Vokietijoje, siunta.

Kaip praneša oficialūs šaltiniai, Ispanijos atsakingos institucijos šiuo metu vykdo intensyvius patikrinimus nurodytose provincijose, norėdami nustatyti konkrečius ekologinius ūkius, kuriuose buvo užaugintos užterštos daržovės. Paskutiniais RASFF sistema gautais duomenimis yra įtariami 2 Ispanijos ūkiai.

Manoma, kad Vokietijos kompanija "Turan Gastronomie-Service GmbH" (Hamburgas, Vokietija) iš Ispanijos įsigijo ir išplatino daugiau nei 23 tonas užterštų agurkų.

Europos Komisijos išplatintoje informacijoje taip pat pranešama, kad dėl E. coli protrūkio Vokietijoje oficialiai patvirtinti 2 mirties atvejai, bendras užsikrėtusiųjų skaičius - 214. Užsikrėtusių žmonių yra Švedijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Olandijoje.
Europos Komisija taip pat ragina tuos Europos gyventojus, kurie neseniai lankėsi Vokietijoje, daugiau dėmesio skirti savo sveikatos būklei ir ligos simptomams, tokiems kaip viduriavimas su kraujo priemaišomis, ir nedelsiant susisiekti su savo šeimos gydytoju.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder