Išeivija nelinkusi pritarti referendumui dėl dvigubos pilietybės

Išeivija nelinkusi pritarti referendumui dėl dvigubos pilietybės

Aukščiausiems šalies vadovams pasisakius už referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) atstovai su tuo sutikti nelinkę ir pabrėžia, kad dvigubą pilietybę turėtų turėti visi išeiviai, galintys įrodyti Lietuvos pilietybės turėjimą iki sovietų okupacijos.

"Oficiali PLB pozicija yra, kad asmuo, kuris gali įrodyti, kad arba jisai, arba jo tėvai, seneliai ar proseneliai buvo Lietuvos piliečiai prieš rusų okupaciją, kad jis ir jo vaikai, vaikaičiai galėtų turėti tą teisę", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė Seimo ir PLB komisijos pirmininkas Jonas Prunskus.

Jis pažymėjo, jog pastaruoju metu girdėta daug pasisakymų, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės būtinas, ir vylėsi, kad į šį procesą nuolat bus įtraukiami PLB atstovai. Nors PLB nepritaria referendumui, tikina gerbsianti demokratinę tvarką ir atsakingų institucijų sprendimus.

"PLB turi savo poziciją, bet Lietuva yra demokratinė šalis - mes visi išsakome savo poziciją, bet gerbiame demokratinę tvarką", - pabrėžė J. Prunskus.

Vokietijos lietuvių atstovės nuomone, šį klausimą galima išspręsti kitais būdais.

"Mes, visi PLB kraštų atstovai, laikomės nuomonės, kad nebūtinai galėtų šitas klausimas būti sprendžiamas per referendumą, bet, jeigu kitos išeities nėra, tai galvojame, kad dar yra galimybė kaip nors kitaip pakeisti, papildyti Konstituciją. Bet dauguma pasisakė, kad tai yra vienintelis kelias per referendumą, tai mes nieko negalime padaryti", - sakė Vokietijos lietuvių bendruomenės tarybos narė Marytė Šmitienė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė palaikanti idėją organizuoti referendumą dvigubos pilietybės klausimu. Tačiau šalies vadovė pabrėžia, kad tokiam referendumui būtina atsakingai pasiruošti ir išvengti bet kokių manipuliacijų.

Savo ruožtu Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė referendumą, kuriame šalies piliečiai apsispręstų dvigubos pilietybės klausimu, yra siūliusi surengti kartu su 2016 m. Seimo rinkimais. Tokiai minčiai pritaria ir valdančiosios koalicijos partnerių lyderiai - Premjeras Algirdas Butkevičius ir "tvarkiečių" vadovas Rolandas Paksas.

Diskusijos dėl dvigubos pilietybės suaktyvėjo neseniai paaiškėjus, kad iš Lietuvos sporto žvaigždės Žydrūno Ilgausko, turinčio dvigubą - Lietuvos ir JAV - pilietybę atimama Lietuvos Respublikos pilietybė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder