Iš mergytės buvo likęs tik vardas

Iš mergytės buvo likęs tik vardas

Kauno klinikose gydomos išsekusios 7-erių mergaitės iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų istorija sudrebino ne tik globos įstaigą, bet ir Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Kas kaltas, kad į Kauno klinikas atvežta mergaitė tesvėrė vos 5,8 kilogramo?

Prezidentė pareikalavo atsakomybės

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę ir pareikalavo išsamiai ištirti šį atvejį, spręsti dėl atsakingų vadovų ir galimai aplaidžiai dirbusių asmenų atsakomybės.

„Nesuvokiama, kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžiuose globos namuose vaikas galėjo būti nualintas iki išsekimo ir kodėl niekas to iki šiol nepastebėjo“, - sakė šalies vadovė.

Prezidentės teigimu, atsakomybę už pavaldžių įstaigų darbo kokybę ir mažamečių priežiūrą privalo prisiimti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri yra šių globos namų steigėja.

Ministrė A.Pabedinskienė vakar sukvietė žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją ministerijoje. Tačiau tik tam, kad praneštų, jog dar nieko negali paaiškinti.

Klinikose mergaitė priaugo svorio

Anot Kauno klinikų Vaikų chirurgijos klinikos docento dr. Artūro Kildos, į klinikas vasario 18-ąją atvežta mergaitė negalėjo pajudėti, vėmė, oda buvo išberta, ant kūnelio buvo atsiradusios pragulos.

„Paskyrus primityviausią gydymą mergaitės būklė per dvi dienas pagerėjo, - vakar surengtoje spaudos konferencijoje teigė A.Kilda. - Ji pati valgo, nei springsta, nei vemia, nebėra dehidratacijos“.

Po Kaune praleistos savaitės mergaitė sveria jau 7,2 kilogramo. Kauno medikai įsitikinę, kad pagal tai, kaip vaiko būklė pasikeitė per keletą dienų, svoris dar gali augti. A.Kildos teigimu, pagrindinė šios mergaitės liga - centrinės nervų sistemos pažeidimas. Docento manymu, kritinę ribą mergaitės būklė galėjo pasiekti dėl netinkamos priežiūros. A.Kildai neįtikimi globos įstaigos atstovų žodžiai, kad 8 kilogramai yra normalus šios mergaitės svoris.

„Nėra tokios ligos ar aš bent negirdėjau, kad vaikas svertų iki 8 kilogramų“, - teigė A.Kilda.

Globos įstaiga ginsis teisme

Ventos socialinės globos namų direktorė Gražina Banienė kaltinimus mergaitės nepriežiūra kategoriškai neigia.

„Keli neatsakingi Kauno klinikų medikų sakiniai suteršė mūsų įstaigos vardą, - sakė „Respublikai“ G.Banienė. - Mes kreipėmės į medikus pagalbos, o likome apkaltinti, kad vaiką marinome badu, kad mergaitė į klinikas pristatyta su pragulomis. Bet tai netiesa!“

G.Banienė „Respublikai“ teigė, kad reabilituoti savo vadovaujamos įstaigos vardą sieks per teismą.

„Jaučiamės pažeminti ir sutrypti - visas mūsų įdėtas darbas nubrauktas juodu brūkšniu, - prisipažino direktorė. - Tikiu, kad įrodysime, jog esame teisūs: turime ir vaizdo medžiagą, patvirtinančią, kad mergaitė nebadavo, vaikščiojo, vaidino, dalyvavo renginiuose, mokėsi“.

Pasak direktorės, ši mergaitė nuo pat gimimo turi sunkią negalią ir begalę sveikatos sutrikimų, lemiančių mažą svorį, kuris visiškai sveikam vaikui, be abejo, būtų neįtikėtinas.

Tai, kad ši mažoji coliukė, net būdama stabilios sveikatos būklės, sveria tik apie 8 kilogramus, „Respublikai“ tvirtino ir Akmenės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Rūta Žiedienė.

Lankė specialiąją mokyklą

Į Ventos socialinės globos namus iš Šiaulių vaikų globos namų „Šaltinis“ ši mergaitė perkelta užpernai rugsėjo 7-ąją. Įstaigos darbuotojų teigimu, vaikas tada svėrė apie 7 kilogramus.

Pasak Ventos socialinės globos namų direktorės G.Banienės, abu mergaitės tėvai yra neįgalūs. Jų dukrelė gimė neišnešiota, turėdama didelę patologiją. Savarankiškai valgyti nesugebėdavusi mergaitė buvo maitinama per zondą.

Direktorės teigimu, mažoji globos namų gyventoja nuo praėjusių metų rugsėjo 1-osios lanko Dabikinės specialiąją mokyklą. Per pirmą pusmetį dėl sveikatos bėdų ji mokykloje nebuvo tik 9 dienas.

Po pamokų mažosios coliukės laukdavo dailės ir muzikos terapijos užsiėmimai globos įstaigoje, su ja dirbo ir kineziterapeutas.

„Mergaitė buvo atsakingai prižiūrima, kaip ir įvairią negalią turintys visi 195 mūsų globos įstaigos gyventojai“, - sakė „Respublikai“ G.Banienė.

Drėko zondo įleidimo vieta

Vasario 4-ąją globos įstaigos darbuotojai pastebėjo, kad drėksta zondo įleidimo vieta. Pasak G.Banienės, šeimos gydytojui išrašius siuntimą mažylė jau kitą dieną buvo nuvežta į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką. Po konsultacijos mergaitė iškart buvo išleista.

Zondo įleidimo vietai tebedrėkstant vasario 6-ąją mažametę greitosios medicinos pagalbos ekipažas nuvežė į tą pačią kliniką Šiauliuose. Šįkart medikai ją paguldė ir gydė šešias paras.

G.Banienės teigimu, parsivežus globotinę į Ventą zondo įleidimo vieta tebedrėko. Mergaitę apžiūrėjęs šeimos gydytojas vasario 15-ąją išrašė siuntimą į Kauno klinikas.

„Kauno medikai pranešė mus priimsiantys vasario 18-ąją, - prisiminė G.Banienė. - Kelionė į Kauną truko apie 3 val., dar tiek pat teko laukti, kol mus priims. Visą tą laiką mergaitė negalėjo atsigulti, buvo laikoma ant rankų, iš zondo įleidimo vietos pradėjo smarkiai tekėti skystis“.

Nepriežiūros atvejų nebuvo nustatyta

Iš Kauno medikų vasario 21-ąją gavę pranešimą apie į klinikas pristatytą Ventos socialinės globos namų globotinę su pragulomis, Akmenės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai tą pačią dieną apsilankė šioje globos įstaigoje.

R.Žiedienė „Respublikai“ pasakojo kitą dieną po vizito globos namuose su keliais globos namų darbuotojais nuvykusi į Kauno klinikas aplankyti mažosios pacientės. Pasak jos, apžiūrint mergaitę jokių pragulų nebuvo matyti - tik mažytis paraudimas prie sėdmenų.

„Gydytojai paaiškino pragulas jau išgydę, - pasakojo R.Žiedienė. - Nežinau, ar jas įmanoma išgydyti per kelias paras. Kita vertus, mergaitė vaikščiojo ir vaikštynėje, ir įsikibusi į ranką - iš kur ant vaikštančio vaiko kūno gali būti pragulų?“

Parengta pagal dienraštį "Respublika

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder