Iš Lietuvos ESBO vairą perėmė Airija

Iš Lietuvos ESBO vairą perėmė Airija

Lietuva baigė pirmininkavimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO). Sausio 1-ąją vadovavimą šiai tarptautinei organizacijai, vienijančiai 56 valstybes, perėmė Airija.

Svarbiausi Lietuvos pirmininkavimo ESBO darbai apėmė energetinio saugumo klausimus, Vidurio Azijos, Šiaurės Kaukazo ir Afganistano problematiką.

Lietuvos pirmininkavimo metu daug dėmesio buvo skirta santykiams su kaimyninėmis šalimis, rinkimams Baltarusijoje, konfliktų prevencijai ir jų sureguliavimo mechanizmams, rinkimų stebėjimo misijoms ir atsakui į naująsias grėsmes.

Svarbiausias Lietuvos pirmininkavimo renginys buvo ESBO Ministrų tarybos sesija Vilniuje gruodžio 6-7 dienomis, kurioje buvo priimta svarbių sprendimų.

2012 metais ESBO pirmininkaus Airija. Šios šalies užsienio reikalų ministras Ymonas Gilmoras (Eamon Gilmor) Dublino pirmininkavimo planą pristatys Vienoje sausio 12 dieną.

ESBO yra didžiausia regioninė tarptautinė saugumą užtikrinanti organizacija, savo gretose vienijanti 56 Šiaurės Amerikos, Europos ir Vidurinės Azijos valstybes. Pagrindinės jos veiklos kryptys yra konfliktų prevencija, krizių valdymas, ginklų apyvartos kontrolė. ESBO turi ilgalaikę patirtį ginklų kontrolės, nusiginklavimo ir saugumo srityse.

Lietuva pirmininkavimą ESBO buvo perėmusi iš Kazachstano.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder