Irena Degutienė: Miškų įstatymas gali būti grąžintas tobulinti

Irena Degutienė: Miškų įstatymas gali būti grąžintas tobulinti

Miškų įstatymas gali būti grąžintas tobulinti, ketvirtadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite sakė Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

"Prezidentė turės tam tikrų pastabų, ir gali būti, kad Miškų įstatymas bus grąžintas Seimui tobulinti", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė sako, kad jei būtų buvus jos valia, ji būtų leidusi atstatyti statinius tik buvusių sodybų savininkų palikuonims, o ne bet kam.

"Aš gerbiu privačią nuosavybę, kuri kažkada buvo nusavinta, tačiau dabar įteisinta. Aš, tarkime, turėjau nuosavybę, ją pardaviau, bet ten buvusi mano sodyba, o tas kažkas dabar nori pasistatyti. Įstatyme aš būčiau įteisinusi, kad galėtų statytis tik tie, kas yra palikuonys. Pardavei, vadinasi, - ne tavo nuosavybė, o kitas nusipirkęs neturėtų tų teisių turėti", - sakė I. Degutienė.

Pagal Seime priimtą įstatymą, privačioje miško žemėje Seimas leido atstatyti buvusias sodybas, kai šių sodybų buvimo juridinis faktas nustatytas vadovaujantis Civilinio proceso kodeksu pagal archyvinius dokumentus.

Už įstatymo pakeitimus balsavo 61 Seimo narys, prieš - 18, susilaikė 37 parlamentarai.

Paversti miško žemę kitomis naudmenomis bus draudžiama I grupės miškuose, II grupės - ekosistemų apsaugos miškuose, III grupės - draustinių miškuose ir valstybinių rezervatų apsaugos zonų miškuose.

Pagal priimtas pataisas, miškuose, esančiuose vieno kilometro atstumu nuo Baltijos jūros ir Kuršių marių, II grupės rekreaciniuose miškuose ir III grupės vandens telkinių apsaugos zonų, laukų apsauginiuose ir valstybinių parkų apsaugos zonų miškuose miško žemę paversti kitomis naudmenomis bus leidžiama tik valstybinės svarbos objektams įrengti, inžinerinės infrastruktūros teritorijoms ir visuomeninės paskirties ir bendrojo viešojo naudojimo teritorijoms formuoti.

Privačios miško žemės savininkai, organizuosiantys privačios miško žemės pavertimą kitomis naudmenomis, privalės Vyriausybės nustatyta tvarka nuosavybės teise priklausančioje žemėje įveisti mišką ne mažesniame plote negu kitomis naudmenomis paverčiamos miško žemės plotas arba sumokėti į valstybės biudžetą piniginę kompensaciją.

Reikalavimai įveisti mišką arba sumokėti piniginę kompensaciją bus netaikomi už tą kitomis naudmenomis paverčiamos žemės dalį, kurioje ne trumpesniam kaip 20 metų laikotarpiui bus formuojami atskirieji želdynai.

Seimas taip pat patikslino nuostatas dėl privačios miško valdos skaidymo į dalis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder