Intrigos Žuvininkystės tarnyboje: kėlimas į Klaipėdą verčia iš posto

Intrigos Žuvininkystės tarnyboje: kėlimas į Klaipėdą verčia iš posto

Žuvininkystės tarnybos pertvarka kelia vis daugiau abejonių. Gruodžio 4 d. tarnybos direktorė Indrė Šidlauskienė laikinai nušalinta nuo pareigų - atliekamas tarnybinis patikrinimas. Jos telefonas užblokuotas. Vadovė jaučiasi vejama iš Lietuvos.

Su ja kalbėjomės apie keistą Žemės ūkio ministerijos logiką, kad keltis keltu per marias žmonėms nepatogu, o iš Vilniaus važiuoti dirbti į Klaipėdą - patogu. Kaip turi elgtis tarnybos vadovas, jeigu iš jo reikalaujama daryti tai, kas, pasak I. Šidlauskienės, lemtų nereikalingas išlaidas valstybei?

Kaip vertinate naują Žuvininkystės tarnybos (ŽT) struktūrą?

Iš jos svarstymo ŽT buvo eliminuota. Daugiau kaip pusė darbuotojų parašė peticiją žemės ūkio ministrui Broniui Markauskui prašydami panaikinti ministro įsakymą, tvirtinantį nuo sausio 1 d. įsigaliosiančią naują tarnybos struktūrą. Pertvarka nebuvo derinama su tarnybos žmonėmis. Manau, daug kas iš mūsų, žuvininkų, išvažiuos į užsienį. Turiu du mažamečius vaikus, vyrą ir jaučiuosi vejama iš Lietuvos. Ne dėl politinės karjeros tapau direktore. Žuvininkystės sektoriuje dirbau 15 metų pradėjusi nuo eilinės specialistės. Man ministras tiesiai šviesiai pasakė - arba vykdai tai, kas tau liepiama, arba eik lauk. Bet vykdyti tai, ką man liepia, negaliu, nes griaunamas žuvininkystės sektorius Lietuvoje.

Iki kada esate nušalinta nuo pareigų, kas atlieka tarnybinį tyrimą?

Esu nušalinta ministro įsakymu iki tol, kol vyks tyrimas dėl galimo tarnybinio nusižengimo, t. y. viceministro Artūro Bogdanovo pavedimų nevykdymo. Kadangi ir prieš tai bandyta inicijuoti kitą tyrimą, o viceministras mano atžvilgiu rodo išankstinę neigiamą nuostatą, paprašiau ministro užtikrinti tyrimo objektyvumą, nušalinti viceministrą ir paskirti su juo nesusijusius asmenis. Dabar tyrimą atliekančiai komisijai vadovauja ministro patarėjas Dalius Žilinskas.

Kaip manote, kodėl esate nušalinta nuo pareigų?

Teismas yra priėmęs ŽT skundą dėl ministro įsakymo, tvirtinančio ŽT struktūrą, pradėsiančią galioti nuo sausio 1 d. Teismo posėdis turi vykti sausio 25 d. Akivaizdu, kad sausio 25 d. gali nebebūti kam atstovauti ŽT. Tikėtina, kad mano laikino nušalinimo metu ministerijos vadovybė bandys reikalauti iš likusių mane pavaduoti asmenų atsiimti skundą prieš ją. Manau, esu nušalinta tam, kad ministerija galėtų pasirašyti tokius ŽT pareiginius nuostatus, kokių jai reikia.

Kodėl jūs nevykdote viceministro pavedimų?

Man metami kaltinimai juokingi. Pačiame viceministro pavedime parašyta, kad visi teisės aktai ir dokumentai, susiję su pertvarka, turi būti parengti ir patvirtinti iki gruodžio 15 d., o mane laikinai nušalino gruodžio 4 d. Iki tos datos visus jo pavedimus vykdžiau sąžiningai ir tvarkingai, išskyrus dėl patalpų nuomos Klaipėdoje. Jeigu vykdyčiau tą pavedimą, negalėčiau užtikrinti finansų ministro įsakymu nustatyto efektyvumo. Manęs prašytų pasiaiškinti Valstybės kontrolė, kuriai tikrai nerūpėtų, kad tai daryti pavedė viceministras. Įstaigos vadovas turi vadovautis savo sveiku protu, kad užtikrintų taupų ir racionalų valstybės lėšų naudojimą.

NERIMAS. Žvejai laukia, kuo baigsis visi ginčai ir kokia pagaliau bus ta naujoji Žuvininkystės tarnyba. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Jūs kaltinama įvairiais dalykais - ir giminaitės dirbti priėmimu, ir fiktyviu žmonių įdarbinimu.

Pastaruoju metu tuo manęs nebekaltina. Visą laiką buvo akcentuojama, kad ministras inicijavo tyrimą dėl tų fiktyvių žmonių ir niekada nepasakyta, kad pati tarnybos direktorė kreipėsi į prokuratūrą. Ministerija elgėsi negražiai. Man ministras pasakė, kad kai jam tiek pridirbau, jam manęs negaila. Tą pačia minutę mano pagarba jam baigėsi. Tokias pareigas einantis žmogus taip nei kalbėti, nei elgtis neturėtų. Pirma jis turi įsitikinti informacijos teisingumu, tik tada viešinti. Apšmeižti žmogų yra labai paprasta, o jam nusiplauti šmeižtą labai sunku, net jeigu tai visiška netiesa. Manau, tai daroma tendencingai tam, kad mane išgąsdintų, kad palūžčiau psichologiškai ir išeičiau pati.

Kodėl jūs neišnuomojote Klaipėdoje patalpų? Ar tuo neprisidedate prie ŽT perkėlimo į uostamiestį stabdymo?

Nežinau, kodėl ministerijos vadovybei mirk gyvenk skubiai prireikė išnuomoti iš privačių ūkio subjektų 300-450 kv. m naujas patalpas uostamiestyje. Negi dėl to daromas didžiulis spaudimas, kad nuo sausio 1 d. perkeliami iš Vilniaus keli etatai? Rašiau ministerijai oficialius raštus, kad šiandien tarnyba Klaipėdoje turi net dvi patalpas, kurias valdo panaudos ir patikėjimo teise, t. y. nemoka už jas nuomos mokesčio. Pavyzdžiui, yra didžiulės patalpos Kopgalio laboratorijoje. Ministerijos argumentai - darbuotojams nepatogu bus keltis keltu per marias. Bet ar patogu žmonėms iš Vilniaus važiuoti dirbti į Klaipėdą? Kartais mūsų ministerijos vadovų logika ne visiems būna suprantama.

Atlikau rinkos analizę. Jeigu mes nuomotume iš privataus ūkio subjekto tokias patalpas, kokių jie nori, valstybei tai kainuotų papildomai apie 30 tūkst. eurų per metus. Tai didžiuliai pinigai, juo labiau kad mes dar turime savo turto. Kai kuriuos pastatus planuojama perduoti Klaipėdos universitetui, tačiau oficialūs sprendimai dar nėra priimti. Kol tai įvyks, praeis pusė metų ir daugiau. Turto bankas pasakė, kad kitų metų liepą gali atsilaisvinti tokio dydžio patalpos. Valstybė mums duotų jas panaudos ir patikėjimo teise. Bandžiau apie tai kalbėti su ministru.

Tai jūs nepritariate tam, kad ŽT būtų perkeliama į Klaipėdą?

Ministras aiškina, kad tarnybos perkėlimas į Klaipėdą yra politinis sprendimas ir kad tai seniai pažadėta žvejams. Jeigu tokiems žvejams kaip Virginijus Kirsnickas, buvęs ministro patarėjas, įsivėlęs į skandalą, Arvydas Žiogas, kurio įmonė šiuo metu bankrutuoja, kurie nesugebėjo išlaikyti savo verslo žvejybos sektoriuje, tada man svyra rankos.

Ministerija tendencingai nori tam tikrų etatų Klaipėdoje. Aš, kaip įstaigos vadovė, privalau užtikrinti, kad valstybės lėšos būtų naudojamos tinkamai ir racionaliai, o ne aklai vykdyti viceministro pavedimus, turiu laikytis įstatymų. Vadovybė nori dubliuoti tam tikras funkcijas, sukurti jų įsivaizduojamas pareigybes, nors tai neracionalu ir nebūtina Klaipėdoje.

Galite pateikti konkretų pavyzdį?

Nori, kad žvejybos fizinę kontrolę tolimuosiuose žvejybos rajonuose vykdytų 8 žmonės. Ten mes turime 8 laivus, bet tik 5 iš jų yra dirbantys. Kontrolieriai neskrenda kiekvieną dieną į Atlanto ar Ramųjį vandenyną ir nesėdi tuose laivuose. Per metus būna trys misijos, kurias atlieka 1-2 žmonės. Ką veiktų aštuoni kontrolieriai Klaipėdoje ištisus metus, neįsivaizduoju, nes nė vienas iš tų laivų į Lietuvos uostą neužsuka. Tik 18 proc. Lietuvos žvejybos laivyno produkcijos iškraunama Klaipėdoje, o visa kita - užsienyje.

Ar nušalinimas nuo pareigų Jums staigmena?

Ne. Nesilaikau įsikibusi kėdės. Žinau, kad tokiuose postuose norima turėti savo žmogų. Ir ministrui, ir viceministrui iš karto pasakiau, kad jeigu trukdau, galiu išeiti.

Iš pradžių mes labai bendradarbiavome. Stengėmės ministerijos vadovams parodyti realų mūsų darbą, kokias bazes turime ir t. t., nes jie nėra žuvininkai. Pavyzdžiui, viceministras yra matininkas. Kartą ministras man liepė pasiimti įrangą iš Žeimenos ir persivežti į Šilavotą. Teko aiškinti, kad tai ne vonia namuose, tai pastatai, angarai, didelės uždarosios sistemos su gręžiniais, su šaldymo įranga, kad pervežimas kainuotų daugiau nei pastatyti naują. Vis dėlto reikia suprasti žuvininkystės specifiką.

Tačiau praėjus keliems mėnesiams pamatėme, kad naujoji valdžia nori ne įsigilinti, o turi tam tikrų tikslų, nes prasidėjo šnekos apie poskyrių privatizaciją.

Ar jūs kurstėte žmones nevažiuoti į Klaipėdą?

Pavasarį garbūs žuvininkystės bendruomenės nariai raštu kreipėsi į ministrą prašydami, kad pertvarkos būtų daromos apgalvotai išsaugant valstybinį turtą - žuvivaisos cechus. Pamatę, kad tolimojo plaukiojimo žvejybos kontrolės skyrius bus keliamas į Klaipėdą, raštą parašė tolimojo plaukiojimo asociacijos nariai. Jų biurai Vilniuje, jiems tas perkėlimas - papildomi kaštai. Nustebino ir tarptautinės organizacijos, su kuria vykdome nemažai projektų, raštas. Ji išreiškė nuogąstavimą. Ministras ir viceministras dėl tokių raštų atsiradimo pradėjo kaltinti mane kaip vadovę.

Rugpjūtį atsirado ministro įsakymas dėl būsimos ŽT struktūros. Mums aiškiai buvo pasakyta, kad žuvivaisos cechai bus UAB, o vėliau privatizuojami. Tačiau viceministras kelis kartus žiniasklaidoje išsigynė savo žodžių. Todėl mes suabejojome, kokia tai pertvarka, jeigu mums aiškinama vienaip, o visuomenei siekiant nesukelti ažiotažo - kitaip.

O kas čia blogo, jeigu žuvivaisos cechai bus privatizuojami?

Specialistai puikiai supranta, kad jeigu žuvivaisos cechus pavers UAB arba viešosiomis įstaigomis, nuo pat pirmos dienos jie bus pasmerkti žlugti, nes negalės išlikti ekonomiškai gyvybingi. Jie nusigyvens, bus atiduoti Turto bankui ir privatizuojami. Manau, bus tokia pati situacija kaip su UAB Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionu. Ne veltui jie buvo sukurti kaip valstybiniai žuvivaisos cechai ir per visus 50 metų tokie išliko. O dabar atėjusi nauja valdžia bando iš naujo išrasti dviratį. Jai neįdomios Valstybės kontrolės išvados, kad UAB ir VšĮ nėra labai skaidrios, kad reikia sutvarkyti teisinę bazę prieš steigiant naujas.

Ar nemanote, kad esate nušalinta nuo pareigų todėl, kad per daug kritikavote pertvarką?

Bandžiau ministrui pasakyti, kad mes už pertvarkas, kad suprantame, jog po kurio laiko būtina viską peržiūrėti. Apskaičiavome, kad, susiveržę diržus, per metus galėtume sutaupyti 480 tūkst. eurų. Šiek tiek sumažinome darbuotojų skaičių, bet ministrui tai nerūpėjo.

Mus nušalino nuo pertvarkos eigos svarstymo, t. y. į darbo grupes nebuvo įtrauktas nė vienas žuvininkas, nė vienas mokslininkas, nė vienas žmogus iš tarnybos. Mums tik pranešdavo, kad bus taip. Kai žmonėms kildavo klausimų, buvo sakoma "nesipriešinkite pertvarkai." Tada buvo pirmas signalas, kad tai iš anksto numatyti planai, o ne optimizacijos siekimas.

Ši Vyriausybė deklaravo, kad visur dirbs tik tos srities specialistai? Norite pasakyti, kad taip nėra?

Vadinamoji skaidri profesionalų Vyriausybė. Pats viceministras pažeidė viešųjų ir privačių interesų įstatymą, o toliau dirba. Mūsų atveju visa žuvininkystė atiduota matininkui. Jo pasakymas, kad 86 proc. reikia mažinti įžuvinamų žuvų kiekį, sukėlė didžiulį ažiotažą žuvininkystės ir mokslo bendruomenėje. Kai kam tokie drastiški pareiškimai tik žodžiai, o kai kam - dešimties darbo metų nubraukimas vienu rankos mostelėjimu. Nei aš, nei tarnybos darbuotojai nesame nusiteikę prieš reformas, bet tai, ką daro dabartinė Vyriausybė, sakyčiau, yra griovimas iš vidaus to, kas kurta dešimtmečiais.

Ministerija visiškai tarpusavyje nesusijusias funkcijas, tokias kaip kvotų vidaus vandenyse, Baltijos jūroje skirstymas, projektų valdymas, stebėsena, informacinių technologijų plėtojimas, žuvininkystės kontrolė ir duomenų valdymas, gamintojų organizacijų priežiūra ir t. t. sukelia į vieną skyrių. Dabar pas mus skyriuose dirbs po 15-20 žmonių. Ar tai racionalu? Akivaizdu, kad toks skyrius negali efektyviai veikti. Tai yra dirbtinė pertvarka, tikrai ne racionalumo, objektyvumo ir efektyvumo siekis.

Ketinate nepasiduoti, kovoti?

Aš susirasiu ar sukursiu sau darbo vietą. Padariau karjerą vieną kartą, padarysiu ir kitą. Netikiu, kad Lietuvai nereikia jaunų, didelę patirtį turinčių žmonių.

Kai matai, kad viceministras su ministru nepaisydami teisės aktų gali daryti ką nori, o teismai vilkina sprendimus, svyra rankos, prarandi tikėjimą teisine Lietuvos valstybe.

Aš nenoriu būti apjuodinta. Be to, už manęs stovi daug jaunų perspektyvių žmonių, su kuriais daug metų kartu dirbome. Mes padarėme daug gerų darbų. Žinoma, dabar tarnybos žmonės sutrikę, su jais nėra šnekama apie pertvarką. Tai ne mano kova, o noras parodyti, kad mes tikrai nesame tokie blogi, kaip ministerija bando mus pristatyti.

Informacija

Žuvininkystės tarnyba turėjo 182 etatus. Kai prasidėjo šnekos apie pertvarkas ir konkretūs veiksmai, darbuotojų pradėjo mažėti, ir šiandien dirba tik 161, o nuo sausio 1 d. turi likti 149. Iš jų Vilniuje dirba apie 35 žmones.

"Pertvarkos stabdymas - laikinas dalykas"

Artūras BOGDANOVAS, žemės ūkio viceministras

Dėl ŽT pertvarkos daug intrigų. Ne be tarnybos vadovybės iniciatyvos pertvarka yra stabdoma. Skundžiamas bet koks žingsnis, kad tik pertvarka nevyktų. Akivaizdu, kad sausio 1 d. ŽT tokių patalpų Klaipėdoje, kuriose galėtų įsikurti visi jos padaliniai, neturės. Didelis klausimas, ar dėl to priešinasi tarnybos žmonės, kad reikia kraustytis gyventi į Klaipėdą, ar todėl, kad peržiūrimas finansavimas, stabdomi abejotini investiciniai projektai.

Pradėtas vadovės veiklos tarnybinis patikrinimas dėl giminaitės įdarbinimo, dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto nenusišalinant, kai buvo priimami sprendimai, susiję su giminaite. Pradėti ir kiti įvairūs tyrimai dėl ŽT neveiklumo ar neteisėto veiklumo.
Spausdinami prieš mane nukreipti straipsniai, bet neimu to į galvą. Turiu visus argumentus, kodėl pertvarka daroma taip, o ne kitaip. Manau, tas pertvarkos stabdymas yra laikinas dalykas. Negali taip būti, kad nebus vykdomi žemės ūkio ministro įsakymai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder