Ingrida Šimonytė: akcizo benzinui mažinimas naudos neatneštų

Ingrida Šimonytė: akcizo benzinui mažinimas naudos neatneštų

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė kritiškai vertina benzino pardavėjų raginimus mažinti akcizą benzinui, sakydama, kad realios naudos vartotojui tai neatneštų, nes kaina sumažėtų tik trumpam, o mokesčių surenkama būtų mažiau.

"Teisiškai tos galimybės (Mažinti akcizą benzinui - ELTA) yra, bet prasmės tą daryti nematau", - trečiadienį Vyriausybėje po pasitarimo pareiškė finansų ministrė.

Ji pažymėjo, kad, pastaraisiais metais sparčiai augant kuro kainai, mokesčių dalis galutinėje kuro kainoje sudaro vis mažesnę dalį ir naudoti akcizų mažinimą kaip galimybę atsverti kainos augimą yra vis sunkiau.

Ministrė taip pat priminė 2009 m., kuomet buvo sumažintas dyzelino akcizas. Pasak jos, tuomet poveikis buvo trumpalaikis, ir galiausiai pasekmės buvo tik tokios, kad biudžetas neteko dalies pajamų.

I. Šimonytė kritikavo, pasak jos, Lietuvoje paplitusį požiūrį, kad akcizų sumažinimą kompensuos išaugęs kuro vartojimas.

"Tam, kad būtų kompensuotas tas pajamų netekimas, benzino vartojimas turi padidėti maždaug 20 proc. Tai užduokim sau klausimą, ar tai yra realu prie bet kokių prielaidų? Taip nėra. Jau nekalbant apie tai, kad poveikis kainai veikiausiai būtų trumpalaikis, kaip buvo ir dyzelino atveju - labai trumpai kaina sumažėja ir toli gražu ne pilna mokesčio sumažėjimo dalim, o toliau kaina tiesiog keliauja savo logika, kurią diktuoja tai, kiek vairuotojai yra pasirengę mokėti už litrą benzino", - sakė I. Šimonytė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder