Imigrantai prismaugė provinciją

Imigrantai prismaugė provinciją

Lietuva pliekiama dėl tolerancijos stokos kitataučiams, atvykėliams iš kitur, ypač iš trečiųjų pasaulio šalių. Tačiau vargu ar Akmenės rajono gyventojai gali būti tolerantiški, kai dėl imigrantų areštuojamas jų turtas. Netolerancijos židinį kursto imigrantams atstovaujantys įvairaus plauko ir reputacijos piliečiai.

Akmenės rajono gyventojams apie toleranciją gali pasakoti kiek nori, tačiau jie savo kailiu yra patyrę, ką reiškia tolerancija, kai turi mokėti už svetimus įsiskolinimus ir negali atsikratyti savo turto bei skolų naštos, rašo "Vakaro žinios".

„Akmenės būsto" direktorius Benas Balkauskas teigė, kad imigrantų įkaitais tapo renovuotų daugiabučių gyventojai. Pasak jo, paskolą už renovaciją bankui garantavo visa daugiabučio namo bendrija, tačiau bendrijoje atsiradus piktybiškai nemokių bendraturčių areštuotas visų namo gyventojų turtas.

Anot mero, turtas areštuotas, nes butus įsigiję asmenys niekada nemokėjo mokesčių.

„Akmenės būsto" direktorius teigė, kad prieš kelerius metus renovuoto namo gyventojams bankas įpiršo sutartį, pagal kurią jie tapo atsakingi ne tik už save, bet ir už kaimynus. 40 butų daugiabutyje vos kiek mažiau nei pusė klientų yra nemokių, keli savininkai mirę, niekas nenori paveldėti turto. Už nemokius kaimynus palūkanas bankas skaičiuoja mokiems klientams. Anot B.Balkausko, per mėnesį palūkanų prikapsi apie 3 tūkst. litų, per metus - 36 tūkst. litų.

Į vieną mažiausių ir toliausiai nuo sostinės nutolusį Akmenės rajoną pastaruoju metu tiesiog plūsta vadinamųjų trečiųjų šalių piliečiai. Kaip sakė Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyriaus Akmenės grupės vyriausioji specialistė, laikinai pavaduojanti vadovą, Nijolė Vaitkienė, per paskutinį vasaros mėnesį Akmenėje gyvenamąją vietą deklaravo 23 užsienio piliečiai, t.y. beveik dvigubai daugiau nei per visus praėjusius metus.

Oficialiai rugpjūtį Akmenėje apsigyveno Rusijos, Uzbekijos piliečiai ir keli ukrainiečiai. Tačiau ukrainiečiai nuo kitų skiriasi tuo, kad sandorius formino pas vietos notarę, jų perkamas turtas neturi jokių skolų ir vietos gyventojai mato, kad ukrainiečiai čia gyvena.

Tuo metu nei uzbekų, nei rusų, nei pakistaniečių, oficialiai deklaruojančių gyvenamąją vietą ir nemokančių mokesčių, niekas nematė.

„Nesuprantu, ko į Akmenę veržiasi Rusijos piliečiai iš Maskvos. Visoje prašymų krūvoje Rusijos pilietybė akis bado", - sakė N.Vaitkienė. Anot jos, dokumentus dėl leidimų gyventi imigrantams tvarko patyrę tarpininkai. „Dokumentai būna taip švariai sutvarkyti, kad neturi galimybės neišduoti leidimų", - sakė N.Vaitkienė.

Antstolių laukia ir savivaldybė, bankui davusi garantiją už kai kuriuos renovuojamus daugiabučius.

Savivaldybės vadovybė suskaičiavo, kad Akmenėje 106 ne ES užsienio piliečiai yra įsigiję nekilnojamojo turto, 85 proc. už nuosavybę nemoka jokių mokesčių, nei už komunalines paslaugas, nei už šildymą, nei už atliktą renovaciją.

Pasak „Akmenės būsto" vadovo B.Balkausko, 24 butų savininkai jau paduoti į teismą, dar tiek pat nekilnojamojo turto Akmenėje savininkų ruošiamasi įtraukti į teisminį ginčą. Tačiau teisininkai nespėja surašyti dokumentų, per tą laiką pasikeičia turto savininkai.

Akmenės rajone dirba vienintelė notarė Stasė Martinaitienė, tačiau ji nėra patvirtinusi nė vieno nekilnojamojo turto pardavimo sandorio užsieniečiui, išskyrus Ukrainos piliečius.

Notarė tvirtino, kad ji griežtai reikalauja pažymų apie skolas. „Aš vietinė gyventoja, gerai žinau situaciją, žinau, kuris namas renovuotas, kuris - ne, todėl prieš pasirašant sandorį savininkas turi pateikti pažymas apie įsiskolinimus, sutartyje aiškiai nustatome tvarką, kam tenka skolų apmokėjimas. Siekiame apsaugoti pirkėją, kad jis žinotų, ką perka", - sakė notarė S.Martinaitienė.

Vietos notarė netvirtina sutarčių, jei už butą velkasi skolos. Tačiau paprastai nemokių savininkų sandorius tvirtina vienas ir tas pats sostinės notaras. Dažniausiai per jį Akmenėje nekilnojamojo turto įsigyja pakistaniečiai, libaniečiai, uzbekai ir rusai.

Kaip tvirtina daugiabučius administruojančios bendrovės atstovai, pardavimo sutartys surašytos labai gudriai, įrašomas punktas, kad pirkėjas per penkias dienas turi apmokėti visas buto skolas. Ir tokia sutarties eilutė eina sandoryje po sandorio, o skolos kaip nemažėja, taip nemažėja, rašo "Vakaro žinios".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder