Į mitingą žadėti tūkstančiai žmonių nesusirinko

Į mitingą žadėti tūkstančiai žmonių nesusirinko

Į "darbiečių" mitingą prieš ydingą ir iškreiptą teisinę sistemą, ypač dėl areštuotos dotacijos partijai, žadėti keli tūkstančiai žmonių iš visos Lietuvos bent jau kol kas nesusirinko. Mitinge prie Seimo dalyvavo iki 1 tūkst. žmonių, tarp kurių - nemažai atvykusių iš šalies rajonų, kurie į protesto akciją atvyko autobusais.

Susirinkusieji laikė plakatus su užrašais "Prieš ydingą ir iškreiptą teisinę sistemą Lietuvoje", "Teismai turi ginti įstatymus", "Klaninei politikai – ne", "Ar teismams visi vienodi – visi lygūs?". Mitinge, prieš ydingą ir iškreiptą teisinę sistemą Lietuvoje, kalbas prieš teismų savivalę ir teisinės sistemos išsigimimą sakė jo iniciatoriai - Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Virginija Baltraitienė, Vytautas Gapšys, Vydas Gedvilas, Loreta Graužinienė, Dangutė Mikutienė, Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Viešąją tvarką prižiūrėjo policijos pajėgos, protestuotojai nuo Seimo buvo atitverti apsaugine juosta. Mitinguotojai dainavo laisvės šauklio Justino Marcinkevičiaus dainą "Tai gražiai mane augino".

"Turime parodyti, kad reikia atsikelti, eiti į priekį, nes mūsų anūkai, vaikai mums nedovanos. Priėjome prie tokios situacijos, kai metami iš darbo teisingai, sąžiningai dirbantys pareigūnai, vaikai naudojami politinėms kovoms. Mamos, ar jums širdžių neskauda? Sustokime ir pagalvokime iki kur mes nuėjome. Mes, kaip Seimo nariai, privalome rašyti jau ne įstatymus, o kelti jau žmones ir eiti į mitingus. Mes kartu su jumis turime pakelti Lietuvą, Lietuvos žmones tam, kad gyventume teisinėje demokratinėje valstybėje. Už Lietuvą!", - susirinkusiems kalbėjo L. Graužinienė.

Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas daugiausiai priekaištų išsakė teismų sistemai. Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme yra nagrinėjama Darbo partijos, vadinamosios "juodosios buhalterijos", byla. Anot V. Uspaskicho, teismai veikia KGB metodais, o bylą vilkina ne partija, o prokurorai.

"Žinote, šitam mitingui leidimą davė, 2-3 valandoms ir tik 400 žmonių. Norėjome, kad žmonės susirinktų į Laisvės aikštę. Bijome, kad žmonės ateitų susirinkti pasakyti tiesą? Čia keli šimtai žmonių, o kažkur Baltarusijoje ar Rusijoje leidimą duoda 20 tūkst. žmonių. Savo valstybėje pažiūrėkime, ką darome, kaip vykdomas teisingumas.(...) Milijardai pavogti, jau nekalbu apie "Mažeikių naftą". Prieš kelis mėnesius paskelbė, kad partijos, kurios šiandien valdžioje, gavo paramą iš savo rėmėjų ir skyrė jiems po 2 mlrd. įsisavinti pinigų. Gerbiamieji – tylu. Prezidente, ar girdi?", - sakė Darbo partijos lyderis.

Darbo partijos pirmininkas dabartinę situaciją vadino "bezpridielu" (netvarka – ELTA). Jis žadėjo organizuoti "beteisės dienos gėdą". Esą kartą per metus būtų organizuojama nukentėjusiųjų nuo Lietuvos teisinės sistemos diena, žmonės protestuotų, gyventų palapinėse, badautų. Pasak V. Uspaskicho, tokiam fondui jis net skirtų savo asmeninių lėšų.

Iniciatyvinės mitingo grupės teigimu, jei po šios pilietiškumo akcijos nebus imtasi jokių priemonių teismų sistemai keisti, mitingo organizatoriai ir dalis Seimo narių neatmeta galimybės pradėti neterminuotą protesto akciją palapinėse prie Europos Parlamento, Europos Žmogaus Teisių Teismo ir prie Lietuvos prezidentūros - kaip teisinės valstybės garanto - tam, kad visam pasauliui parodytų ydingą Lietuvos teisinę sistemą. "Turime padaryti galą teismų savivaliavimui, išskirtiniam Lietuvos pseudoelitui ir teismų klaninei sistemai", - sakė mitingo rengėjai.

Seimo narių iniciatyvinės grupės vardu Seimo Pirmininkės pavaduotojos Virginijos Baltraitienės pasirašytame kvietime pabrėžiama, kad ši sistema seniai negina žmonių, o ypač - vaikų - teisių bei tarnauja tik sau ir klanų sistemai.

"Lietuvos žmonės turi pasipriešinti ir pasakyti NE klanui, NE turto ir žemės grobikų gynėjams, NE žmogaus teisių pažeidimams, NE teisėjų savivaliavimui ir nebaudžiamumui.

Mes, protesto akciją organizuojantys Seimo nariai, negalime toliau stebėti, kaip degraduoja mūsų šalies teisinė sistema, o Lietuvos teismai iškreipia ir nevykdo Seimo priimtų bei šalies Prezidentės pasirašytų įstatymų", - sakoma raginime protestuoti.


"Paskutinis lašas, perpildęs mūsų kantrybės taurę, buvo kovo 16 d. Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegijos priimta nutartis, kuri savo šališkumu ir nekompetencija pribloškė ir apstulbino daugumą teisės specialistų Lietuvoje. Seimas priėmė, o šalies Prezidentė pasirašė Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo pataisas, kurios įsigaliojo nuo 2012 m. sausio. Pagal naująją tvarką juridiniams asmenims buvo uždrausta finansuoti politines partijas, tačiau tam, kad jos turėtų galimybę egzistuoti ir niekas negalėtų susidoroti su jomis politinėmis priemonėmis užsakant politines bylas, įstatyme buvo numatyta sąlyga, kad "į valstybės biudžeto asignavimų sąskaitą negali būti nukreiptas jokių laikinųjų apsaugos priemonių taikymas". Tačiau teismas ir toliau paliko areštą Darbo partijai skirtai valstybės dotacijai, taip atimdamas iš jos galimybę visavertiškai dalyvauti politiniame gyvenime. Kitaip kaip susidorojimu su politine organizacija brutaliais metodais to nepavadinsi. Šis sprendimas parodo mūsų teisinės sistemos degradacijos lygį, kai teismai, vykdydami politinius užsakymus, gali nepaistyti Seimo priimtų ir Prezidentės pasirašytų teisės aktų", - sako Seimo vicepirmininkė, Darbo partijos frakcijos narė V. Baltraitienė.

Anot V. Baltraitienės, pamatę, kad teismas yra ne tik šališkas, nekompetentingas, bet ir drįsta nepaisyti Lietuvos Respublikos įstatymų, Darbo partijos Seimo nariai yra tiesiog priversti ginti pačią partiją ir visą Lietuvos teisinę sistemą, rengiant visuotines protesto akcijas, kurios atkreiptų šalies gyventojų bei Europos valstybių dėmesį į nihilistinę teisinę sistemą, susiformavusią Lietuvoje.

"Mes negalime abejingai stebėti, kaip Lietuvos teismų interpretacijos vis dažniau iškreipia įstatymo prasmę arba jį visai paneigia. Įstatymų nepaisymas ir teismų nesugebėjimas jų vykdyti lemia ir ypač menką žmonių pasitikėjimą visa teisine sistema, ir kaip tokio beteisiškumo pasekmę - didėjančią žmonių emigraciją. Jeigu mes norime vadintis civilizuota, europietiška valstybe, privalome užtikrinti nepriklausomų ir nešališkų teismų veikimą. Kitaip Lietuva neturi ateities", - sako V. Baltraitienė.

Pasak akcijos organizatorių, negalima leisti teismų klanui iškreipti teisinės valstybės sampratos, provokuoti žmonių eiti į mitingus ir ginti savo teises gatvėje, o ne civilizuotame teisme. Negalima provokuoti sumaišties ar net revoliucijos. Žmonės neturi būti priversti eiti į gatves ir patys ginti savo valstybę ir jos turtą. Žmonės neturi būti priversti patys ginti savo garbę ir orumą, nes būtent taip yra provokuojama dar didesnė netvarka ir net revoliucijos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder