"Hitachi": VAE projektas bus netvarus

"Hitachi": VAE projektas bus netvarus

"Hitachi" pagaliau atskleidė kortas: Lietuvai nori iškišti japonams nebereikalingą branduolinį reaktorių, bet pinigų Visagino atominei jėgainei skirti neketina. "GE-Hitachi Nuclear Energy" vyresnysis viceprezidentas, atsakingas už branduolinių jėgainių projektus, Danielis Roderikas (Daniel Roderick) prisipažino, kad Visagino atominės elektrinės (VAE) modelis japonams nėra tinkamas investuoti.

"Tiesą sakant, manau, kad šis modelis nenaudingas niekam", - birželio 13-ąją duodamas interviu atominei energetikai skirtam leidiniui "Nuclear Intelligence Weekly" sakė D. Roderikas. Tuo tarpu Lietuvoje VAE projektas lygiai po savaitės buvo įteisintas Seimo įstatymais - parlamentarai specializuotų pasaulinių leidinių ir akyse nėra matę...

D. Roderikas dirba kitoje kompanijoje - "GE-Hitachi Nuclear Energy", kurią valdo amerikiečiai "General Electric" ir "Hitachi". Ji esą jau seniai susirūpinusi, kad branduolinės energetikos padalinys įdeda pernelyg daug kapitalo ar smarkiai rizikuoja, ypač imdamasis naujų statybų.

Antradienį "Respublika" klausė branduolinę elektrinę turinčios statyti bendrovės UAB VAE vadovo Rimanto Vaitkaus, ar toks aukšto "Hitachi" pareigūno pareiškimas išties reiškia, kad japonai net nesiruošia investuoti į atominį projektą, ir ar japonų "Hitachi" yra konkrečiai pažadėjusi VAE skirti pinigų. R. Vaitkaus teigimu, Koncesijos sutartyje yra minima 20 proc. japonų dalis iš "Hitachi" korporacijos. "Aš tikrai nežinau, kodėl kita "Hitachi" sako, kad VAE projektas bus netvarus", - teigė R. Vaitkus.

Tačiau žinomas energetikas, akademikas Jurgis Vilemas mano kitaip. "Man ar bet kuriam kitam ekspertui visada buvo aišku, kad jeigu valstybė nepatvirtina, jog subsidijuos projektą, ar kokiu nors būdu nepasako, kad ji įpareigos pirkėjus pirkti atominę elektrą brangiau nei rinkos kaina, joks projektas Vakarų šalyse net nejuda", - teigė J. Vilemas. Pasak jo, Lietuvoje visada buvo sakoma, kad VAE esąs labai pelningas projektas, kuris atsipirks per 18 metų ir duos šimtus milijonų pelno. "Japonai iki tam tikro momento toleravo šias pasakas.

Jie patys gyvena iš tokių projektų, bet supranta, kad mūsų regione VAE negali atsipirkti. Lietuvos valstybė niekada nepareiškė, kad turi pinigų ir gali subsidijuoti VAE statybas bent 50 proc. kainos. Japonai laukė tam tikro momento ir pagaliau pasakė, kad jeigu norite statyti elektrinę - prašom, mes jums vežame reaktorių, bet prisidėti pinigais neketiname", - sakė J. Vilemas. "Japonai neprisidės prie mūsų atominės"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder