Gyvūnų teisių aktyvistai stoja afrikinio kiaulių maro pusėn

Gyvūnų teisių aktyvistai stoja afrikinio kiaulių maro pusėn

Mūsų šalies ekonomikai smogė nustatytas afrikinis kiaulių maras, atsakingos institucijos stengiasi užkirsti kelią maro išplitimui į kiaulių fermas šaudant šernus, tačiau gyvūnų teisių aktyvistais save vadinantys asmenys protestuoja, kad šernai liktų gyvi, o tai reiškia žalią šviesą virusui plisti. Maža to, gyvūnų teisių gynėjai, pasak kailinių žvėrelių augintojų atstovų, prisideda prie to, kad šis verslas Lietuvoje būtų sunaikintas, o tai reiškia dar vieną smūgį valstybės ekonomikai.

Įsivėlusi Kinija?

Apie 80 proc. kailinių žvėrelių produkcijos išaugina Europa, tačiau padėtis gali pasikeisti, mat kailinių žvėrelių auginimu apskritai nori užsiimti tik Kinija. Apie tai byloja Europos kailinių žvėrelių augintojai.

Tradicinio atsakingo gyvūnų auginimo verslo asociacijos atstovas Tomas Gailius „Vakaro žinių“ paklaustas, ar Kinija gali būti pasiryžusi užimti šią ekonomiškai Europai, kartu ir Lietuvai, svarbią nišą, tuo beveik neabejojo.

„Galiu duoti paprasčiausią pavyzdį, štai gyvūnų teisių aktyvistai deklaruoja, kad vienas pagrindinių jų tikslų - kailinių žvėrelių fermų uždraudimas, tačiau nekalbama apskritai apie patį kailių dėvėjimą, - sakė jis. - Pernai buvo kilęs skandalas Suomijoje, paaiškėjo, kad visus gyvūnų globėjus veikiausiai finansuoja Kinija, kad šie visoje Europoje kovotų už tai, kad būtų uždraustos kailinių žvėrelių fermos. Beje, Suomijoje vyko parlamentinis balsavimas dėl žvėrelių auginimo, laimei, suomiai nepasidavė spaudimui.“

Pasak T.Gailiaus, Kinija siekia, kad visos žvėrelių fermos persikeltų į ją pačią. Mat dabartiniu metu apie 80 proc. kailinių žvėrelių produkcijos išaugina Europa, o Kinija visų pasaulio kailių nuperka net 70 proc.

Abejonių keliantys protestai

T.Gailius pasakojo, jog Kinijos užmojų ženklai jau matyti ir Lietuvoje.

„Gruodžio mėnesį įsisteigė gyvūnų teisių gynėjų asociacija, kuri su protestais eina per visą Europą. Šie žmonės aktyviai pradeda veiklą Lietuvoje, vienas pavyzdžių, kai protestuodama prieš žvėrelių auginimą mergina sostinėje, V.Kudirkos aikštėje, nusikirpo plaukus, tačiau ji buvo su kailine apykakle - vadinasi, ji nėra prieš kailių dėvėjimą, o dalyvauja kažkokiame spektaklyje“, - kalbėjo pašnekovas.

Jis piktinosi, kodėl tie patys gyvūnų teisių aktyvistai neprotestavo, kai į Klaipėdą buvo atplaukęs laivas, iš kurio, kaip paaiškėjo, į Baltijos jūrą buvo išmestos karvės, kurias vėliau jūra išmetė į krantą.

„Į šį faktą gyvūnų teisių aktyvistai net nereagavo, reagavo į tai, kad Japonijos tradicija yra delfinų ir banginių gaudymas, ir protestavo prie Japonijos ambasados. Taigi tikroji priežastis yra Kinijos ir Japonijos konfliktas dėl salų. Kinija daro viską, kad menkintų Japonijos autoritetą pasaulyje“, - neabejojo T.Gailius.

Nevaldoma situacija reiškia nepatikimumą

Praėjusį šeštadienį gyvūnų teisių gynėjais save vadinantys asmenys protestavo prieš šernų medžioklę Klaipėdoje, Girulių miške. Jie trukdė medžiotojams mažinti šernų populiaciją (vaikščiojo miške, nors buvo draudžiantys ir įspėjantys ženklai), nors tai būtina, kad būtų užkirstas kelias afrikiniam kiaulių marui plisti.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos tarybos Klaipėdos skyriaus valdybos pirmininkas Valdemaras Zakaras teigė, kad labai svarbu sumažinti šernų populiaciją, jei norime išvengti galimų katastrofiškų padarinių šalies ekonomikai, ir ne tik.

Išnaikinus net 90 proc. šernų populiacijos, per keletą metų ji nesunkiai atsikurtų.

„Juk šernai, užsikrėtę afrikiniu kiaulių maru, po keliolikos dienų nugaišta, matyt, gyvūnų teisių aktyvistai protestuodami problemą supranta savaip. Labai lengva kritikuoti, kai neaugini kiaulių ar kailinių žvėrelių, juk čia kalbama apie verslo ir ekonomikos žlugdymą“, - teigė V.Zakaras.

Beje, jam, kaip ir T.Gailiui, keistas pasirodė gyvūnų teisių aktyvistų minėtas mitingas V.Kudirkos aikštėje.

„Per televiziją mačiau protestą Vilniaus centre, kai viena mergina nusikirpo plaukus. Mane šiame proteste suglumino protestuotojų nekompetencija, nes jie kovojo už ūdrų gyvybę. Tai jeigu jie nežino, už ką kovoja, tai čia kažkuo kvepia. Nes, manau, kad jie kovojo už audinių gyvybę. O audinė ir ūdra yra skirtingi žvėreliai, - sakė jis. - Visiškai nenustebčiau, jei kokie kinai bandytų sužlugdyti mūsų kailininkystės verslą.“

Tuo tarpu Kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas sakė, jog kiaulių augintojai jau dabar patiria didžiulius nuostolius, o jeigu afrikinis kiaulių maras persimestų į kiaulių fermas, padėtis taptų dar sudėtingesnė.

„Mūsų asociacija Vyriausybei išsiuntusi raštą, kuriame prašoma mažinti šernų populiaciją. Jau dabar nuostoliai dideli vien dėl kritusios kiaulienos kainos. Kiekvieną dieną kiaulininkystės sektorius Lietuvoje patiria 200 tūkst. litų nuostolių. Mėsos perdirbėjai irgi patiria nuostolių. Ir dar vienas labai svarbus dalykas: jeigu mes nesuvaldysime afrikinio kiaulių maro, tapsime nepatikima verslo požiūriu valstybe kitoms šalims, ir ne tik mėsos klausimais“, - aiškino A.Baravykas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder