Girtuoklis girtuokliui nelygu

Girtuoklis girtuokliui nelygu

Lietuvoje aiškiai apibrėžta, iki kiek galima išgerti prieš sėdant prie automobilio vairo, o koks promilių skaičius draudžia išeiti į viešumą pėsčiomis? Teisės aktai suteikia galimybę juos bausti, tačiau ne už alkoholio kiekį organizme, o už tai, kaip jis paveikė smegenis.

Yra manančių, jog pėstiesiems galioja ta pati tvarka, kaip ir vairuotojams - jeigu organizme aptinkama daugiau nei 0,4 promilės alkoholio, žmogus gali būti baudžiamas už pasirodymą girtam viešoje vietoje.

Tokiu atveju Klaipėdoje per džiazo festivalį arba Jūros šventę uostamiesčio policijos pareigūnams tektų mesti visus kitus darbus, užsisakyti dėžes administracinių teisės pažeidimų protokolų blankų ir eiti gaudyti pažeidėjų, kurių, reikia manyti, nepritrūktų.

Promilės nenurodomos

Tačiau pareigūnai sako, jog teisės aktai numato atsakomybę ne už tai, kiek svaigalų išgerta. Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 178 straipsnis numato bausmes už alkoholinių gėrimų gėrimą arba girto pasirodymą viešosiose vietose.

"Straipsnį reikia skaityti iki galo - baudžiamas asmuo, savo neblaivumu įžeidęs žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę. Pavyzdžiui, jeigu padauginęs žmogelis prigulė ant suoliuko, tai dar nieko, bet jeigu jis bus atsisegęs kelnes, tada jau bus laikoma, jog jis elgiasi netinkamai ir už tai gali būti baudžiamas", - aiškino Klaipėdos apskrities VKP Viešosios tvarkos biuro Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Už minėtą pažeidimą gresia įspėjimas arba 30-50 litų bauda, pakartotinai per vienerius metus - 50-100 litų bauda. Žinoma, pažeidėjai gali prisiminti veikalus, kuriuose mokslininkai nesutaria dėl vieningos žmogaus orumo koncepcijos sampratos, tačiau elementarių elgesio taisyklių nežinojimas nuo bausmės neatleidžia.

Tuo tarpu nė vienas teisės aktas nenumato, kiek promilių viršijusdraudžia išeiti į viešumą. Jeigu žmogelis ir gerokai išgėręs, bet negriuvinėja, orientuojasi, kur yra, bei deramai elgiasi, pareigūnas jam protokolo nerašys.

"Nėra tokios normos, kurią viršijęs ir viešumoje pasirodęs žmogus būtų baudžiamas. Juk tokiu atveju atsirastų galimybė išgėrusį restorano klientą nubausti kol jis nueis iki netoliese esančio taksi. Jau nekalbu apie Jūros šventę ir kitus masinius renginius. Promilės reikalingos tik įrodymams, pavyzdžiui, ar žmogus vartojo alkoholį viešoje vietoje - o tai jau pažeidimas", - sakė K. Sinkevičius.

Rietave - pavojinga

Vis dėlto ne visi pareigūnai tokie liberalūs. Pavyzdžiui, jei kada nors būsite Rietave, jokiu būdu išgėręs nesirodykite gatvėje. Prašykite barmenės, kad leistų jums numigti tarnybinėse kavinės patalpose ar maldaukite buto šeimininkų, kad jūsų neišvarytų iš baliaus. Kodėl? Nesunku suprasti paskaičius paskutinį Rietavo policijos komisariato pranešimą spaudai:

"2011-05-07 d. 1.00 val. Laisvės aikštėje, Rietavo mieste, prie kavinės "Mira", buvo pastebėtas pilietis, kuris eidamas šaligatviu svirduliavo į šalis. Kadangi jis tokiais veiksmais įžeidė žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę bei įvykdė pažeidimą, numatytą LR ATPK 178 str., asmuo buvo sulaikytas ir pristatytas į policijos komisariatą girtumui bei asmenybei nustatyti. Čia alkoholio kiekio matuoklio pagalba jam buvo nustatytas sunkus girtumas. <...> Jis patrauktas administracinėn atsakomybėn."

Tokių pranešimų iš Rietavo sulaukiama kone kiekvieną savaitę. Negi iš tiesų svirduliuojantis asmuo įžeidžia "žmogaus orumą ir visuomeninę dorovę"?

"Yra tam tikri kriterijai, numatyti įstatymais. Sulaikydami ir bausdami tokius asmenis mes iš pradžių vadovaujamės išoriniais požymiais, vėliau nustatome girtumo laipsnį. Tokie piliečiai daro žalą visuomenei", - teigia Telšių apskrities VPK Rietavo PK viršininkas Aloyzas Vaičiulis.

Įžeidžia orumą?

Bet jei manęs neįžeidžia šalia einantis ir nieko pikto nedarantis, nors ir svyrinėjantis į šonus žmogus? Kokią žalą jis man, kai visuomenės nariui, daro? - paklausė A. Vaičiulio "Vakarų ekspresas".

Ne visiems patinka, kad šalia būna išgėręs žmogus. Jums gal patinka, kitam - ne. Tuo ta žala ir pasireiškia. Mes, kaip įstatymo saugotojai, to ignoruoti negalime, todėl išgėrę asmenys ir yra sulaikomi.

O jeigu žmogus svirduliuoja iš baro į šalia laukiantį taksi?

Jei matome, kad žmogus išsikvietė taksi ir sėda į automobilį išėjęs iš baro, viską suprantame. Svarbu, kad jis nešlitinėtų po gatves, t. y. viešoje vietoje, girtas kitų akyse.

Rietave juk irgi vyksta masiniai renginiai, kurių metu pardavinėjamas alkoholis. Ar atvykstate ir vežate į komisariatą visus tokio renginio dalyvius?

Aišku, kad ne. Bet tuos, kurie nebepajėgia patys eiti ar yra vedami draugų, palydime iki komisariato ir surašome administracinio teisės pažeidimo protokolą. Arba surašome vietoje ir nugabename namo.

Informacija

Šiemet per keturis mėnesius pagal ATPK 178 str. ("Girto pasirodymas viešose vietose") Rietavo PK nubaudė 19 asmenų. Pernai per tą patį laikotarpį - net 40.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder