Generalinis prokuroras liko kurčias

Generalinis prokuroras liko kurčias

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus informacijos, esą šalyje veikia nusikalstama saugumiečių grupuotė, generalinis prokuroras Darius Valys neišgirdo.

Teismui paskelbus, kad buvęs jo pavaduotojas FNTT V.Giržadas turi būti grąžintas į pareigas, nes buvo atleistas neteisėtai, V.Gailius pareiškė, jog teismo sprendimas padės sutramdyti nusikalstamas saugumiečų gaujas. Anot jo, tuometinis jo pavaduotojas neparankus tapo, kai pradėjo domėtis kai kurių VSD pareigūnų galimai neteisėto praturtėjimo aplinkybėmis.

V.Gailius buvo įsitikinęs, kad į prokurorus kreiptis beviltiška.

- Kaip reaguosite į V.Gailiaus pranešimus apie galimai nusikalstamą saugume įsikūrusios gaujos veiklą? - „Respublika“ pasiteiravo generalinio prokuroro D.Valio.

- Kas turi informaciją, tas tegul teisėsaugai ir praneša.

- V.Gailius viešai pranešė net per kelias žiniasklaidos priemones.

- Tegul kreipiasi su pareiškimu.

- Apie tokius dalykus kalba ne turgaus bobutė, o parlamentaras, Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas, galiausiai buvęs jūsų kolega. Argi juo nepasitikite?

- Jūs jo žodžiuose įžvelgiate kokių nors nusikaltimo požymių?

- Anot V.Gailiaus, kai kurie saugumo pareigūnai, naudodamiesi savo galiomis, neteisėtai lobsta, tyrimai buvo pradėti, bet nušalinus tarnybos vadovus jie tarsi išgaravo. Argi tai neturi nusikalstamos veiklos požymių?

- Tai, kas viešai pateikta, mes nieko nematome. Kiekvienas prokuroras gali vertinti pasisakymus, bet kiek žinau, nė vienas nesureagavo.

Teismas nustatė, kad FNTT vadovas ne tik buvo atleistas neteisėtai, tačiau konstatavo, jog saugumo pareigūnai neteisėtai naudojasi poligrafu. Anot teismo, prietaiso parodymai ir išvados gali būti tik papildoma informacija ir jokiu būdu negali būti esminė, kuria remiantis panaikinamas leidimas dirbti arba susipažinti su slapta informacija. O atleidžiant V.Giržadą prietaiso parodymai buvo vienintelis ir neatremiamas argumentas atimti iš pareigūno teisę dirbti su paslaptimis ir atleisti iš darbo.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder