Gedvydo Vainausko ir Antano Zabulio byla pagrįstai grąžinta prokuratūrai – teismas

Gedvydo Vainausko ir Antano Zabulio byla pagrįstai grąžinta prokuratūrai – teismas

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį paskelbė, kad Vilniaus apygardos teismas pagrįstai nusprendė grąžinti prokuratūrai baudžiamąją bylą, kurioje prekyba poveikiu kaltinami žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovas Gedvydas Vainauskas ir buvęs bendrovės „Omnitel“ ilgametis vadovas Antanas Zabulis.

Apeliacinis teismas sutiko su apygardos teismo motyvu, kad kaltinamasis aktas surašytas skubotai, nepasibaigus ikiteisminio tyrimo veiksmų skundimo galimybei, todėl nebuvo užtikrinta kaltinamųjų teisė į gynybą.

Nutartį grąžinti bylą trūkumams šalinti Vilniaus apygardos teismas priėmė birželio 22 dieną.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Prokurorai šių metų gegužės 20 dieną pranešė, kad baigė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu. Teismui atiduoti du šios bylos kaltinamieji iš trijų. Tyrimas baigta dėl G. Vainausko ir A.Zabulio veiksmų, o valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko europarlamentaro Rolando Pakso atžvilgiu byla išskirta į atskirą, taip siekiant nelaukti Europos Parlamento sprendimo dėl „tvarkiečių“ lyderio teisinės neliečiamybės panaikinimo. Prokurorai R.Paksui taip pat ketina pateikti įtarimus prekyba poveikiu.

Teisėsauga įtaria G.Vainauską prekyba poveikiu, kad esą už kyšį pasinaudodamas savo įtaka siekė padaryti poveikį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnams, kad šie nutrauktų tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu. Tiriant šį epizodą įtarimai pateikti buvusiam bendrovės „Omnitel“ ilgamečiam vadovui A.Zabuliui. Jis kaltinamas, kad veikdamas kitų asmenų interesais pasiūlė ir susitarė duoti kyšį G.Vainauskui, kad „šis pasinaudodamas savo visuomenine padėtimi ir pažintimis paveiktų Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnus“.

Ir G.Vainauskas, ir A.Zabulis kaltę neigia.

Generalinė prokuratūra po patikrinimo ir pakartotino tyrimo praėjusią savaitę pranešė nutraukusi FNTT tyrimą dėl bendrovės „BOD group“ ES lėšų įsisavinimo. Būtent šiam FNTT tyrimui, prokurorų įtarimu, anksčiau galėjo būti siekiama daryti poveikį.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder