Europos Komisija ragina Lietuvą panaikinti pirmumo teisę išsinuomoti valstybinio uosto žemę

Europos Komisija ragina Lietuvą panaikinti pirmumo teisę išsinuomoti valstybinio uosto žemę

Europos Komisija pateikė Lietuvai pagrįstą nuomonę dėl to, kad pasibaigusias uosto žemės nuomos sutartis atnaujinantiems krovinių tvarkymo operatoriams Lietuva ir toliau taiko pirmumo teisę. Dėl to taikant šią nuostatą Lietuvoje norintys įsisteigti krovinių tvarkymo operatoriai iš kitų valstybių narių tokio ketinimo gali atsisakyti.

Tai antrasis pažeidimo nagrinėjimo procedūros etapas. Jei Lietuva per du mėnesius nepraneš Europos Komisijai apie priemones, kurių imtasi atitikčiai ES teisės aktams užtikrinti, EK klausimą gali perduoti ES Teisingumo Teismui.

Europos Sąjunga reikalauja pašalinti visus įsisteigimo laisvės apribojimus. Sutartimi draudžiamos nacionalinės priemonės, kurias taikant gali būti suvaržyta sutartyje užtikrinta galimybė pasinaudoti įsisteigimo laisve, net jei tomis priemonėmis ir nediskriminuojama dėl pilietybės.

Lietuvoje jūrų uostų žemės nuomojama pagal 1996 m. priimtą įstatymą. Jame reikalaujama, kad uosto žemė būtų nuomojama tik konkurso tvarka, išskyrus tuos atvejus, kai nuomininkas pasinaudoja pirmumo teise atnaujinti nuomos sutartį. Nuomininkas įgyja tokią pirmumo teisę, jei įvykdo savo krovinių tvarkymo įsipareigojimus, numatytus uosto žemės nuomos sutartyje.

Lietuva neprieštaravo, kad pirmumo teisė atnaujinti uosto žemės nuomos sutartį yra nesuderinama su įsisteigimo laisve, tačiau tokios tvarkos pakeitimo nuostatų dar nepriėmė ir vis dar nesilaiko atitinkamų ES teisės reikalavimų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder