Emigracija retina ir krašto gynėjus

Emigracija retina ir krašto gynėjus

Vakar Lietuva minėjo Lietuvos kariuomenės dieną. Kaip ir kasmet, pagrindinis šventės akcentas - Vilniaus Katedros aikštėje vykusi iškilminga karių rikiuotė ir paradas Gedimino prospektu iki Nepriklausomybės aikštės. Tačiau vakar paskelbta ir bloga žinia - dėl emigracijos trečdaliu sumažėjo karių savanorių.

Iškilmingoje rikiuotėje vidudienį ir kariniame parade kartu su Lietuvos kariais dalyvavo Lietuvoje dislokuotų NATO sąjungininkų, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados kariai, Šaulių sąjungos nariai.

Su švente karius sveikino šalies ir krašto apsaugos sistemos vadovai, į renginį buvo kviečiami užsienio šalių ambasadoriai, gynybos atašė, vilniečiai ir miesto svečiai. Trečiadienio rytą, prieš iškilmingą rikiuotę, už Lietuvos kariuomenę Lietuvos kariuomenės Šv. Ignoto bažnyčioje buvo laikomos šv. Mišios.

Lietuvos kariuomenės dienos proga ir kituose šalies miestuose vyko iškilmingos karių rikiuotės, ginkluotės ir technikos parodos, apdovanojimų ceremonijos, šventiniai koncertai.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Arturas Jasinskas šventine nuotaika neužsikrėtė. Vakar surengtoje konferencijoje jis pranešė, kad vienas iš didžiausių iššūkių yra dėl emigracijos mažėjantis karių savanorių skaičius, - trečdalis savanorių palieka tarnybą dėl išvykimo gyventi ar mokytis į užsienį. „Matau, kiek savanorių išeina iš savanorių pajėgų, ir viena didžiausių priežasčių yra emigracija. Kas trečiame prašyme atleisti iš savanorių pajėgų nurodyta, kad jis išvyksta gyventi ar mokytis į užsienį ir dėl to negali lankyti pratybų. Tai viena iš didžiausių problemų, nes per metus pas mus ateina apie 1 tūkst. naujų narių, tačiau 1 tūkst. ir išeina. Trečdalis išeina į profesinę tarnybą, kažkiek išeina dėl sveikatos ir amžiaus, bet vienas trečdalis išvyksta gyventi arba mokytis į užsienį. Tad didžiausias iššūkis yra demografinė situacija“, - sakė A.Jasinskas.

Jis akcentavo, kad pagrindinis iššūkis yra karių savanorių skaičius.

„Kuo daugiau mes turėsime karių savanorių, tų piliečių, kurie laisvu nuo darbo, nuo mokslo metu savo savanoriška valia mokysis, treniruosis ginti valstybę, tuo priešo atgrasymas bus didesnis“, - tvirtino A.Jasinskas. Beje, Krašto apsaugos savanorių pajėgos šiemet švenčia 25-metį.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder