Donatas Jankauskas: "Valdantieji siūlo atšaukti įstatymo pataisas dėl lankstesnių darbo santykių"

Donatas Jankauskas: "Valdantieji siūlo atšaukti įstatymo pataisas dėl lankstesnių darbo santykių"

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas apgailestauja, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo atšaukti Darbo kodekso pakeitimo projektus, kuriais siekiama darbuotojų ir darbdavių santykius padaryti lankstesnius.

Pasak eksministro, minėtieji pakeitimai buvo pasiūlyti tik išsamiai išanalizavus situaciją, ją aptarus tiek su darbuotojų profesinėmis sąjungomis, tiek su darbdavių atstovais. Didžiajai daliai pataisų dar pernai pritarė Trišalė taryba, teigiamai buvo balsuojama ir Seime.

D. Jankauską labiausiai glumina, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė maždaug prieš mėnesį atsiųstame rašte tvirtino: "Tęsiame Jūsų pradėtas iniciatyvas plėtoti lankstesnes darbo formas ir tikimės Jūsų palaikymo".

"Piktina tai, kad iš pradžių ministrė tvirtina viena, o daro kita, ypač tokioje jautrioje srityje kaip darbo santykiai, ir akivaizdu, kad situacijos iki galo neišanalizavus su suinteresuotomis pusėmis", - sako D. Jankauskas.

Pasak jo, praėjusiais metais socialiniai partneriai su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nuveikė didžiulį darbą analizuodami ir diskutuodami, kurios Darbo kodekso nuostatos yra labiausiai varžančios darbo santykius, trukdančios įsidarbinimui ir verslo plėtrai. Parlamentaro nuomone, pateiktas projektas nuosaikiai palengvintų administracinę naštą bei priderintų Darbo kodeksą prie šiuolaikinės darbo rinkos poreikių ir nesikėsintų į darbuotojų teises.

Europos Komisija ragina peržiūrėti darbo teisę, identifikuoti perteklinius suvaržymus ir administracinę naštą, kuri trukdo lankstiems sutartiniams santykiams, lanksčiai darbo laiko apskaitai ir atleidimo nuostatoms įtvirtinti, pažymėdama, kad būtina imtis papildomų priemonių darbo rinkos lankstumui didinti, kad būtų užtikrintas užimtumas darbo rinkoje, ypač jaunų žmonių ir nekvalifikuotų darbuotojų. Taigi ES taip pat laukia Lietuvos darbo santykių reguliavimo modernizavimo tęsimo.

Investuotojai, JAV "Heritage" fondas, Pasaulio bankas nurodo, kad Lietuvoje darbo santykiai reguliuojami per griežtai, kad darbo valandų apribojimas yra didžiulė našta, o su darbo užmokesčiu nesusijusios darbo sąnaudos yra aukščiausios regione.

Ministerija teigia, kad siūlo atšaukti šį projektą dėl pasikeitusių aplinkybių įvertinimo. "Tačiau projektas Trišalėje taryboje ir Seime svarstytas 2012 m., per šį laikotarpį ekonominė situacija nepasikeitė", - pastebi D. Jankauskas.

Jo teigimu, TS-LKD frakcijos atstovai elgsis nuosekliai ir kreipsis į kitų frakcijų Seimo narius, kviesdami balsuoti už pateiktą projektą, nepaisant besiblaškančios Vyriausybės pozicijos.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder