Dėl Rusijos veiksmų muitinėse pralošė visi, teigia Linas Linkevičius

Dėl Rusijos veiksmų muitinėse pralošė visi, teigia Linas Linkevičius

Rusijai tebevykdant itin kruopščią lietuviškų vilkikų patikrą, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva tokių pačių atsakomų veiksmų nesiims ir į atsakomąjį ekonominį karą su kaimynine valstybe nesivels. Lietuvos diplomatijos vadovas pabrėžia, kad tai nenaudinga nė vienai pusei.

„Mes nenorim veltis į šitą kovą ir, dar noriu pabrėžti, į kovą be taisyklių. Viena, tai tikrai nėra mūsų bendravimo metodai. Antra, tai nėra perspektyvu. Nematome ekonominio karo prasmės ir panašių dalykų nesvarstome“, – trečiadienio rytą interviu „Žinių radijui“ kalbėjo užsienio reikalų ministras.

L. Linkevičius išreiškė tikįs, kad situacija artimiausiu metu pagerės ir normalizuosis. Juokaudamas užsienio reikalų ministras ragino užjausti Rusijos muitininkus, turinčius parą užlaikyti lietuviškus vilkikus.

Ministras laikosi nuomonės, kad dėl Rusijos muitinės veiksmų pralošė visi.

„Gal vieni daugiau, kiti mažiau, ką čia slėpti. Tie, kurie bando tai organizuoti, tikisi, kad mes labiau nukentėsim. Vėlgi, nenoriu leistis į prielaidas, nes čia gali būti įvairūs dalykai – politiniai ir kitokie. (...) Jeigu kažkas nesugeba kovoti argumentais, galbūt gali taikyti ir kitokio poveikio priemones, bet nežinau, ar taip pasieks rezultatą, nes žmonės vis tiek yra orūs ir jaučia, kada jiems leidžiama laisvai apsispręsti ir kada neleidžiama. Nežinau, ar jie pasieks rezultatą tokiu būdu“, – dėstė ministras.

Tai, anot L. Linkevičiaus, yra veiksmai, nesusiję su laisva rinka, pasirinkimu, laisvai reiškiamomis pozicijomis, naudojami netinkami svertai.

Vidinėse Rusijos muitinėse Lietuvos kroviniai stabdomi nuo ketvirtadienio ryto. Rusijos muitininkai lietuviškos kilmės krovinius nuodugniai tikrina. Kaip skelbia žiniasklaida, Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Maskvoje Vygaudas Ušackas iš Rusijos Federalinės muitinės tarnybos vadovo Andrejaus Beljaninovo išgirdo, kad šis stabdymas laikinas ir greitai bus nutrauktas, tačiau tiksli data neįvardijama.

Neigiamus padarinius jau pajautė ir Karaliaučiaus srities gyventojai, nes ima stigti kai kurių prekių.

Europos Komisija (EK) antradienį paragino Rusiją panaikinti papildomus sunkvežimių ir keleivinių automobilių iš Lietuvos tikrinimus.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius išsiuntė laišką ES vyriausiajai įgaliotinei užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton ir EK nariams informuodamas apie Rusijos muitinės Lietuvos kroviniams ir vežėjams taikomas detalias patikras.

Vežėjų asociacijos „Linava“ vadovo Algimanto Kondrusevičiaus teigimu, nuo praeito ketvirtadienio ryto Rusijos muitinė neišdavė leidimo nė vienam Lietuvoje pakrautam sunkvežimiui. Pasak jo, Lietuvos vežėjai per dieną dėl sankcijų gali netekti iki 2 mln. litų uždarbio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder