Dėl KPD vadovės Dianos Varnaitės veiksmų parlamentarė kreipėsi į ministrą Šarūną Birutį

Dėl KPD vadovės Dianos Varnaitės veiksmų parlamentarė kreipėsi į ministrą Šarūną Birutį

Seimo narė Aurelija Stancikienė kreipėsi į kultūros ministrą Šarūną Birutį, prašydama įvertinti, ar Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos (KPD) direktorės Dianos Varnaitės elgesys atitinka šioms pareigoms eiti būtinus reikalavimus. Pagrindu tokiam kreipimuisi tapo, anot jos, neatsakingai kaitaliojama D. Varnaitės pozicija dėl kultūros paveldo objektų išsaugojimo Kuršių nerijoje ir kardinaliai vienas kitam prieštaraujantys sprendimai.

Parlamentarės teigimu, 2010 m. birželio 17 d. D. Varnaitė kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, prašydama ginti viešąjį interesą ir panaikinti Neringos savivaldybės 2001 m. gegužės 4 d. sprendimą, kuriuo numatyta Nidoje, adresu Naglių g. Nr. 17, esančio namo rekonstrukcija.

Pasak A. Stancikienės, KPD vadovė akcentavo, kad šis pastatas yra kultūros paveldo statinys, įrašytas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, ir stovi saugomoje teritorijoje - Kuršių nerijos nacionaliniame parke, o jo rekonstrukcija pakenktų paveldo vertybėms ir prieštarautų galiojantiems teisės aktams. Tą pačią poziciją KPD vadovė patvirtino prokuratūrai ir 2012 m. spalio 19 d. rašte, nurodydama, kad "prašyme išdėstyti reikalavimai yra tikslingi ir neturėtų būti keičiami".

Parlamentarės teigimu, per ketverius metus, kai vyko D. Varnaitės inicijuotas teismo procesas, pastate nebuvo atlikti jokie (net einamieji remonto) darbai, todėl jo vertingosios savybės, dėl kurių sunaikinimo kreiptasi į prokuratūrą, nepakito. Tačiau 2014 m. gegužės 30 d. KPD vadovė, Seimo narės duomenimis, pateikė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui atsiliepimą, kuriame prašo pabaigti bylą taikos sutartimi, nes Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba prie KPD išbraukė pastatą iš Kultūros vertybių registro.

"Neabejotina, kad toks valstybės tarnautojos sprendimų prieštaringumas, kai iš pradžių kreipiamasi į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, o po kelerių metų staiga pradedama teigti, kad statinys neturi jokių vertingųjų savybių, ne tik išbalansuoja kultūros paveldo objektų apsaugos sistemą, bet ir menkina valstybės įstaigų prestižą, valstybės įstaigų vadovų ir pačios valstybės autoritetą, kelia pagrįstus klausimus dėl priimamų sprendimų skaidrumo bei galimai korupcinio pobūdžio. Be to, dėl tokių prieštaringų sprendimų valstybė patiria dideles finansines išlaidas, susijusias su bylų nagrinėjimu teismuose ir teisėjų, prokurorų bei kitų valstybės tarnautojų dalyvavimu jose", - teigiama A. Stancikienės kreipimesi į kultūros ministrą.

Parlamentarė nurodo, kad toks KPD elgesys yra ne pavienis atvejis, bet vienas iš principinės pozicijos pavyzdžių. Pasak jos, 2014 m. balandžio 1 d. rašte Neringos savivaldybės merui Dariui Jasaičiui D. Varnaitė konstatavo, kad, sėkmingai išsprendus klausimą dėl objekto, esančio Naglių g. Nr. 17, Nidoje, dar lieka kitos teismuose tebenagrinėjamos bylos, kurias taip pat galima išspręsti, pakeitus atskiras Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano nuostatas, ir toks projektas, pritarus Neringos savivaldybei, būtų teikiamas Vyriausybei tvirtinti.

"Tokia perspektyva, numatyta D. Varnaitės rašte, be kitų nejaukių minčių, verčia kelti ir klausimą apie ketinimus sulaužyti Lietuvos įsipareigojimus tarptautinei bendrijai, kuriuos prisiėmėme 2000 m. gruodžio 2 d. įtraukiant Kuršių neriją, kaip bendrą dviejų valstybių objektą, į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą", - pabrėžiama A. Stancikienės kreipimesi.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder