Danas Arlauskas apie siūlomus Darbo kodekso pakeitimus: užsiiminėjame makiažu

Danas Arlauskas apie siūlomus Darbo kodekso pakeitimus: užsiiminėjame makiažu

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas siūlomus Darbo kodekso pakeitimus vadina "kosmetiniais" ir abejoja, kad visoms pusėms pavyks rasti sutarimą. Jo vertinimu, šioje situacijoje visiems trūksta praktikos.

Tokią poziciją jis išsakė po Trišalės tarybos posėdžio, vykstančio Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, kuriame dalyvauja profsąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai.

"Kažkoks (sutarimas - ELTA) tikrai bus todėl, kad jau, paskaičiavau, keturi pliusai lyg tai yra, dėl keturių punktų mes sutarėme, bet aš galvoju, kad mes tikrai nesutarsime dėl svarbiausių dalykų. Pasakyčiau, kol kas mes makiažu užsiiminėjame, bet dar neatlikome jokios rimtos operacijos, ir atrodo, kad iš tikrųjų nepavyks, bet žiūriu optimistiškai. Jeigu iš viso paketo nors trečdalį konsoliduotai išsiųsime Vyriausybei - jau bus gerai", - žurnalistams sakė D. Arlauskas, klausiamas, ar pavyks antradienį rasti sprendimą.

Pasak jo, aptariami klausimai yra pakankamai sudėtingi bei tvyro tam tikras nepasitikėjimas, trūksta praktikos. Silpnąja vieta D. Arlauskas įvardino tai, kad Vyriausybės pusė negali priimti savarankiško sprendimo, jos atstovai teigia neturintys įgaliojimo.

"Visi šitie klausimai dar reikalauja papildomo socialinio ir ekonominio išprusimo, tai yra susiejimo su realia ekonomika, kuri kiekvieną dieną, kiekvieną sekundę konkrečioje vietoje vyksta, ir atrodo, kad daug yra teorinių samprotavimų, filosofinių išvedžiojimų. (...) Išmokome daug šnekėti, prisirišame prie kažkokių analizių, statistikų ir po to tai bandome perkelti į teisės aktus, nesusieję su gyvenimu", - komentavo Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius.

Liberalizuojant Darbo kodeksą siūloma vietoj 28 kalendorinių darbo dienų įteisinti 20 darbo dienų atostogos per metus, maksimali išeitinė kompensacija turėtų būti keturių mėnesių, darbdavys, prieš atleisdamas darbuotoją iš darbo, jį įspėtų prieš tris, o ne kaip yra šiuo metu, keturis mėnesius. Taip pat svarstoma galimybė nutraukti darbo sutartį darbuotojui sulaukus 65 metų bei leisti sudaryti terminuotas darbo sutartis su pastoviai dirbančiais asmenimis, kalbama ir apie minimalios mėnesinės algos didinimą. Profsąjungos ją iki 900 litų siūlo kelti jau nuo liepos, tuo tarpu Vyriausybė pasisako už laipsnišką MMA kėlimą dviem etapais - iki 850 litų nuo liepos 1 dienos, ir iki 900 litų - nuo 2013 m. sausio 1 d.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder