Dainius Kreivys

Dainius Kreivys: Vyriausybė išduoda Lietuvos valstybės ir vartotojų interesus

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) šešėlinė Vyriausybė pasirodžiusią informaciją apie Vyriausybės ketinimus mainais į 20 proc. mažesnę dujų kainą atsisakyti ieškinių "Gazprom" ir pasirašyti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį vertina kaip Lietuvos žmonių apgaudinėjimą ir strateginių valstybės interesų išdavystę.

"Lietuva turi realią galimybę dujų kainą vartotojams ateityje sumažinti net iki 40 proc., nors energetikos ministras ir socialdemokratai siekia kainą mažinti tik 20 proc. Pirmiausiai dujų kaina 20 proc. neišvengiamai mažės jau nuo 2015 m., kai pradės veikti Suskystintų gamtinių dujų terminalas ir tam nereikės jokių derybų su Rusijos dujų monopolininku. Dar 20 proc. dujų kainos mažėjimą penkeriems metams galime pasiekti laimėję 5 mlrd. litų ieškinį prieš "Gazprom" Stokholmo arbitraže. Todėl socialdemokratų Vyriausybės ketinimas atsisakyti ieškinio prieš diskriminuojančią dujų kainą taikantį "Gazprom" yra ne tik valstybei ekonomiškai nenaudingas, bet ir neteisingas Lietuvos žmonių, mokėjusių per didelę dujų kainą monopolininkui, atžvilgiu", - teigia konservatorių šešėlinės Vyriausybės energetikos ministras parlamentaras Dainius Kreivys.

Jis pabrėžia, kad Lietuvos ieškinys prieš "Gazprom", kuriuo siekiama įrodyti, kad dujų monopolininkas per pastaruosius 8 metus taikė neteisingą dujų kainą Lietuvos vartotojams, yra laimėtinas, nes panašų ieškinį 2010 m. "Gazprom" jau pralaimėjo Vienos arbitraže vokiečių kompanijai RWE. Politiko teigimu, tą taip pat įrodo "Gazprom" noras kuo greičiau susitarti su Lietuva. Jo teigimu, laimėjus ieškinį prieš "Gazprom", Lietuvos vartotojams būtų grąžinta 5 mlrd. litų permokų, o tai leistų per ateinančius penkerius metus dujų kainą vartotojams sumažinti dar 20 proc.

TS-LKD šešėlinė Vyriausybė atkreipia dėmesį, kad nuo 2015 m. pradėjus veikti Suskystintų gamtinių dujų terminalui Lietuvoje pradės veikti ir reali dujų rinka.

"Tai leis Lietuvos vartotojams sumažinti dujų, o kartu ir šildymo kainas. Veikiant dujų rinkai "Gazprom" privalės konkuruoti su per terminalą importuojamom dujom, todėl ilgalaikė sutartis su "Gazprom" būtų prasminga tik nedideliems dujų kiekiams (pvz.: 20 proc. visų suvartojamų dujų). Tokios sutarties trukmė turėtų būti iki 5 metų. Dujų kaina, sutartyje su monopolininku, turi būti susieta ne su naftos kainomis, kaip yra dabar, o su biokuru, nes jis yra reali vietinė alternatyva importuojamam iškastiniam kurui. Taip pat šiuo metu sutartyje su "Gazprom" įtvirtintas "imk ir mokėk" principas (kai nesvarbu, koks dujų kiekis per metus šalyje suvartojamas, vis vien metų gale yra mokama už tą kiekį, kuris buvo prieš tai susiderėtas) yra žalingas ir diskriminuojantis Lietuvos vartotojus, todėl jo atsisakymas privalo būti vienas iš svarbiausių derybų su "Gazprom" prioritetų. Nutekėjusi informacija apie šias derybas rodo apie galimą Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės neprincipingumą ir Lietuvos vartotojų interesų išdavystę", - teigia konservatorių šešėlinės Vyriausybės energetikos ministras, Seimo narys D. Kreivys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder