Dainius Kreivys tikina nesilaikąs įsikibęs ministro kėdės

Dainius Kreivys tikina nesilaikąs įsikibęs ministro kėdės

Dainius Kreivys apsisprendė likti ūkio ministru. Ministrą remia ir premjeras Andrius Kubilius.

"Nesilaikau įsikibęs kėdės, bet esu pasiryžęs dirbti toliau, o mano buvusių akcijų valdymas bus sutvarkytas taip, kad niekam nekiltų abejonių", - sakė D. Kreivys pirmadienį po susitikimo su Vyriausybės vadovu.

Premjeras teigia, kad D. Kreivys jau dabar padarė daugiau nei reikalauja

interesų konflikto derinimo įstatymas ir sako, jog ne ministras kaltas, kad iki šiol nėra mechanizmo, ką daryti žmogui, kuris iš verslo atėjo į politiką.

"Tenka pripažinti, kad toks atsiribojimas yra nepakankamas, tokiu laikotarpiu, ypač prieš rinkimus, visuomenė galėjo suabejoti ministro nepriekaištingu elgesiu. Prezidentė teisi parodydama, kad viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo tikslus laikymasis išties kartais nepanaikina visuomenei galimybių abejoti dėl sąsajos su verslu net juridiškai tiesiogiai nebevaldomu", - sakė A. Kubilius.

Remdamasis Jungtinių Valstijų ir Vakarų Europos valstybių pavyzdžiu Vyriausybės vadovas paveda įkurti specialų, vadinamąjį Akląjį fondą, kuriam politikai, taip pat ir D. Kreivys, galės pavesti valdyti savo turėtas akcijas.

"JAV ar didelėje dalyje Vakarų Europos valstybių reikalaujama, kad tampantieji politikais perduotų turimas akcijas vadinamam Aklajam fondui, kuris būna valdomas pagal specialią sutartį.

Pagal tokią sutartį politikas negali gauti informacijos apie kasdienes fondo operacijas su jo turėtomis akcijomis ar daryti įtakos tokio fondo sprendimams, bendravimas su fondu būna griežtai apribojamas. Tačiau baigęs politiko karjerą asmuo susigrąžina į savo dispoziciją iki tol fondo valdytas akcijas", - sakė A. Kubilius.

Premjeras per artimiausias dienas žada aiškintis juridines aplinkybes Aklajam fondui veikti Lietuvoje. Vyriausybės vadovas taip pat paprašė D. Kreivio nedelsiant visas ligi šiol valdytas akcijas patikėti valdyti tokiam Aklajam fondui, šiuos veiksmus derinant ir su Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija. A. Kubilius teigė taip pasiūlysiąs pasielgti ir kitiems politikams.

"Manau, kad ministras ras būdų susitarti su savo mama, kaip tas akcijas perduoti, kad niekam daugiau nekiltų abejonių", - sakė A. Kubilius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė nepasitikinti D. Kreiviu ir teigė, kad politikas negali kartu būti ir verslininkas.

Premjeras nuosekliai reiškia paramą ūkio ministrui, kuris susilaukė dėmesio po to, kai Europos Sąjungos parama mokyklų renovacijai buvo skirta iš dalies jo motinos valdomai įmonei "Specializuota komplektavimo valdyba". Pats D. Kreivys teigė, kad prieš jį pradėta šmeižto kampanija.

"Mano buvusios įmonės Ūkio ministerijos paramos niekada nėra gavusios. Esu ramus. Nepadariau nieko prieš įstatymą ir savo sąžinę. Tapdamas ministru atskyriau verslą ir buvimą politikoje. Įstatymas nereikalauja politikų perleisti turimas akcijas, kai jie tampa politikais, todėl padariau daugiau negu reikalauja įstatymas. Apgailestauju, kad visuomenei ir prezidentei dėl mano veiksmų galėjo kilti abejonių", - sakė ūkio ministras pirmadienį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder