Dainiaus Kreivio šešėlis - Žydrūnas Buzas

Dainiaus Kreivio šešėlis - Žydrūnas Buzas

Kas jis, ūkio ministras Dainius Kreivys, kurio pavardė prieš jam užimant aukštą postą daugumai verslo ryklių buvo nežinoma? “Respublika” išsiaiškino, kad dabartinio politiko buvusio verslo partnerius sieja ir verslo ryšiai su gerai policijai žinomais asmenimis.

Smūgis prezidentei

“Nesilaikau įsikibęs kėdės, bet esu pasiryžęs dirbti toliau, o mano buvusių akcijų valdymas bus sutvarkytas taip, kad niekam nekiltų abejonių”, - vakar sakė D.Kreivys po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi ir pareiškė neatsistatydinsiąs.

D.Kreivio ir A.Kubiliaus pokalbis vyko praėjusią savaitę prezidentei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad nebepasitiki ūkio ministru. Tai buvo ženklas premjerui keisti ūkio ministrą, už kurį jis jau ne kartą buvo laidavęs. Sutapimas ar ne, tačiau, nesileisdama į konkrečias detales, o akcentuodama, kad verslą būtina atskirti nuo politikos, prezidentė savo nuostatą ūkio ministro atžvilgiu išsakė iškart po to, kai Prezidentūroje apsilankė Specialiųjų tyrimų tarnybos šefas Žimantas Pacevičius.

“Manau, kad ministras ras būdų susitarti su savo mama, kaip tas akcijas perduoti, kad niekam daugiau nekiltų abejonių”, - A.Kubilius vis dar įsitikinęs, jog prezidentei trukdo vienintelis faktas D.Kreivio biografijoje - kodėl jis savo turėtas akcijas perleido motinai ir kodėl bendrovė, kurios akcininkė yra jo motina, laimėjo konkursus dviem mokykloms renovuoti. Premjeras sutiko, kad D.Kreivio atveju verslo ir politikos interesai nebuvo “pakankamai išskaidrinti taip, kad visuomenei nekiltų jokių abejonių”.

Taip pat A.Kubilius pastebėjo, kad, atskirdamas savo buvusį verslą nuo dabartinių pareigų, D.Kreivys padarė daugiau, negu reikalauja galiojantys įstatymai, tačiau to, matyt, nepakako, ir visuomenė galėjo suabejoti ministro elgesio nepriekaištingumu. Pasak jo, Vakaruose egzistuoja nusistovėjusios politikų atskyrimo nuo verslo taisyklės. “Lietuvoje tokių taisyklių dar nėra, bet dėl to negalime kaltinti ministro, kuris nuo savo turėto verslo atsiribojo taip, kaip Lietuvoje tai galima padaryti”, - kalbėjo A.Kubilius.

“Todėl šią spragą, į kurią dėmesį atkreipė prezidentė, mes nedelsdami ištaisysime”, - teigė premjeras ir prižadėjo per kelias dienas išsiaiškinti vadinamojo “aklojo fondo”, kuriam akcijas galėtų patikėti politikai, steigimo sąlygas.

Prezidentūra nepasiduoda

Bet ar akcijų perleidimas motinai labiausiai kelia nerimą šalies vadovei? Gal jo ryšiai?

Vakar D.Grybauskaitė perdavė visuomenei žinią, kad ūkio ministras turi atsistatydinti.

“Prezidentė mano, kad D.Kreivys turi priimti politinį sprendimą ir atsistatydinti. Jis yra politiškai susikompromitavęs ir politiškai kompromituoja visą Vyriausybę, taip pat - premjerą Andrių Kubilių”, - teigė prezidentės atstovas spaudas Linas Balsys.

Informacija skurdi

D.Kreivys - bene vienintelis ministras, ligi šiol kruopščiai slepiantis praeities biografijos faktus. Dar sovietiniais laikais politechnikume radijo inžinieriaus specialybę įgijęs, vėliau istorijos mokslų diplomą pedagoginiame universitete gavęs politikas nelinkęs daug kalbėti apie savo darbą AB “Specializuota komplektavimo valdyba” (SKV) - ne tik kaip pavyko privatizuoti vieną stambiausių sovietinių laikų įmonę, bet ir apie savo bei motinos Filomenos Kreivienės indėlį plėtojant šios bendrovės veiklą.

Sūnus - direktorius, motina - akcininkė

Medienos, statybinių medžiagų, įvairių įrenginių didmenine prekyba užsiimanti SKV neseniai įsigijo Kėdainių rajone registruotą UAB “Makveža”, šalyje turinčią platų statybinėmis medžiagomis prekiaujančių parduotuvių “Moki - veži” tinklą. “Respublikos” tyrimas parodė, kad SKV yra viena iš D.Kreivio buvusio verslo bendrovių, turinčių aibę mažesnių ar didesnių antrinių bendrovių, kurių valdybų nariai tie patys asmenys.

Šykščiai apie save pasakojantis D.Kreivys SKV ėmė vadovauti netrukus po bendrovės privatizavimo. Kaip, kas ir kokiomis dalimis pasidalijo šios įmonės akcijas, lieka akcininkų paslaptis.

Akcijos - už kapeikas

Kaip D.Kreivys tapdamas ministru atsikratė dabar ramybės neduodančių akcijų? Bendrovės “Stamija” akcijas pardavė motinai už 4 tūkst. litų.

Kas yra ta “Stamija” ir kuo ji užsiima, viešai nedeklaruoja ne tik pati bendrovė, apie tai neužsiminė ir pats ūkio ministras.

Įmonių registro duomenimis, pastaruoju metu UAB “Stamija” valdė net 70 procentų akcijų bendrovėje “Statybų gausa”. Likusios akcijos - Aurimo Badikonio žinioje.

A.Badikonis kartu su Mindaugu Sinkevičiumi bei Artūru Baranausku šiandien yra SKV valdybos, kuriai iki 2008 metų vasario priklausė ir D.Kreivys, nariai. Paskutiniai du vyrai buvo ir su D.Kreiviu siejamos UAB “Baldenis” valdybos nariai.

Skandalinga asmenybė

D.Kreivio verslo partneris A.Badikonis 2006-2007 metais yra vadovavęs bendrovei “Naujoji Vilputa”. Tai - anksčiau buvusi valstybinė buitinių paslaugų įmonė “Vilputa”. Kas buvo jos akcininkai ją privatizavus, viešai neskelbiama, bet dabartiniai vadovai kai kuriems verslininkams sukėlė savotišką šoką.

Nuo šių metų sausio vidurio “Naujajai Vilputai” vadovauja Antanas Gediminas Adomaitis. Tas pats, kuris direktoriumi buvo paskirtas Marijampolės bendrovei “Gelžbetonis” nupirkus Alytaus “Medvilnės” akcijas. Iš gamyklos buvo atleisti paskutiniai darbuotojai, o dzūkų užgyventas turtas - parduotas. Tada kilo įtarimų, kad už A.G.Adomaičio nugaros slepias ne kas kitas, o nevienareikšmiškai vertinamas, gerai Marijampolės policijai žinomas Žydrūnas Buzas.

Šįkart Ž.Buzas, kuris prieš kelerius metus buvo pagrobtas reikalaujant milijoninės išpirkos, jau nesislapsto. Įmonių registre teigiama, kad A.G.Adomaitis tėra paprastas UAB “Naujoji Vilputa” direktorius, o parašo teisę turi tik du asmenys - Mindaugas Vilkas ir Ž.Buzas.

Ž.Buzas visuomenei tapo žinomas, kai nepriklausomybės pradžioje, neturėdamas tam leidimo, iš žmonių rinko pinigus, žadėdamas už tai geras palūkanas. Surinkęs per milijoną litų - o tuo metu tai buvo didžiuliai pinigai, indėlių negrąžino, neatsirado ir turto, kurį pardavus žmonės būtų susigrąžinę indėlius. Vienam Ž.Buzo, už šią aferą nuteisto kelerių metų laisvės atėmimo bausme, skolintojui pavyko susigrąžinti vidutiniškai po 13 litų. Tuo tarpu žlugęs verslininkas netrukus ėmė supirkinėti nekilnojamojo turto objektus ir bendroves.

Dar detalė: su Ž.Buzu siejama “Naujoji Vilputa” registruota Vilniuje, Ateities gatvėje. Tuo pačiu adresu veikia ir SKV priklausanti, taip pat valymo bei skalbimo paslaugas teikianti UAB “Banga plius”. Toje pačioje vietoje galima aptikti ir D.Kreivio pusbrolio Arūno Kreivio vadovaujamą bendrovę “Balt Furn”, kuri tęsia D.Kreiviui buvusį nesėkmingą verslą - prekybą baldais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder