D. Kedžio dukrelė šaukė "Mama, tu melagė"

D. Kedžio dukrelė šaukė "Mama, tu melagė"

Dėl penktadienio incidento Garliavoje, Klonio gatvėje, kai buvo mėginama jėga paimti iš senelių Kedžių jų anūkę, teismo sprendimu privalomą perduoti jos motinai, Kauno vyriausiajame policijos komisariate surengta spaudos konferencija. Joje dalyvavo pareigūnai bei kitų su sprendimo vykdymu susijusių institucijų atstovai.

Teismo sprendimą vykdanti antstolė Sonata Vaicekauskienė konferencijos pradžioje netgi leido sau pajuokauti "čia, policijoje, bus mūsų "žvaigždžių valanda". Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo iš incidento dalyvių pasisakymų, viskas ten, Klonio gatvėje, vyko "žvaigždei" nesustygavus su kitais veiksmų.

Kauno rajono vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos atvirai pasakojo, kad penktadienio rytą mergaitės senelių (o ne jos globėjos, tetos) namuose vyko iš anksto numatytas mergaitės susitikimas su motina. Buvo mergaitės seneliai, jos tėvo teta. Dalyvavo psichologė.

"Jis vyko gana ramiai. Mama su mergaite žaidė, dėliojo dėliones. Atvyko antstolė, aš ją tik iš televizijos žinau. Ji man davė sprendimą. Keli lapai to dokumento, negalėjau susipažinti detaliau. Ji pasakė, kad paims mergaitę. Jokie veiksmai nebuvo derinti, kaip tas vyks", - pasakojo vaiko teisių tarnybos vyr. specialistė Anželika Vežbavičiūtė.

Pasak jos, netrukus mergaitės senelių namuose susidarė vaiką žalojanti situacija. Paties "paėmimo" pradžios specialistė nematė, todėl negalėjo spaudos konferencijoje atsakyti, ar mažametė tikrai patyrė prievartą. Tačiau specialistės teigimu, matėsi, kad mergaitė ne tik psichologinę traumą patiria, bet jai gresia ir tiesioginė fizinė grėsmė.

"Aš rėkiau, nes situacija buvo nevaldoma. Prašiau liautis, nutraukti visus tuos veiksmus. Ant žemės buvo nuvirtusi ir mergaitė, ir jos seneliai, ir tėvo teta Skučienė. Kai viskas liovėsi, mergaitė buvo susiėmusi šoną. Kalbinom, bet ji kurį laiką nekalbėjo, net negalėjo pasakyti, kas jai skauda.

Iškviečiau greitąją, medikai vaiką apžiūrėjo. Siūlė vežti į Klinikas ištyrimui. Globėja sakė kviesianti chirurgą į namus. Ir jeigu jis nutars, kad reikia ligoninės, veš dukterėčią į ligoninę", - aiškino A. Vežbavičiūtė. Ji prasitarė, jog buvo įspėta apie atsakomybę dėl trukdymo vykdyti teismo sprendimą, bet negalėjo leisti, kad jis būtent taip būtų vykdomas.

Vaiko teisių apsaugos darbuotoja liudijo aiškiai girdėjusi, kaip aštuonmetė mergaitė šaukė "Mama, tu melagė".

Nebuvo apie antstolės sumanymą penktadieninį mažametės susitikimą su motina paversti vaiko prievartiniu paėmimu įspėta ir Kauno miesto vaiko teisių apsaugos tarnyba. Jos darbuotoja Gražina Didžbalienė sakė, kad skyrius nėra gavęs jokio antstolės pranešimo apie numatytą vaiko prievartinį paėmimą. Skyrius taip pat nėra susipažinęs su teismo nutartimi dėl Kedytės.

Antstolė S. Vaicekauskienė spaudos konferencijoje teisinosi, kad sprendimą reikia vykdyti skubos tvarka. Kad tai reikia daryti būtent penktadienį, nuspręsta ryte. Prašymas užtikrinti sprendimo vykdymą įteiktas policijai. Antstolės pastebėjimu, situacija nėra normali jau seniai. Mergaitės susitikimai su tikra motina vyksta tik vienos pusės nuožiūra - jos globėjos ar senelių namuose, bet ne neutralioje aplinkoje. Teismo sprendimas priimtas dar gruodį, bet iki šiol rezultato nėra.Todėl antstolė teigė prašysianti išaiškinimo, kad policija galėtų patekti kartu su antstoliu į privačias patalpas, o ne vien pasirūpinti viešąja tvarka.

"Imti vaiką ir tąsyti, mes to niekada nedarysim. Prieš vaiką naudoti jėgos negalima - jos ir nenaudojome. Tačiau, kadangi mergaitės seneliai ir Skučienė (D. Kedžio teta) trukdė vykdyti teismo nutartį, jie bus patraukti atsakomybėn", - sakė policijos vyriausiojo komisaro pavaduotojas Vitalijus Pacevičius.

ELTA primena, kad incidentas Klonio gatvėje, Garliavoje, įvyko penktadienį prieš pat pietus. Policijos Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininko Taurio Stauskio teigimu, Kedžių namo viduje triukšmas prasidėjo tada, kai mergaitės artimiesiems atvykusi antstolė pranešė, kas netrukus bus daroma. Tuomet, pareigūno žodžiais tariant, į kambarį įsiveržė seneliai, pradėjo šaukti, draskytis. Senelė prispaudė mergaitę prie savęs, jos abi nuvirto ant grindų. Dar senelis gulė ant žemės, Skučienė. Buvo baisu, kad artimieji tą vaiką sutraiškyti gali. Mergaitės mama irgi norėjo savo vaiką patraukti savęs link. Iš tikrųjų, mergaitė buvo tempiama į visas puses.

"Policijai suteikta teisė sudaryti tinkamas sąlygas antstolės darbui ir užtikrinti viešąją tvarką.. Tai mes ir padarėme. Viešoje vietoje tvarka buvo", - sakė Kauno apskrities VPK viršininko pavaduotojas V. Pacevičius.

Policijos pareigūnai, kitų liudininkų teigimu, tuo metu buvo tik gatvėje ir namo prieigose, kieme. Į privačias patalpas jie nėjo. Su mergaitės artimaisiais tuo metu susistumdė mažametės motinos apsaugininkai. Iš namo Audronė Skučienė - mergaitės tėvo teta - išėjo kruvinu veidu. Po incidento mergaitės globėja - jos teta sakė, jog būtinai pasirūpins, kad nukentėjusi mergaitė bei kiti jos artimieji būtų apžiūrėti teismo medicinos ekspertų.

Į naujienų agentūros ELTA klausimą, kada antstolė S. Vaicekauskienė kitą kartą mėgins vykdyti prievarta teismo sprendimą, tikslaus atsakymo nebuvo. Žurnalistai išgirdo tik citatą iš teismo nutarties, kad vykdymo veiksmus galima atlikti ir nedarbo metu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder