Buvę seimūnai nugaros nelenkia

Buvę seimūnai nugaros nelenkia

Į naujosios kadencijos Seimą nebepatekę parlamentarai kol kas nesuka sau galvos ieškodami darbo. Keturių mėnesių išeitines pašalpas, siekiančias per 20 tūkst. litų neatskaičius mokesčių, gavę buvę seimūnai mėgaujasi nerūpestingu gyvenimu.

Pagal Seimo statutą, naujai kadencijai neperrinkti Seimo nariai gavo išeitines kompensacijas. Išmokų dydis, atsižvelgus į išbūtų kadencijų skaičių, svyravo nuo 4 iki 6 mėnesio atlyginimų. Šiuo metu Seimo nario mėnesio alga yra 6 900 Lt neatskaičius mokesčių. Frakcijų, komitetų vadovų, Seimo pirmininko ir vicepirmininkų atlyginimai dar didesni. Todėl eksparlamentarai gavo nuo 13 tūkst., dirbę pusę kadencijos, iki 41 tūkst. Lt dydžio kompensacijas neatskaičius mokesčių.

INŽINIERIUS. Audrius Endzinas šiuo metu visa galva pasinėręs į energetinių objektų statybas.

Todėl nenuostabu, kad gavę tokias sumas buvę politikai neskuba registruotis Darbo biržoje ar skubėti į pirmą pasitaikiusią darbovietę, o mėgaujasi nerūpestingu gyvenimu.

Dirbti neskuba

"Dabar žvejoju. Be to, kaip tik šią akimirką kimba", - nepasitenkinimo dėl trukdymo neslėpė konservatorius Evaldas Jurkevičius, klaipėdiečių valia Seimo nariu buvęs tik vieną kadenciją.

"Pasikeitė mano gyvenimo aplinkybės, tačiau tikrai neliūdžiu", - prisipažino poledinės žūklės malonumais besimėgaujantis politikas.

Į klausimą, ar jau suradęs darbą, E. Jurkevičius atsakė neigiamai. "Dairausi kokių nors pareigų valstybės tarnyboje, tačiau nė vienas pasiūlymas kol kas neatitinka mano lūkesčių. Todėl dabar vis dar atostogauju", - atsakė pokalbininkas.

Būdamas Seimo nariu, E. Jurkevičius pagarsėjo tuo, kad po mišką vaikėsi iš Smiltynės lauko išvietės duobės iškrapštytą moteris filmavusį iškrypėlį. Deja, šis nuotykis baigėsi be rezultatų - iškrypėlio sučiupti nepavyko. Be to, jis bandė žurnalistams uždrausti naudoti žodį "seimūnas".

SLIDININKAS. Skambutis Raimundui Palaičiui sutrukdė pasiruošimo į Alpes procesą.

Nekalbūs buvusieji

Vidaus reikalų ministerijai vadovavusį palangiškį Raimundą Palaitį mūsų skambutis užklupo besiruošiantį slidinėti.

"Labai skubu. Ruošiuosi į Alpes, į Italiją. Neturiu laiko ilgiau kalbėtis. Kurį laiką dirbau Liberalų ir centro sąjungos atsakinguoju sekretoriumi. Bet dabar stoviu gyvenimiškoje kryžkelėje. Žiūrėsime, kaip viskas toliau klostysis", - nedaugžodžiavo R. Palaitis.

Panašios nuostatos laikėsi ir pusę kadencijos Seime dirbęs liberalcentristas Audrius Burba.

"Dabar svarbiausias mano užsiėmimas - šeima. Tam tikra veikla taip pat užsiimu, bet tai jau mano asmeniniai dalykai. Nebesu viešas asmuo, toks norėčiau ir likti", - nukirto A. Burba.

TYLENIS. Andrius Burba šiuo metu privatus asmuo.

Mojuoja diplomais

Iš Vilniaus į Kretingą atvykęs konservatorius Vaidotas Bacevičius taip pat netrina kietos kontoros kėdės. Jis teigė politiko duoną iškeitęs į teisininko karjerą.

"Turiu du diplomus - esu teisės ir ekonomikos magistras. Tad dabar teikiu privačias teisines konsultacijas. Jums taip pat žadu padėti, jei turėsite bėdų su teise. Pirmą kartą pakonsultuosiu dykai", - juokavo V. Bacevičius, užkluptas namie.

Kretingiškių valia Seimo nario mandatą gavęs politikas praėjusią kadenciją sulaukė rinkėjų priekaištų, kad retokai atvykdavo į šį kraštą. Gal dėl to antrajame rinkimų ture jis ir pralaimėjo Darbo partijos atstovei Jolitai Vaickienei.

"Tačiau net po rinkimų esu buvęs Kretingoje. Taip pat ketinu vasarį vėl atvažiuoti į partijos skyriaus susirinkimą", - įrodinėjo, kad saitų su Kretinga nenutraukė iki šiol.

Uždirba daugiau

Gal tik vienintelis Liberalų sąjūdžiui atstovavęs šilutiškis Audrius Endzinas šiuo metu sakė turįs neblogą pragyvenimo šaltinį.

"Man darbo nereikėjo ieškoti. Grįžau į savo įmonę, kurios akcininkai - šeimos nariai. Aišku, per dvi kadencijas Seime baigėsi mano kvalifikacinių egzaminų pažymėjimo galiojimo laikas, tenka dabar juos perlaikyti. Tačiau tai priimu kaip savaime suprantamą dalyką. Nebekandidatuoti trečią kartą sąmoningai nusprendžiau prieš metus", - aiškino A. Endzinas.

MAGISTRAS. Vaidotas Bacevičius gyrėsi turįs net du magistro diplomus. Redakcijos archyvo nuotr. "Respublikos" archyvo nuotr.

Jis teigė, kad pajamų jam užtenka ir duonai, ir sviestui.

"Mūsų įmonė verčiasi energetinių objektų statyba. Dabar dirbu kur kas daugiau nei būdamas Seimo nariu, tačiau ir sau leisti galiu kur kas daugiau. Kiek uždirbu, tiek ir turiu", - atviravo A. Endzinas.

Kalbėdamas apie gautą patirtį, pokalbininkas teigė išmokęs strateginio mąstymo: "Susikaupė tam tikras žinių bagažas, todėl dabar lengviau priimti strateginius sprendimus".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder