Birželio 20-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Birželio 20-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Birželio 20-oji - Pasaulinė pabėgėlių diena.

2000 m. gruodžio 4 d. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja paskelbė, kad 2001 metais sukanka 50 metų nuo dienos, kai paskelbta pabėgėlių Konvencija (1951 m.). Birželio 20-oji buvo paskelbta Pasauline pabėgėlių diena, dėl to susitarus su Afrikos vienybės organizacija, kad ši diena sutaptų ir su Afrikos pabėgėlių diena.

Birželio dvidešimtoji, trečiadienis - 172-oji metų diena (trečioji 25-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 194 dienos.

Savo vardadienius šiandien švenčia: Nautara, Nautaras, Nautarė, Nauvyda, Nauvydas, Nauvydė, Silverija, Silverijus, Žadvainas, Žadvainė;

rytoj: Alicija, Aloyza, Aloyzas, Galmina, Galminas, Galminė, Iliuminata, Irtuona, Vasarė;

poryt: Eigauda, Eigaudas, Eigaudė, Eigeda, Eigedas, Eigė, Inocentas, Kaributas, Kentautas, Kentautė, Laimutė, Paulina, Paulinas.

Dangaus kūnai:

Saulė šiandien teka 4.42, leidžiasi 22.00. Dienos ilgumas - 17.18.

Antrąją jaunaties dieną Mėnulis teka 5.35, leidžiasi 22.16.

Saulė Dvynių ženkle.

Protingos mintys:

"Kvailys, nebūdamas nei gražus, nei tobulas, nei protingas, esti visada savim patenkintas" (Platonas).

Lietuvos istorija mena

1566 m. Gripsholme, Švedijoje, gimė Zigmantas Vaza, kuris 21 metų tapo Lenkijos karaliumi ir Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu, o vėliau - ir Švedijos karaliumi.

1907 m. gimė lakūnas Feliksas Vaitkus, 1935 m. lėktuvu "Lituanica II" perskridęs Atlantą.

1920 m. sudaryta Kazio Griniaus vadovaujama Vyriausybė, dirbusi daugiau nei pusantrų metų. 

1921 m. Lietuvoje įsteigtas Danijos konsulatas.

1950 m. Lietuvos TSR panaikintas administracinis-teritorinis suskirstymas į apskritis ir valsčius.

1990 m. įsteigta Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

1991 m. Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis Paryžiuje susitiko su Prancūzijos prezidentu Fransua Miteranu (Francois Mitterrand).

1997 m. minint pirmosios lietuviškos knygos - Martyno Mažvydo "Katekizmo" išleidimo 450 metų jubiliejų, JAV Kongreso bibliotekoje Vašingtone surengta lietuviškų spaudinių paroda.

1999 m. iš Vašingtono į Vilnių parvežti rašytojo, literatūros kritiko ir vertėjo Antano Vaičiulaičio (1906-1992) palaikai. A. Vaičiulaitis perlaidotas Vilkaviškio kapinėse, kuriose ilsisi rašytojo tėvai.

2000 m. tarptautinėje donorų konferencijoje Vilniuje Europos Komisija ir vienuolikos šalių atstovai pareiškė skiriantys 207,85 milijono eurų (beveik 800 milijonų litų) Ignalinos atominės elektrinės pirmojo bloko eksploatacijos nutraukimo paramos fondui.

2001 m. iš Ministro Pirmininko pareigų atsistatydino tuometis liberalų lyderis Rolandas Paksas. 

2006 m. eidamas 74-uosius metus netikėtai mirė vienas žymiausių vaikams rašiusių poetų, vertėjas Martynas Vainilaitis.

2006 m. Seimas nepritarė Prezidento Valdo Adamkaus pasiūlytai socialdemokrato Zigmanto Balčyčio kandidatūrai į Premjerus.

2009 m. Vilniuje atidaryta didžiausia šalyje Nacionalinė dailės galerija - pirmasis po Nepriklausomybės atgimimo Lietuvoje moderniosios ir šiuolaikinės dailės muziejus.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

1597 m. mėgindamas atrasti Šiaurės rytų kelią iš Atlanto į Ramųjį vandenyną, laivui patekus į ledų nelaisvę, Arktyje mirė olandų jūrininkas ir jūrų tyrinėtojas Vilemas Barencas (William Barents).

1756 m. "East India" kompanijos kalėjime įkalinta daugiau kaip 140 Kalkutą gynusių žmonių. Tik 23 iš jų gyvi paliko kalėjimą. Vėliau šis įvykis į istoriją įėjo Kalkutos Juodosios skylės vardu.

1789 m. į pirmą posėdį viename iš Paryžiaus teniso kortų susirinko naujoji Nacionalinė asamblėja. Jos deputatai pasirašė priesaiką "neišsiskirstyti ir posėdžiauti tol, kol karalystės Konstitucija nebus priimta ir įtvirtinta".

1819 m. gimė prancūzų kompozitorius Žakas Ofenbachas (Jacques Offenbach), tikrasis vardas Jakobas Eberštas (Jakob Eberst). Prancūzų klasikinės operetės pradininkas ir didžiausias kūrėjas. Jam priklauso apie 100 operečių, tarp jų - "Orfėjas pragare", "Mėlynbarzdis", "Gražioji Elena" ir kt.

1837 m. mirus Didžiosios Britanijos karaliui Viljamui IV, karaliene tapo jo dukterėčia Viktorija. Ji karaliavo iki savo mirties 1901 metais.

1863 m. Vakarų Virdžinija tapo 35-ąja JAV valstija.

1887 m. per Tėjaus upę Škotijoje atidarytas ilgiausias Didžiojoje Britanijoje geležinkelio tiltas. 

1900 m. Kinijoje prasidėjus vadinamajam boksininkų sukilimui, kurio dalyviai siekė išstumti iš Kinijos užsieniečius, Pekine nužudytas Vokietijos ambasadorius baronas fon Keteleris (von Ketteler).

1909 m. gimė Erolas Flinas (Erol Flynn), tapęs garsiu Holivudo aktoriumi, vaidinusiu tokiuose filmuose kaip "Robino Hudo nuotykiai", "Kapitonas Bladas" ir "Jūros Vanagas".

1963 m. Rusija ir JAV nusprendė įrengti "karštąją" vyriausybinio telefono ryšio liniją - tokia linija pradėjo veikti rugpjūčio 30 dieną.

1997 m. Rusija pareiškė daugiau nelaikysianti savo branduolinių raketų, nukreiptų į Japoniją.

1999 m. Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) generalinis sekretorius Chavjeras Solana (Javier Solana) pareiškė, kad visos Serbijos karinės pajėgos pasitraukė iš Kosovo ir kad oficialiai baigėsi NATO oro karas prieš Jugoslaviją.

2001 m. Pakistano prezidentu prisaikdintas karinis šalies vadovas generolas Pervezas Mušarafas (Pervez Musharraf).

2002 m. 115 žmonių žuvo Kinijos šiaurės rytinėje dalyje per dujų sprogimą anglies šachtoje.

2003 m. Italijos prezidentas Karlas Adzeljas Čiampis (Carlo Azeglio Ciampi) pasirašė įstatymą dėl penkių aukščiausių Italijos vadovų neliečiamybės. Vadovaudamasis šiuo įstatymu, teismas nutraukė premjero Silvijaus Berluskonio (Silvio Berlusconi) korupcijos bylos nagrinėjimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder