Be valdžios gal neliksime?

Be valdžios gal neliksime?

Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė neplanuojantis susitikti su naujuoju koalicijos partnerių socialdemokratų pirmininku Gintautu Palucku, tačiau tuo pat metu rado laiko ir noro susitikti su konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu. Ar tai reiškia, kad „valstiečiai“ socialdemokratus nori pakeisti konservatoriais? Toks įtarimas kyla jau vien dėl to, kad premjeras vis labiau rodo simpatijas pastariesiems, net rinko seimūnų (tarp jų - ir pačių „valstiečių“) parašus po konservatorių projektu, siūlančiu įteisinti nelietuviškus rašmenis, taip ir pačius „valstiečius“ suskaldydamas į dvi stovyklas.

Lietuvos politikos fronte pastaruoju metu atmosfera vis labiau kaista. Prie to prisideda ir patys politikai. Štai socialdemokratų vadu išrinktas G.Paluckas pareiškė pasisakantis už homoseksualistų partnerystę, nors, atrodytų, tai kiek kertasi su socialdemokratų išpažįstamomis vertybėmis, jis palaiko nelietuviškų raidžių įteisinimą, prieštarauja urėdijų reformai, naujajam Darbo kodeksui. Kitaip tariant, laikosi priešingos „valstiečiams“ pozicijos daugeliu itin svarbių klausimų. Savo ruožtu ir S.Skvernelis pila žibalo į ugnį, pirmiausia pradėjęs rinkti parašus po konservatorių projektu, paskui pareiškęs, kad įtaria, jog „valstiečių“ rinkimų pažadai nebūtinai bus įvykdyti, o dabar kalbantis, kad neketina susitikti su G.Palucku, nors susitikinėja su G.Landsbergiu. Tiesa, pats premjeras feisbuke pateikia kiek kitokią įvykių versiją ir tam pačiam G.Landsbergiui negaili pašaipos.

„Jaučiu, kad naujasis koalicijos partnerių vadovas į partijos suvažiavimą manęs gali ir nepakviesti. Kita vertus, galiu atvykti ir be kvietimo - aš juk ne koks nors ten arogantiškasis Gabrielius“, - rašo S.Skvernelis. Be to, anot premjero, jis tik iš žiniasklaidos sužinojo, kad turi susitikti su G.Palucku, taip pat piktinosi viešais pasvarstymais, su kuo gali susitikinėti, su kuo negali.

„Vakaro žinios“ kalbino koalicijos partnerių bei konservatorių atstovus, kad šie pasidalytų savo nuomone, kas vyksta lietuviškos politikos padangėje ir kokios bus to pasekmės.

Algimantas SALAMAKINAS, Seimo socialdemokratas:

„Toks premjero akibrokštas nekaip atrodo. Koalicijos partneriai išsirinko naują pirmininką, o čia tokie pareiškimai - kad su juo nesusitiks. Gerai, G.Paluckas iki suvažiavimo dar neturi įgaliojimų, bet jis nieko ir nereikalavo, tik norėjo susitikti. Nežinau, ar tai padės koalicijai. Nors, tiesą pasakius, aš nuo pat pirmos dienos nemačiau tvirtos koalicijos. Su mumis niekas nieko nederina, „valstiečiai“ ir Konstituciją ketina keisti, nors mes nieko nežinome. Man teko būti ne vienoje koalicijoje, tačiau tokios, kuri faktiškai yra tik popieriuje, dar neteko matyti. Pavyzdžiui, praėjusioje kadencijoje, nors mes buvome didžiausi, su partneriais dirbome lygiateisiais pagrindais. Partneriai teikdavo savo siūlymus, visi derindavome ir niekas neišsišokdavo, kol kam nors nepritardavo likusios dvi frakcijos. O dabar - viskas atbulai, socialdemokratai ignoruojami“, - piktinosi A.Salamakinas.

Anot jo, pažiūrėjus į daugumos balsavimo rezultatus matyti, kad „valstiečius“ netgi labiau palaiko ne socialdemokratai, o konservatoriai.

„Nenoriu kalbėti už visus, tačiau, mano galva, socialdemokratams geriau būti opozicijoje nei tokioje koalicijoje, nes priiminėjami priešingi mums sprendimai, tačiau „nuopelnai“ priskiriami visai koalicijai“, - situaciją įvertino parlamentaras.

Socialdemokratas, tiesa, negailėjo kritikos ir naujajam partijos lyderiui, kuris savo kalbomis apie homoseksualistų partnerystę, nelietuviškų raidžių įteisinimą tik prisideda prie įtampos koalicijoje.

„Tačiau tai nėra partijos pozicija, tai - pirmininko, kuris tokių dalykų prisižiūrėjo Skandinavijoje, pozicija. Jis prisižiūrėjo pavyzdžių šalyse, kur socialdemokratai ilgai valdė: kad valdžioje būtų pusė vyrų ir pusė moterų, kad reikia įteisinti homoseksualistų partnerystę ar net santuokas. Tačiau tai tikrai nėra partijos nuomonė. Bet nieko baisaus nematau, jis ką tik išrinktas ir nežino, kaip tai daroma - kad reikia suderinti nuomonę su partija. Tai juk ne teisės aktas, tai tik žodžiai. Daug baisiau, kai „valstiečiai“ įvairius siūlymus, net Konstitucijos pataisas, registruoja net nederinę su koalicijos partneriais, nors žino, kad joms priimti reikia mažiausiai 94 parlamentarų balsų. Tikriausiai tai reklaminiai žingsniai nesiekiant rezultatų. Nes dabar pateikia tris Konstitucijos straipsnius, pasirašo dauguma „valstiečių“ bei keli lenkai, o mums pasako, kad turime pritarti“, - stebėjosi A.Salamakinas.

Pasak jo, jokios tragedijos, jei dabartinė koalicija subyrėtų, nebus.

„Kokia čia tragedija? Koalicijos ne kartą griuvo, premjerai per kadenciją ne kartą keitėsi. Ir kas? Vis tiek valstybė be valdžios neliks“, - nedramatizavo A.Salamakinas.

Rimantas DAGYS, Seimo konservatorius:

„Pirmiausiai norėčiau įvertinti socialdemokratų pirmininko rinkimų rezultatus. Laimėjo partijos liberalusis flangas, kuris, kaip ir liberalai, visada palaikydavo seksualines mažumas ir panašius dalykus, nors Europoje žmonės nuo to nusisuka. Nemanau, kad tai socialdemokratams duos kokią nors naudą, nes žmonės, turintys normalų supratimą, to tikrai nepalaikys. Deja, dauguma partijų vis liberalėja, panašėja, daugumoje partijų į darbotvarkes vis iškyla tokie dalykai, o tai yra didelis iššūkis joms. Mūsų partijoje tokios diskusijos irgi vyksta, mums tai irgi yra iššūkis“, - pripažino R.Dagys.

Kokios priežstys lėmė, kad S.Skvernelis nesusitinka su socdemų vadovu, bet netikėtai randa laiko pasimatyti su konservatorių lyderiu?

„Tai, kad jis susitinka su G.Landsbergiu, - nieko keisto, nes reikia apsispręsti pagrindiniais šalies klausimais: dėl socialinių pašalpų reformos, švietimo, aukštojo mokslo reformos ir t.t. Tačiau susitikimai su G.Landsbergiu nereiškia, kad „valstiečiai“ konservatoriais nori pakeisti socialdemokratus. Tokių kalbų Seime tikrai nėra. Kol kas nesvarstome fundamentalių įstatymų, dėl kurių gali kilti didžiuliai ginčai“, - tikino R.Dagys.

Rima BAŠKIENĖ, Seimo pirmoji vicepirmininkė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkė:

„Viskas yra stabilu, link jokio dabartinės koalicijos subyrėjimo nekrypstama. Prisiminkime, kad S.Skvernelis yra ne tik premjeras, bet ir Seimo narys. Kadangi jis dažnai būna Seime, natūralu, kad koridoriuose ar plenarinių posėdžių salėje su G.Landsbergiu susitinka dažniau nei su G.Palucku, kuris, beje, nors ir yra išrinktas, bet dar laukiame suvažiavimo, jog galėtume pasveikinti kaip teisėtą pirmininką. Tikrai jokių nesusipratimų tarp koalicijos partnerių nėra, o tai, ką G.Paluckas kalba viešojoje erdvėje, vertiname tik kaip jo asmeninę nuomonę, nepakeisiančią mūsų įsitikinimų ir vertybių.

Su kolegomis socialdemokratais dirbame labai atsakingai. Taip, nuomonės ne visada sutampa, tačiau yra dalykiniai mūsų susitikimai, kurių metu deriname pozicijas. Be to, ir koalicijos sutartyje numatyta, kad kai kuriais klausimais mes palaikysime skirtingus sprendimus - dėl seksualinių mažumų, Stambulo konvencijos, nelietuviškų rašmenų ir t.t. Taip, mes kalbame su visais, bet ir gerai, kad nėra uždarų stovyklų. Nes iš savo ilgametės patirties žinau, kad nėra gerai, kai valdančiosios koalicijos užsidaro ir negirdi nieko, ką sako opozicija. O ji kartais pateikia tikrai vertingų siūlymų“, - kalbėjo R.Baškienė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder