Balsavimo biuletenis dėl Aleksandro Sacharuko mandato panaikinimo jau patvirtintas

Balsavimo biuletenis dėl Aleksandro Sacharuko mandato panaikinimo jau patvirtintas

Seimas jau pasitvirtino slapto balsavimo biuletenį dėl nutarimo projekto, kuriame siūloma panaikinti šiurkščiai Konstituciją pažeidusio Aleksandro Sacharuko Seimo nario mandatą.

Tačiau slaptas balsavimas prasidės tik pasibaigus kito šiurkščiai Konstituciją pažeidusio Seimo nario Lino Karaliaus apkaltos procedūrai.

Nenaikinti A. Sacharuko mandato ketvirtadienį parlamentarų prašė posėdyje dalyvavęs jo advokatas Vygantas Barkauskas.

Pats A. Sacharukas teigė esąs įveltas į apkaltos procesą ir tikįs, kad mandato nepraras. "Galbūt dar padirbėsime ateityje. (...) Aš nusižengiau Seimo statutui lygiai taip pat, kaip žmonės nusižengia kelių eismo taisyklėms", - apgailestavo politikas.

Jeigu Krikščionių partijos frakcija būtų valdančiojoje koalicijoje, tokio proceso, jo nuomone, matyt, nebūtų. A. Sacharukas pareiškė, kad į apkaltą jį atvedė premjeras Andrius Kubilius, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir premjero patarėjas Virgis Valentinavičius.

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Valentinas Stundys kvietė Seimą "balsuoti taip, kaip įpareigoja tautos atstovų statusas".

"Frakcijos pozicija pakankamai aiški - turime pareigą šiandien apsispręsti, kad mūsų kolegos netektų mandatų", - tvirtino jis.

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis tvirtino, kad Seimo nario sąžinė turi būti orientuota į Konstituciją. "Šis sprendimas yra moraliai privalomas", - mano jis.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis irgi žadėjo, kad liberalai balsuos už apkaltą. "Esame įstatymo ir Konstitucijos įpareigoti priimti sprendimą, esu įsitikinęs, kad pasirinkimo mes neturime. Konstitucinio Teismo išvada aiški ir vienareikšmiška. Ignoravę Konstitucinio Teismo išvadą, mes ignoruosime Konstituciją", - sakė jis.

"Tvarkietis" Jonas Ramonas prisipažino, kad spręsti kolegų likimą nėra lengva. Jis suabejojo, ar vardan apsivalymo priėmus sprendimą, kad "šitie žmonės nusižengė Konstitucijai ir dar šiurkščiai, mūsų autoritetas tautos akyse pagerės". "Tautai reikia ne saviplakos, o reikia gerų darbų", - mano jis.

J. Ramonas balsuojant kvietė Seimo narius klausyti savo širdies balso.

Seimo Krikščionių partijos frakcijos narys Ligitas Kernagis klausė visų kolegų, ar jiems užtektų drąsos prisipažinti, kad jie irgi yra praleidę posėdžius be pateisinamos priežasties.

Seimo Krikščionių partijos frakcijos narė Zita Užlytė iš Seimo tribūnos paviešino ir skaudų išgyvenimą, kurį pradėjus judėti apkaltos buldozeriui išgyveno A. Sacharuko šeima - kūdikio netektį. "Ar verta apkalta vaiko gyvybės?", - apeliuodama į politikų sąžinę sakė Z. Užlytė.

Po pietų pertraukos Seimas diskutuos apie L. Karaliaus mandato panaikinimą.

Remiantis Konstitucija, Seimo narius, šiurkščiai pažeidusius Konstituciją arba sulaužiusius priesaiką, Seimas gali pašalinti iš užimamų pareigų ar panaikinti Seimo nario mandatą 3/5 visų narių balsų dauguma.

Šių metų spalio 27 d. Konstitucinis Teismas konstatavo, kad Seimo nariai A. Sacharukas ir L. Karalius šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką. Teismas nustatė, kad Seimo narys A. Sacharukas pasinaudojo parlamentaro L. Karaliaus Seimo nario pažymėjimu ir plenariniuose posėdžiuose sąmoningai balsavo už jį. Seimo narys L. Karalius buvo išvykęs į užsienio kelionę ir dėl to be pateisinamos priežasties nedalyvavo Seimo plenariniuose posėdžiuose.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder