Balandžio 26-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Balandžio 26-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Balandžio dvidešimt šeštoji, ketvirtadienis - 117-oji metų diena (ketvirtoji 17-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 249 dienos.

Savo vardadienius šiandien švenčia: Dargailė, Gailenė, Gailenis, Klaudija, Klaudijus, Marcelinas, Sandinga, Sandingas, Selma, Selmas;

rytoj: Anastazas, Aušra, Aušrė, Aušrinė, Aušrius, Aušrys, Gotarta, Gotartas, Gotartė, Gotautas, Gotautė, Sidona, Zita, Žydrė;

poryt: Rimgailas, Rimgailė, Valerija, Valė, Vygandas, Vygandė, Vyganta, Vygantas, Vygantė, Vygas, Vytolis, Vytuolis.

Dangaus kūnai:

Saulė šiandien teka 5.50, leidžiasi 20.44. Dienos ilgumas - 14.54.

Šeštąją delčios dieną Mėnulis teka 8.48, leidžiasi 00.59.

Saulė Jaučio ženkle.

Protingos mintys:

"Menkystė tuo pranaši, kad neturi silpnos vietos" (A. Morua).

Lietuva balandžio 26-ąją

1792 m. Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Stanislovas Augustas Daugams suteikė laisvojo miesto teises ir herbą.

1919 m. įsteigta Lietuvos valstiečių sąjunga.

1926 m. Vabaliuose, Radviliškio rajone, gimė istorikas, viduramžių istorijos tyrinėtojas Mečislovas Jučas.

1941 m. Marijampolės dramos teatre parodytas pirmasis spektaklis - Kazio Binkio "Atžalynas".

1989 m. atkurta Lietuvos geografų draugija, veikusi 1936-1940 metais.

1994 m. Lietuvos ir Lenkijos Prezidentai Algirdas Brazauskas ir Lechas Valensa (Lech Walęsa) Vilniuje pasirašė tarpvalstybinę draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutartį.

1997 m. pirmą kartą įteiktas Operos bičiulių draugijos apdovanojimas. "Kipras" atiteko operos primadonai Irenai Milkevičiūtei.

2001 m. Seimas gegužės 1-ąją - Tarptautinę darbo dieną - pripažino valstybės švente.

2002 m. Vilniuje atidarytas didžiausias tuo metu Baltijos šalyse prekybos ir pramogų centras "Akropolis".

2007 m. stiprinant išorinės Europos Sąjungos sienos su Rusija apsaugą Pagėgių savivaldybės Bardinų kaime atidaryta nauja Valstybės sienos apsaugos tarnybos užkarda.

2010 m. eidamas 80-uosius metus mirė žinomas vertėjas, redaktorius Algimantas Antanavičius.

Įdomiausi balandžio 26-osios įvykiai pasaulio istorijoje

121 m. gimė Romos imperatorius Markas Aurelijus Antonijus (Marcus Aurelius Antonius).

1452 m. gimė italų tapytojas, inžinierius, skulptorius ir architektas Leonardas da Vinčis (Leonardo da Vinci). Žinomiausi jo paveikslai - "Mona Liza" ir "Paskutinė vakarienė".

1798 m. gimė didžiausias prancūzų tapytojas romantikas Eženas Delakrua (Eugene Delacroix).

1812 m. gimė vokiečių ginklų gamintojas Alfredas Krupas (Alfred Krupp). Jis ištobulino plieno liejimo technologiją ir tiekė ginklus daugiau kaip 46 šalims.

1828 m. Rusija paskelbė karą Turkijai ir taip parėmė Graikijos kovą už nepriklausomybę.

1865 m. per susišaudymą su federalinėmis pajėgomis žuvo Džonas Vilkesas Būtas (John Wilkes Booth). Prieš 11 dienų jis buvo nužudęs JAV prezidentą Abraomą Linkolną (Abraham Lincoln).

1889 m. Vienoje gimė austrų filosofas Liudvikas Vitgenšteinas (Ludwig Wittgenstein).

1894 m. Egipto Aleksandrijos mieste gimė vienas iš Vokietijos nacių lyderių, Adolfo Hitlerio (Adolf Hitler) pavaduotojas Rudolfas Hesas (Rudolf Hess).

1915 m. Italija slapta pasirašė Londono paktą ir tapo Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Rusijos sąjungininke Pirmajame pasauliniame kare.

1916 m. gimė australų rašytojas Morisas Vestas (Morris West), labiausiai išgarsėjęs knyga "Velnio advokatas".

1937 m. vokiečių karo lėktuvai bombardavo Ispanijos baskų Gernikos miestą. Taip Adolfas Hilteris (Adolf Hitler) norėjo padėti diktatoriui Frankui (Franco). Oro antskrydžio metu žuvo 1654 žmonės.

1942 m. Benksi anglių kasykloje Japonijos okupuotoje Kinijos dalyje įvyko skaudžiausia tragedija kalnakasyboje per visą žmonijos istoriją - čia žuvo mažiausiai 1540 žmonių.

1962 m. iš Kanaveralo kyšulio paleistas pirmasis Didžiosios Britanijos dirbtinis Žemės palydovas "Ariel I".

1964 m. Tanganika, Zanzibaras ir Pemba suformavo Jungtinę Tanganikos ir Zanzibaro Respubliką, kuri spalio 29 dieną buvo pavadinta Tanzanija.

1986 m. sprogo Černobylio atominės elektrinės ketvirtasis reaktorius.

1994 m. 264 žmonės žuvo Taivano aviakompanijos "China Airlines" lėktuvui "A300-600 Airbus" sudužus Japonijos Nagojos oro uoste.

2002 m. 19 metų moksleivis Vokietijos Erfurto mieste, keršydamas už pašalinimą iš mokyklos, nušovė 12 mokytojų, du bendramokslius, sekretorę, policijos pareigūną ir pats nusišovė.

2004 m. Lenkijos kino filmų kūrėjas Levas Ryvinas (Lew Rywin), vienas iš Styveno Spilbergo (Steven Spielberg) filmo "Šindlerio sąrašas" ("Schindler's List") prodiuserių, buvo nuteistas kalėti. Teismas pripažino, kad jis planavo išvilioti iš laikraščio "Gazeta Wyborcza" 17,5 mln. JAV dolerių, pareiškęs, jog pasinaudos savo įtaka politikams keičiant žiniasklaidos įstatymus ir taip leis šio laikraščio leidyklai nusipirkti vieną televizijos stotį.

2005 m. Sirija išvedė paskutinius kareivius ir žvalgybos pareigūnus iš Libano, užbaigdama 29 metus trukusią karinę kontrolę šioje šalyje.

2007 m. mirė amerikiečių politikos patarėjas ir ilgametis "Motion Picture Association of America" organizacijos vadovas Džekas Valentis (Jack Valenti). Jis buvo vienas iš įtakingiausių už autorines teises kovojančių asmenų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder