Austrijoje paleistas įtariamasis Sausio 13-osios byloje, URM įteiks notą Austrijai

Austrijoje paleistas įtariamasis Sausio 13-osios byloje, URM įteiks notą Austrijai

Lietuvos užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio nurodymu pirmadienį į Užsienio reikalų ministeriją bus iškviestas Austrijos ambasadorius Lietuvoje, kuriam bus įteikta Lietuvos nota dėl įtariamojo Sausio 13-osios byloje paleidimo. Bus laukiama įtikinamo šios šalies paaiškinimo, kodėl priimtas sprendimas įtariamąjį paleisti taip greitai.

Penktadienį Lietuvos pareigūnai informuoti, kad liepos 14-ąją Austrijoje pagal 2010 m. spalio 18 d. išduotą Europos arešto orderį buvo suimtas įtariamasis Sausio 13-osios byloje Rusijos pilietis Michailas Golovatovas.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, penktadienio vakarą Lietuvos užsienio reikalų ministras telefonu kalbėjosi su Austrijos kolega Michaeliu Špindelegeriu (Michael Spindelegger). Pokalbio metu A. Ažubalis pareiškė tikintis, kad Austrija, priimdama sprendimą dėl įtariamojo išdavimo Lietuvai, laikysis tarptautinės teisės principų ir nustatytos praktikos.

Pokalbio metu A. Ažubalis priminė savo kolegai, kad Lietuva už nepriklausomybės atkūrimą prieš 20 metų sumokėjo labai didelę kainą, ir pabrėžė, kad Sausio 13-osios byla ir teisingumo įvykdymas yra nacionalinės svarbos klausimas.

Naktį iš liepos 15-osios į 16-ąją Lietuva jau gavo patvirtinimą, kad sulaikytasis paleistas.

"Lietuvos oficialieji pareigūnai, Lietuvos žmonės ir Sausio 13-osios aukų artimieji tikisi, kad Austrija, kaip ir kitos ES partnerės, jautrius ir svarbius klausimus sprendžia preciziškai laikydamasi tarptautinių teisės normų. Laukiame įtikinamo Austrijos paaiškinimo, vadovaujantis kokias argumentais buvo priimtas sprendimas ir kodėl jis priimtas taip greitai", - sprendimą teikti notą komentavo Lietuvos užsienio reikalų ministras A. Ažubalis.

Kol kas Lietuvai nėra žinomi Austrijos sprendimo motyvai. Liepos 18 d. Lietuvos URM įteiks notą Austrijai dėl įtariamojo Sausio 13-osios byloje paleidimo, kurioje Austrijos bus prašoma paaiškinti priimtą sprendimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder