Audronė Pitrėnienė tikisi kompromiso su streikuojančiais pedagogais

Audronė Pitrėnienė tikisi kompromiso su streikuojančiais pedagogais

Švietimo ir mokslo ministrė "darbietė" Audronė Pitrėnienė tikisi, kad pavyks susitarti su neterminuotą streiką paskelbusiais pedagogais.

Ketvirtadienio rytą kalbėdama "Žinių radijui" ministrė pakartojo, kad trečiadienį Vyriausybė sutiko skirti 2 mln. eurų mokytojų atlyginimams nuo rugsėjo didinti. Dar 6 mln. eurų žada rasti Švietimo ir mokslo ministerija.

"Vakar susitarimas yra toks, kad mes šiandien renkamės 10 valandą pas mane, mano kabinete, ir mes diskutuosime, kalbėsime. Aš jau tą žinią apie dar papildomų 2 mln. suradimą pranešiau vakar vakare, ta žinia jau yra ne paslaptis, o visiems aiški. (...) Tikrai jokios informacijos negavau, nes tiesiog žmonės irgi žino, susitarimas yra įvykęs, kam čia nakties metu dar kažkokias aistras kurstyti. Juo labiau, kad šiandien susitiksime, sėdėsime, kalbėsimės ir sudėliosime taškus", - sakė ministrė.

Derybas, santykius su švietimo profesinėmis sąjungomis A. Pitrėnienė apibūdino "kaip labai geras" ir kompromiso galimybę vertino gerai.

"Iš tikrųjų prie konsensuso, susitarimo buvo prieita be pykčio, be kažkokių iššūkių - negatyvių, žeminančių vieną ar kitą pusę. Tikrai manau, kad mūsų darbas šiandien labai vieningas, bendras ir džiaugiuosi tuo. (...) Be abejo, tikiu (kompromisu. - ELTA) ir aš to labai norėčiau, ir aš to labai prašysiu todėl, kad iš tikrųjų šiandien situacija visoje sistema įtempta", - teigė ministrė.

Pasak jos, bendrojo ugdymo sistemos problemos daro įtaką aukštajam mokslui, profesiniam mokymui, skaldo visuomenę.

"Visai sistemai yra tam tikras nestabilumas, įtampa, visi žiūri ir laukia, kuo baigsis, kas čia iš viso to išeis. Aš manau, kad šiandien būtų labai svarbus sprendimas, kad kuo greičiau tai užsibaigtų", - vylėsi A. Pitrėnienė.

Ministrė kalbėjo, kad per susitikimą su pedagogais jų prašysianti priimti kompromisinius sprendimus bei prognozavo, kad mokytojų reikalavimai bus patenkinti apie 70 proc., nes šių metų valstybės biudžetas peržiūrėtas nebus, o paimti lėšas nuo kai kitų ministerijų asignavimų negalima.

ELTA primena, kad neterminuotą streiką paskelbusios švietimo profsąjungos ketvirtadienį Švietimo ir mokslo ministeriją informuos, ar juos tenkina Vyriausybės siūlymai ir ar bus laikinai nutrauktas streikas.

Trečiadienio popietę Vyriausybė sutiko skirti 2 mln. eurų mokytojų atlyginimams nuo rugsėjo didinti, dar 6 mln. eurų žada rasti Švietimo ir mokslo ministerija. Iš kur bus paimtos šios lėšos, kol kas neatskleidžiama.

Protestuojančios profsąjungos atlyginimų didinimui iš pradžių prašė 18-19 mln. eurų, vėliau savo reikalavimus sumažino iki 12,8 mln. eurų.

Laikinai nutraukus streiką toliau būtų deramasi dėl kitų mokytojų keliamų reikalavimų - mokinio krepšeliui skirtų lėšų atkūrimo iki buvusio 2009 m., mokinių skaičiaus klasėse mažinimo, nekontaktinių darbo valandų skaičiaus didinimo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogams bei kitų. Vyriausybė žada šiuos reikalavimus patenkinti per trejus metus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder