Atlyginimo negavę darbuotojai savo teises galės ginti kartu

Atlyginimo negavę darbuotojai savo teises galės ginti kartu

Nuo šiol neįvykus planuotam dideliam koncertui ir organizatoriams neketinant grąžinti pinigų už bilietus, keliems šimtams poilsiautojų neišvykus į kelionę dėl kelionių organizatoriaus kaltės ir keleiviams nekompensuojant nuostolių ar darbdaviui nemokant savo darbuotojams atlyginimo ir pan., ginti savo teises turėtų būti lengviau. Vyriausybė trečiadienį pritarė teisingumo ministro siūlymui įtvirtinti galimybę asmenims, siekiantiems apginti tapačias teises, vienytis į grupes ir bendrai pareiškiamu ieškiniu kreiptis į teismą dėl tokių teisių gynimo.

Šiuo metu įstatymai nenumato galimybės grupės ieškiniu ginti privačių interesų, o viešo intereso gynimas šiuo būdu nors formaliai ir numatytas, praktiškai negali būti realizuotas dėl reguliavimo trūkumų. Dėl to tokiais atvejais teismai apkraunami dešimtimis ar šimtais iš esmės identiškų bylų ir teismas privalo kiekvieną bylą išnagrinėti atskirai.

Teisingumo ministro teigimu, galimybė pareikšti vieną bendrą ieškinį gerokai palengvintų besibylinėjančiųjų dalią. „Grupės ieškinys bus naudingas visiems. Atsiras galimybė gintis ir tiems, kurie šiuo metu neinicijuoja bylinėjimosi dėl finansinių priežasčių, patirties stokos, laiko sąnaudų. Lengviau bus ir atsakovui, kuris galės koncentruotis į vieną procesą, o ne į daug atskirų bylų. Galų gale, tai taupys tiek ieškovų, tiek atsakovų, tiek ir teismų bei valstybės laiką bei pinigus"", - sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Siūloma nustatyti, kad grupės ieškinį teikti galės ne mažesnės kaip dvidešimt fizinių ar juridinių asmenų grupės. Jų vardu teisme turės dalyvauti grupės atstovas, kuris privalės informuoti kitus grupės narius apie proceso eigą, derinti su jais savo sprendimus ir pan. Grupės atstovu galės būti ir asociacijos, jei ginčas bus susijęs su jų veiklos tikslais.

Grupės ieškinyje norintys dalyvauti asmenys turės įstatyme nustatyta tvarka pareikšti norą būti įtraukti į procesą. Jie galės pasitraukti iš grupės iki jos galutinio suformavimo, taip pat jei nesutiks su grupės daugumos ketinimu atsisakyti ieškinio. Tuomet jie nepraras teisės pateikti ieškinį atskirai. Tačiau po to, kai sprendimas bus priimtas, jis taps privalomas visiems grupės nariams.

Pernai teismuose iš viso nagrinėta daugiau nei 186 tūkst. civilinių bylų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder