Artūro Skardžiaus paskyrimas tyrimo komisijos pirmininku apskųstas etikos sargams

Artūro Skardžiaus paskyrimas tyrimo komisijos pirmininku apskųstas etikos sargams

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Rasa Juknevičienė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus paskyrimo energetikos reikalus tirsiančios Seimo laikinosios komisijos pirmininku.

Parlamentarė pažymi, kad A. Skardžius 2009-2012 m. buvo Lietuvos atsinaujinančių energetikos išteklių asociacijos (LAEIA) prezidentas. "Ši asociacija aktyviai užsiima atsinaujinančių išteklių energetikos propagavimu ir siekia daryti įtaką Lietuvos energetikos sektoriaus teisinės bazės reglamentavimui, energetikos sektoriaus sprendimams. Sudaryta laikinoji komisija tirs ir to laikotarpio, kuriuo A. Skardžius vadovavo LAEIA, energetikos sektoriuje priimtus sprendimus, kuriems kaip suinteresuotos verslo grupės atstovas A. Skardžius galėjo turėti įtakos ir buvo suinteresuotas palankesnių sąlygų vieno iš energetikos sektorių sudarymui", - sako R. Juknevičienė.

Jos nuomone, A. Skardžiaus dalyvavimas laikinojoje tyrimo komisijoje bei vadovavimas jai dėl pastarųjų metų A. Skardžiaus darbinės veiklos Lietuvos atsinaujinančių energetikos išteklių asociacijoje prieštarauja Seimo statutui ir gali būti vertinamas kaip interesų konfliktas.

"Esu įsitikinusi, kad Seime yra užtektinai parlamentarų, niekada neturėjusių interesų energetikoje ir galinčių vadovauti komisijai", - sako R. Juknevičienė.

Seimo statute nustatyta, kad "kiekvienas Seimo narys, eidamas Seimo nario pareigas, privalo vengti interesų konflikto tarp Seimo nario privačių interesų ir jo pareigų atstovauti visuomenės interesams, taip pat neturi elgtis taip, kad visuomenėje kiltų abejonių, kad toks konfliktas yra. Iškilus interesų konfliktui, Seimo narys privalo elgtis taip, kaip nurodo šis statutas bei Etikos ir procedūrų komisijos ar Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijos. Seimo narys privalo daryti viską, kad jo sąžiningumas nekeltų visuomenei abejonių ir kad visuomenė turėtų visas galimybes tuo įsitikinti".

Birželio 11 d. Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl 2007 m. Nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo, primena ELTA.

Tokią komisiją Seimas sudarė "suprasdamas energetikos sektoriaus strateginę svarbą šalies nacionaliniam saugumui; siekdamas išsiaiškinti, ar Nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluoti siekiai yra įgyvendinami; reaguodamas į visuomenės informavimo priemonėse paskelbtas korupcines apraiškas energetikos sektoriuje".

Už laikinosios tyrimo komisijos sudarymą balsavo 55 Seimo nariai, 25 buvo prieš, 4 parlamentarai susilaikė.

 

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder