Artūras Paulauskas: Lietuvos paramos teikimo sąlygas užsieniečių integracijai turėtų nustatyti Vyriausybė

Artūras Paulauskas: Lietuvos paramos teikimo sąlygas užsieniečių integracijai turėtų nustatyti Vyriausybė

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas mano, kad Lietuvos valstybės paramos užsieniečių integracijai teikimo sąlygas ir tvarką turėtų nustatyti Lietuvos Vyriausybė.

Tokį pasiūlymą įstatymo "Dėl užsieniečių teisinės padėties" pataisoms jis įregistravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Pagal projektą, "užsieniečiams, gavusiems prieglobstį Lietuvos Respublikoje, teikiama Lietuvos valstybės parama integracijai Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka".

Tokį pasiūlymą A. Paulauskas teikia atsižvelgdamas į migracijos dinamikos nenuspėjamumą, būtinybę turėti teisinio reguliavimo lankstumą ir sugebėjimą adekvačiai bei skubiai reaguoti į besikeičiančią situaciją. "Tuo labiau, kad tokia parama ir jos teikimas yra tarpinstitucinio pobūdžio", - tokius argumentus dėsto politikas.

Įstatymo "Dėl užsieniečių teisinės padėties" pakeitimo projektas perkelia ES teisės aktų reikalavimus dėl užsieniečiams suteikto prieglobsčio statuso pripažinimo. Tačiau projektas nereglamentuoja, kaip bus vykdomas užsieniečių perkėlimas iš ES šalių ir trečiųjų šalių pagal ES Tarybos priimtus sprendimus. Tam būtina sukurti teisinį pagrindą.

Anot A. Paulausko, Migracijos departamentas turėtų priimti sprendimą dėl kiekvieno perkėlimui atrinkto užsieniečio perkėlimo į Lietuvos teritoriją ir vėliau tokiam užsieniečiui atvykus į Lietuvą skubos tvarka suteikti prieglobstį. Tais atvejais, jei Migracijos departamentas neturės galimybių priimti sprendimo dėl kiekvieno perkėlimui atrinkto užsieniečio, tokiam užsieniečiui atvykus į Lietuvos teritoriją, jo atžvilgiu turėtų būti priimamas tik sprendimas nagrinėti prieglobsčio prašymą iš esmės.

Pagal siūlomą projektą, "Migracijos departamentas nedelsdamas, bet ne vėliau kaip per 24 valandas nuo perkeliamo užsieniečio atvykimo į Lietuvos Respubliką, gavęs jo prašymą suteikti prieglobstį Lietuvos Respublikoje, priima sprendimą dėl prašymo suteikti prieglobstį nagrinėjimo iš esmės arba sprendimą suteikti prieglobstį".

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder