Areštinėje nakvojo Šiaulių ligoninės vadovai

Areštinėje nakvojo Šiaulių ligoninės vadovai

Vakar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai dviem paroms sulaikė Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinį direktorių 67 metų Petrą Simavičių, strateginio valdymo direktorę 52-ejų Aušrelę Šalkauskienę ir infrastruktūros direktorių Vygentą Jocių.

Vakar po pietų visiems trims pareikšti oficialūs įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba siekiant asmeninės naudos, kyšininkavimo ir kitų nusikaltimų.

Krėsti namai ir darbo vietos

Visi trys vadovai sulaikyti darbe. Strateginio valdymo direktorė, buvusi Šiaulių miesto tarybos narė A. Šalkauskienė ir infrastruktūros direktorius V. Jocius sulaikyti anksti ryte.

Ligoninės generalinis direktorius P. Simavičius darbe pasirodė prieš pietus, todėl sulaikytas ir apklausti išvežtas paskutinis.

STT agentai darbo kabinetuose tuo pačiu atliko kratas. Jų metu buvo paimti pluoštai dokumentų, liudijančių apie sulaikytųjų galimai vykdytas nusikalstamas arba abejonių keliančias veikas.

PIRKIMAI: Infrastruktūros direktorius Vygentas Jocius tiesiogiai rūpinęsis Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų pirkimų organizavimu dabar bus priverstas Specialiųjų tyrimų tarnybai aiškintis dėl galimo jų neskaidrumo.

Ar bus prašoma leidimo suimti visus tris įtariamuosius, kol kas nėra aišku. Dėl suėmimo, taip pat dėl vadovų nušalinimo nuo pareigų ir dėl kitų kardomųjų priemonių skyrimo ketinama apsispręsti šiandien ir rytoj.

„Šiaulių krašto“ žiniomis, įrodymai pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose dėl stambaus masto korupcinių veikų Respublikinėje Šiaulių ligoninėje buvo renkami ir įtariamųjų namuose.

Neoficialių šaltinių teigimu, pirmiausia buvo iškrėsti ligoninės vadovo Petro Simavičiaus namai, o tik vakar pasukta į jo darbo vietą. Kitiems sulaikytiesiems pareigūnų vakarykštis atvykimas į ligoninę buvo netikėtas.

Ar STT agentai rado svarių įrodymų P. Simavičiaus namuose, neatskleidžiama.

Pavyko sužinoti tik tiek, kad galimai nusikalstamų veikų mastas yra didžiulis, o ikiteisminių tyrimų vykdoma ne vienas.

Kad vadovai galėjo veikti „stambiu mastu“, liudija ir teisinis faktas: ikiteisminiams tyrimams vadovauja ne Šiaulių apygardos, o Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Pareigūnai kol kas nekomentuoja, ar byloje gali būti ir daugiau įtariamųjų.

DIREKTORĖ: Aušrelė Šalkauskienė Šiaulių ligoninės strateginio valdymo direktore prieš penkerius metus tapo po tarnybos Šiaulių apskrities viršininko administracijos Apskaitos ir finansų departamento direktorės pareigose. Algimanto BRIKO nuotr.

Veikusios lėšų pasisavinimo schemos

STT pareigūnų surinktais duomenimis, Šiaulių ligoninėje galimai veikė vadovų sukurpta ir prigijusi korupcinė sistema, kurios tikslas – pasipelnyti iš stambių kyšių bei iš biudžeto lėšų.

Teigiama, kad duomenys, kuriuos pareigūnams pavyko surinkti dar net nebaigus ikiteisminių tyrimų, yra pakankami įrodymai, kad nusikalstamų veikų mastas ir kiekiai Šiaulių ligoninėje tiesiog kerojo.

STT Šiaulių valdybos pareigūnams kliūva galimai neskaidriai Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vykdyti viešieji pirkimai.

Kaip įtariama, vykdant viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė – ne vienas šimtas tūkstančių eurų, buvo siekiama, kad juos laimėtų iš anksto pasirinktos įmonės.

Mainais už konkursų laimėjimus iš įmonių vadovų buvo reikalaujami ir priimami kyšiai.

Taip pat tiriamos aplinkybės ir dėl ligoninės lėšomis įsigytų bei pasisavintų įvairių brangių daiktų. Bandoma aiškintis ir kitas ligoninės lėšų pasisavinimo schemas.

MAINAI: Šiaulių rajone, Dirvonėnų kaime, šalia Nelindos ežero, esančiuose Petro Simavičiaus šeimos namuose buvo įrengta požeminė dujų saugykla. Turima duomenų, kad šių patalpų šildymui skirtos dujos buvo tiekiamos mainais už laimėjimus viešuose Respublikinės Šiaulių ligoninės konkursuose. Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

Tarp tyrimų – ir sena dujų istorija

Generalinio direktoriaus P. Simavičiaus veikla teisėsauga domėjosi ir anksčiau. Buvo narpliojama mediko sodyboje Šiaulių rajone, Dirvonėnuose, įrengto dujinio katilo ir požeminės dujų saugyklos istorija.

Ikiteisminio tyrimo dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo duomenimis, katilą sumontavo ir dujomis jį aprūpino viena Respublikinės Šiaulių ligoninės viešuosius pirkimus nuolatos laiminti inžinerinių sistemų montavimu, taigi ir dujų įrangos montavimu bei tiekimu užsiimanti Šiaulių bendrovė.

Teisėsaugos duomenimis, ši bendrovė ne vienerius metus ir neatlygintinai vadovo sodybos požeminę dujų saugyklą aprūpindavo dujomis.

Tiesa į viešumą išlindo, kai minėtos bendrovės apskaitininkė prabilo apie įspūdingas sumas, kurios bendrovei esą padeda laimėti Šiaulių ligoninės skelbiamus konkursus.

Prispaudus STT, dalis pinigų įmonei už tiektas dujas buvo sumokėta.

Šioje byloje buvo nustatyta ir daugiau pikantiškų detalių. Tačiau tyrimas neužsitęsė, buvo nutrauktas.

Vėliau atnaujintą tyrimą (esą atsiradus naujų detalių byloje) iš Šiaulių apygardos prokuratūros perėmė Generalinė prokuratūra.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas vakar „Šiaulių kraštui“ patvirtino, kad ši „dujotiekio į generalinio direktoriaus namus istorija“ yra vieno iš kelių šiuo metu atliekamų ikiteisminių tyrimų dėl galimos korupcijos Respublikinėje Šiaulių ligoninėje ašis.

„Šis tyrimas neužmestas ir nenutrauktas, į visus klausimus bus atsakyta“, – „Šiaulių kraštui“ sakė pastarąjį bei kitus tyrimus dėl Šiaulių medikų veiklos kontroliuojantis Generalinės prokuratūros prokuroras.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vakar pasklido įtarimų korupcija debesys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder