Angiochirurgas: K. Prunskienei atlikta vilties operacija

Angiochirurgas: K. Prunskienei atlikta vilties operacija

Lietuvos liaudies partijos lyderės 69 metų Kazimieros Prunskienės gyvybė vakar kabojo ant plauko. Po operacijos ji buvo gydoma reanimacijos palatoje, rašo „Lietuvos rytas“.

Angiochirurgas habilituotas mokslų daktaras Povilas Pauliukas tokią chirurginę procedūrą, kokia buvo atlikta K.Prunskienei, vadino vilties operacija.

„Tokia operacija vadinama dekompresine, ji atliekama kritiniu momentu. Jos esmė – atverti kaukolę ir leisti smegenims toliau tinti. Tokiu atveju intrakraninis slėgis mažėja, stabilizuojasi kraujotaka smegenyse, taip pat gali sumažėti smegenų tinimas, - pasakojo dienraščiui chirurgas. - Tačiau tai, kas žuvo, jau žuvo. Tokia operacija neatsitiktinai vadinama vilties operacija, nes siekiama išgelbėti dar nežuvusias galvos smegenis ir tas, kurios yra pusiau gyvos – šiek tiek pažeistos, bet dar gali atsigauti“.

Taip pat kalbėdamas su dienraščiui P.Pauliukas išreiškė įsitikinimą, kad šiuo atveju galima buvo išvengti insulto.

"K.Prunskienė iš pradžių pateko ne į tą ligoninę. Kalbėkime atvirai, Santariškių klinikos nėra ta gydymo įstaiga, kuri specializuotųsi gydydama ūmius galvos smegenų kraujotakos sutrikimus. Esu įsitikinęs, kad K.Prunskienė galėjo išvengti insulto ir rimtų komplikacijų. Galima iš anksto diagnozuoti gresiantį insultą, operuoti, kad jis neįvyktų, skirti vaistų. Tačiau K.Prunskienei tokia pagalba, matyt, nebuvo suteikta. Kai įvyko insultas, ji atsidūrė Santariškių klinikose. Tačiau ten nėra nė vieno neurochirurgo.(...)Pripažinkime, mes šalyje neturime skubios pagalbos žmonėms, nukentėjusiems nuo insulto",- sakė jis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder