Andrius Kubilius: šiuo metu yra labai svarbu nesustabdyti juridinės Visagino AE procedūros

Andrius Kubilius: šiuo metu yra labai svarbu nesustabdyti juridinės Visagino AE procedūros

Šiuo metu yra svarbu nesustabdyti juridinės planuojamos statyti Visagino atominės elektrinės (AE) procedūros ir Seime palaikyti Koncesijos sutartį, pabrėžia Premjeras Andrius Kubilius.

Tokią poziciją Ministras Pirmininkas išsakė ketvirtadienio rytą "Žinių radijui".

"Bet šiuo metu yra labai svarbu nesustabdyti juridinės procedūros, tai yra nesustabdyti dar nepasibaigusio tarptautinio konkurso, nesustabdyti koncesijos proceso ir Seime pritarti Koncesijos sutarčiai, kuri yra labiau juridinis dokumentas, suteikiantis teisę toliau strateginiam investuotojui plėtoti projektą. O visi kiti dalykai - finansiniai, ekonominiai, naudos, iššūkių - turės būti toliau derinami derybose ir svarstomi valdžios institucijose", - telefonu iš Vokietijos, kur vieši su darbo vizitu, sakė A. Kubilius.

ELTA primena, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs energetikos projektų paketui - VAE, suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybų bei sinchronizacijos su žemyninės Europos tinklais įstatymų projektams. Šiuo metu projektai yra svarstomi Seimo komitetuose.

Seimo Atominės energetikos komisija trečiadienį netikėtai nepritarė Atominės elektrinės įstatymo projektui.

VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos "Hitachi".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder