Andrius Kubilius: Seimo Pirmininkė nevykdo savo pareigų

Andrius Kubilius: Seimo Pirmininkė nevykdo savo pareigų

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė neturi teisės neteikti Seimui svarstyti Generalinio prokuroro prašymų dėl neliečiamybės panaikinimo, teigė opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Jo vertinimu, toks parlamento vadovės elgesys yra vertintinas kaip pareigų nevykdymas ir turėtų būti svarstomas Seime.

Tokią nuomonę opozicijos lyderis išsakė po to, kai Seimo Pirmininkė pareiškė neteiksianti Seimui generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymo svarstyti "Drąsos kelio" frakcijos nario Algirdo Patacko teisinę neliečiamybę, nes jis sunkiai serga.

"Man atrodytų gana keista, nes tai nėra Seimo Pirmininkės prerogatyva (priimti tokius sprendimus). Ji turi labai aiškiai Statute aprašytas funkcijas, tai nėra jos diskretinė teisė pačiai spręsti, ar ji tą gali, ar negali, kad ir kiek būtų gaila kurio nors žmogaus dėl tam tikrų aplinkybių", - sakė A. Kubilius.

Į parlamento darbotvarkę dar neįtrauktas ir generalinio prokuroro prašymas dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho neliečiamybės. Opozicijos lyderio įsitikinimu, tokiais pareiškimais, kaip buvo paskelbti A. Patacko atveju, Seimo Pirmininkė bando sukurti naują precedentą, o pagrindinė priežastis tam yra ta, kad "guli kreipimasis dėl V. Uspaskicho".

A. Kubilius pataria Seimo Pirmininkei atidžiau įsiskaityti į Seimo statytą ir padiskutuoti apie savo pareigas ir atsakomybes Seimo valdyboje. "Seimo Pirmininkė pagal Statutą atstovauja Seimui ir vadovauja Seimo darbui. Daugiau jos ypatingų galių nėra. Todėl man jos atsiprašymai už tai, kad Prezidentė nebuvo įtraukta ir neatėjo į COSAC posėdį, man irgi atrodo kaip visiškai nesupratimas Seimo Pirmininkės įgaliojimų ir funkcijų", - sakė A. Kubilius.

Opozicijos lyderio vertinimu, Seimo Pirmininkė nevykdo savo įgaliojimų ir pareigų, ir tai turės būti svarstoma Seime.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder