Ambasadorius: lietuvių iš Japonijos evakuoti neplanuojama

Ambasadorius: lietuvių iš Japonijos evakuoti neplanuojama

Kol kas neplanuojama skubiai evakuoti Japonijoje gyvenančių lietuvių, tačiau ambasada yra pasirengusi suteikti informaciją, kaip geriausia išvykti iš šalies arba finansinę pagalbą apsisprendusiems išvykti, teigė Lietuvos ambasadorius Japonijoje Dainius Kamaitis.

"Vakar vyko Europos Sąjungos šalių ambasadorių pasitarimas. Kiekviena problema susideda iš dviejų dalių - iš faktų ir psichologinių dalykų. Žmonės seka pranešimus ir daro savo išvadas. Ambasados palaiko tokius sprendimus, jeigu šeimos nusprendžia pasitraukti į Japonijos pietus ar išvykti iš Japonijos. Tačiau būtinybės evakuacijai jokiu būdu nėra", - Eltai telefonu iš Tokijo sakė ambasadorius D. Kamaitis.

Pasak ambasadoriaus, šioje situacijoje yra stebima įvairių šalių elgsena, kai kurios valstybės visai neskatina savo piliečių palikti šalies, o, pavyzdžiui, Prancūzija bandys "skraidinti gal net kelis lėktuvus ir išsivežti savo tautiečius, kurie norės palikti šalį". Japonijoje yra maždaug 5000 prancūzų.

Lietuvos ambasados darbuotojai yra pasirengę pagelbėti patarimais, o jeigu yra būtinybė - ir finansiškai tiems, kurie patys apsisprendė palikti Japoniją.

"Visi ambasadoriai sutinka, kad yra psichologinis veiksnys, ir palaiko savo piliečius. Jei bus apsispręsta palikti šalį, žmonėms bus suteiktos konsultacijos, kaip greičiau nuvykti į oro uostą, kur geriau vykti, per kur geriau skristi, šitą mes ir darome. Stebime situaciją, kartais būna, kad nebūtinai artimiausias oro uostas yra palankiausias. Mes sekame informaciją ir dalijame patarimus. (...) Jau esame suderinę su Užsienio reikalų ministerija, kad prireikus galėtume teikti finansinę paramą. Situacija yra neeilinė, ir tokią paramą galėtume suteikti, jeigu žmogus neturėtų savų lėšų", - sakė D. Kamaitis.

Ambasadoriaus teigimu, norint tikrai yra įmanoma rasti, kaip išskristi iš šalies, tik kelionė gali būti sunkesnė nei įprastai.

"Yra problema patekti į oro uostą, nes greitkeliai yra dalinai uždaryti, tai užtrunka šiek tiek daugiau laiko nei įprastiniu metu", - pasakojo D. Kamaitis.

Ambasadorius teigia, kad Japonijoje gyvenantys lietuviai masiškai nebėga iš šalies.

"Yra keletas pranešimų, kad kai kurie lietuviai yra bent laikinai išvykę iš Japonijos, kiti visiškai nesiruošia to daryti, kai kurie netgi laisvai juda šalyje, tie, kurie pietinėje Japonijos dalyje, dar vienas sėdi namuose. Yra įvairių sprendimų, bet anaiptol nėra masinio bėgimo", - pasakojo D. Kamaitis.

Japonijoje yra prisiregistravę apie pusantro šimto lietuvių Pasak ambasadoriaus, daugiausia lietuvių gyvena apie Tokiją ir šalies pietuose.

"Mūsų registracija nerodė, kad būtų lietuvių, gyvenančių pavojingiausiose zonose. Jos yra atokesnės, ten daugiausiai kaimai, nedaug galimybių, kad ten lietuviai galėtų gyventi. Pagal registraciją žinome, kad yra šiek tiek šiauriau nuo Tokijo, gretimoje prefektūroje, gyvenančių lietuvių. Skambinome jiems, klausėme, kaip sekasi, tai visus radome sveikus", - pasakojo D. Kamaitis.

Tuo tarpu Japonijos sostinėje, Tokijuje, kur yra ir Lietuvos ambasada, pasak ambasadoriaus, gyvenimas teka beveik įprasta vaga - žmonės, kaip įprasta, eina į darbus, tik parduotuvėse iššluotos maisto lentynos ir baterijos bei eilės prie degalinių - neįprastos.

"Tokijui palyginti labai pasisekė. Atmetus tai, kad, kaip šį rytą mačiau per televizorių, kad Tokijuje yra 7 žmonės žuvę, jokių didesnių pasekmių Tokijas nepatyrė. Yra ribojamas degalų kiekis, kurį galima įsipilti, kai kurios degalinės uždarytos, kitose - eilės.

Užėjus į maisto produktų parduotuves galima rasti daug tuščių lentynų, kas yra tikrai nematyti vaizdai Japonijoje. Išpirkta duona, ryžiai, sausi maisto produktai, kuriuos galima saugoti ilgesnį laiką. Baterijos dingo iš karto, energijos taupymo politika, elektra išjunginėjama kelioms valandoms .(...) O šiaip žmonės eina į darbą ir išoriškai nelabai galima pastebėti, kad kažkas apskritai įvyko. Bet tai - Tokijuje, tai, ką matote per televizorių, yra šiaurinė dalis, kur visas žemės drebėjimo smūgis kliuvo", - pasakojo D. Kamaitis.

Pasak ambasadoriaus, trečiadienį ambasada iš Japonijos užsienio reikalų ministerijos gavo šios šalies ekspertų atliktų radiologinio fono duomenų skaičiavimą.

"Matyti, kad Tokijuje vakar vidutinė dienos vertė buvo didesnė už įprastinę normą nepilnus du kartus, kažkuriuo momentu galėjo būti iki 10 kartų, bet labai trumpą laiką. O aplink elektrinę yra 20 kilometrų zona, kur žmonės yra evakuoti, o dar 10 kilometrų rekomenduoja neiti į lauką ir neatidarinėti langų, ten reikalai yra kitokie", - sakė D. Kamaitis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder