Algirdas Sysas: Prezidentė tam tikra prasme viršija savo įgaliojimus

Algirdas Sysas: Prezidentė tam tikra prasme viršija savo įgaliojimus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, diktuodama Vyriausybei sąlygas dėl viceministrų, viršija savo įgaliojimus, mano Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Trečiadienį kalbėdamas "Žinių radijui", politikas nenorėjo sutikti, jog, Vyriausybei grąžinus įgaliojimus ir atleidus visus viceministrus, yra abipusė pergalė.

"Viena pusė nenori veltis į nereikalingas diskusijas. Manau, kad Prezidentė tam tikra prasme viršija savo konstitucinius įgaliojimus. Taip, Prezidentė turi teisę turėti nuomonę kaip kiekvienas Lietuvos pilietis, ją išsakyti, bet yra konstitucinė sąranga ir akivaizdžiai sudėliota, kas ką gali ir kas ko negali", - sakė A. Sysas.

Pasak jo, šiuo atveju galios yra Vyriausybės rankose, ir Ministrų Kabinetas galėtų toliau egzistuoti ir be tokių žingsnių.

"Nežinau, ar tai gerai. Manau, kad tai neprideda visoms Lietuvos valdymo grandims susiklausymo, nes vėl primetamas vienos grandies diktatas. Aš manau, kad Lietuvai, Lietuvos žmonėms yra žymiai naudingiau, jeigu tos visos grandys susitaria, o ne iš spaudos atstovų pranešimai, kad tai yra abipusė pergalė. Jokios čia pergalės nėra, nes, "būkime biedni, bet teisingi", bandoma apžaisti vieni kitus: vieni primeta žaidimo taisykles, kurių nėra parašyta mūsų įstatymuose ir Konstitucijoje, o kiti tada paprasčiausiai daro tokį dirbtinį gestą, "na, atleidžiame visus, po kiek laiko visus priimsime". Niekas negali paneigti, kad visi viceministrai gali grįžti atgal", - kalbėjo parlamentaras.

Perklausus, ką reiškia "visi viceministrai", A. Sysas patikslino kalbąs apie tuos viceministrus, kurie penktadienį bus atleisti.

Politikas apskritai stebėjosi vadinamuoju "juoduoju sąrašu". "Jūs matėte tą juodą sąrašą? Aš nemačiau. Tai mes kalbame apie katę juodame kambary. Visi (kalba. - ELTA), kad kažkas ten yra, vaikšto... Tai, mano galva, jeigu kažkas žino, kad daro nusikalstamas veikas, o kitas žinantis slepia, tai vėlgi galima traktuoti kaip pagalbą darant tam tikrus negerus dalykus. Tokių dalykų nesuprantu. Jeigu žmogus nusižengęs, tai aiškiai sakykime pavardę, aiškinkimės ir spręskime to žmogaus buvimą. O dabar metamas šešėlis visiems, nes neaišku, kurie tie 8 iš turbūt 40 ar 50 (nežinau, kiek tiksliai viceministrų yra). Dabar kiekvienas gali galvoti, kad yra juodajame sąraše. Žaidžiame sąmokslus, grėsmes, vietoj to, kad galvotume, kaip padaryti, kad visiems Lietuvos žmonėms būtų šiek tiek geriau gyventi. Nuo tokių klausimų sprendimo dėmesį atkreipiame tokiomis diskusijomis apie juodą, pajuodusį, apanglėjusį ar dar kokį sąrašą", - kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

ELTA jau skelbė, kad Prezidentės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė pabrėžė, kad vadinamojo viceministrų "juodojo sąrašo" istorijoje nėra pralaimėjusiųjų ar laimėjusiųjų, ir sveikina valdančiosios koalicijos pasiryžimą apsivalyti.

Antradienį savo noru ministerijas paliko šeši aplinkos ir susisiekimo viceministrai. Dar anksčiau viceministrų postus savo noru paliko žemės ūkio viceministras "darbietis" Rytis Šatkauskas ir teisingumo viceministras socdemas Saulius Stripeika.

Anot žiniasklaidos, vadinamajame "juodajame" Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sąraše yra 9 viceministrų pavardės.

Prezidentė D. Grybauskaitė yra sakiusi, kad netvirtinsianti tų ministrų, kurių viceministrų pavardės yra vadinamajame "juodajame sąraše", o jeigu valdančioji dauguma neapsivalys, ją pavadinsianti kriminaline.

Socialdemokratų partijos lyderis Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad po to, kai bus patvirtinta įgaliojimus grąžinusi Vyriausybė, bus atleisti visi viceministrai. Tokį sprendimą priėmė posėdžiavusi valdančiųjų partijų Politinė taryba.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder