Algirdas Sysas: generalinio prokuroro skyrimo tvarka ydinga

Algirdas Sysas: generalinio prokuroro skyrimo tvarka ydinga

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas tinkama vadina partijos kolegos Juliaus Sabatausko kandidatūrą į generalinius prokurorus, tačiau kritikuoja generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Pasak jo, generalinio prokuroro kandidatūrą Seimui turėtų teikti Vyriausybė, o tvirtinti Prezidentė.

"O kodėl ne? Aš manau, jis turi teisinį išsilavinimą, turi didelę patirtį Seime, jis ne pirmą kadenciją vadovauja Teisės ir teisėtvarkos komitetui, gerai išmano šitą sritį, žmogus iš šalies", - klausiamas, kaip vertina "tvarkiečių" siūlymą į generalinius prokuroras skirti J. Sabatauską, interviu "Žinių radijui" sakė A. Sysas.

Tačiau politikas sukritikavo generalinio prokuroro teikimo procedūrą ir ją pavadino "visiškai nevykusia".

"Sugalvojo viena ar kita partija. Tai mes tokiais būdais galime ir patį geriausią kandidatą nuskandinti diskusijose", - teigė A. Sysas.

Jis teigė visiškai sutinkąs su J. Sabatausku, kuris sako, kad ydinga generalinio prokuroro skyrimo tvarka. Pasak socialdemokrato, šį pareigūną turėtų teikti Vyriausybė.

"Yra skirtingos valdžios šakos ir jos visos turi dalyvauti, o ne taip, kad Prezidentė pati teikia ir pati tvirtina. Tai turėtų teikti, ko gero, Vyriausybė, Seimas išklausyti, pritarti ar nepritarti, o tvirtinti Prezidentė. Tada visos valdžios grandys dalyvauja. Šiuo atveju Prezidentė ateina ir pasako: "arba šitą, arba iš viso neteiksiu". Toks dalykas nelabai tinkantis mūsų demokratinėje visuomenėje", - kalbėjo Seimo narys.

ELTA primena, kad partijos Tvarka ir teisingumas prezidiumas nutarė siūlyti valdančiosios koalicijos politinei tarybai artimiausiame posėdyje svarstyti generalinio prokuroro skyrimo klausimą, rekomenduojant Respublikos Prezidentei teikti parlamentui teisininko, dabartinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko J. Sabatausko kandidatūrą į šalies generalinius prokurorus.

Tačiau šalies vadovė generalinį prokurorą skirs vadovaudamasi Konstitucija, o ne siūlomomis iniciatyvomis, pabrėžė Prezidentūra.

Generalinio prokuroro kandidatūras patvirtinti Seimui teikianti Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad balsuodami slaptai Seimo nariai elgiasi neskaidriai ir galimai keičia savo viešai išsakytą nuomonę. Šalies vadovė taip pat yra užsiminusi apie "tam tikrų interesų grupių" įtaką Seimo nariams balsuojant dėl generalinio prokuroro.

Seimas jau du kartus atmetė Prezidentės pasiūlytus kandidatus į generalinius prokurorus: birželį - Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio, rugsėjį - Kaišiadorių rajono apylinkės teismo teisėjos Editos Dambrauskienės. Pasak D. Grybauskaitės, naują kandidatą Seimui ji gali pasiūlyti jau po 2016 m. parlamento rinkimų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder