Algirdas Butkevičius tikisi, kad Seimas socialinį modelį priims spalį

Algirdas Butkevičius tikisi, kad Seimas socialinį modelį priims spalį

Naujasis socialinis modelis, kuriam antradienį pritarė Vyriausybė ir kuris keliauja į Seimą, parlamente galėtų būtų priimtas spalį, sako Premjeras Algirdas Butkevičius.

"Mes norėtume, kad birželio mėnesį Seime vyktų pateikimas, o rudenį prasidėtų labai stipri diskusija, ir būtų labai gerai, kad spalio mėnesį Seimas pritartų visiems šiems teisės aktams", - Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Vyriausybė antradienį posėdyje pritarė Darbo kodekso ir kitų su darbo santykiais, valstybiniu socialiniu draudimu ir užimtumu bei darbo vietų kūrimu susijusių teisės aktų projektų pataisoms bei papildymams ir teiks juos Seimui.

"Mes pritarėme visam socialiniam modeliui arba visiems įstatymo projektams su patobulinimais. Šiandien buvo atsižvelgta į visų ministerijų pateiktus pasiūlymus, ir labai džiaugiuosi, kad buvo rasti kompromisai (...), į kai kuriuos dalykus buvo atsižvelgta, kai kuriems dalykams nebuvo pritarta", - teigė A. Butkevičius.

Pasak Ministro Pirmininko, pagal naująjį socialinį modelį esminiai pakeitimai tai, kad, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos ir švietimo sistemose dirbantiems darbuotojams atostogos liko kaip ir anksčiau buvo.

Išlaikomos garantijos nėščioms moterims ir asmenims, auginantiems vaikus (draudimas atleisti iki vaikui sueina 3 m.). Darbo santykių reguliavime nuo vieno iki dviejų mėnesių prailginta išeitinė išmoka, o vėliau, asmeniui nesusiradus darbo, "įsijungia" nedarbo draudimo sistema. Taip pat įvedamos "lubos", kurios pradeda įsigalioti nuo 10 vidutinių darbo užmokesčių, nuo 2017 m. kasmet 1 procentiniu punktu mažinama socialinio draudimo įmoka.

Pasak Premjero, didžiausias šio socialinio modelio pranašumas tas, kad pereinama prie konkrečių įstatymų įgyvendinimo arba jų vykdymo, atsiranda geresni santykiai tarp darbdavio ir darbuotojo.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, vienas svarbiausių klausimų, numatytų socialiniame modelyje, pensijų indeksavimas, kurių kėlimas iki šiol priklausydavo nuo politinės valios. Siūloma, kad pensijų rodikliai (bazinė pensija, apskaitos vieneto vertė) kiekvienais metais būtų indeksuojama pagal nustatyta tvarka apskaičiuotą indeksavimo koeficientą, kurio dydis priklausytų nuo darbo užmokesčio fondo augimo per kelerius metus.

"Paskaičiavimai priklausys nuo darbo užmokesčio fondo augimo prieš tai buvusius trejus metus ir prognostiniai į priekį. Niekada nebus mažinama, nepriklausomai, nuo to ar krizė, ar ne krizė, tam bus kaupiamas atitinkamas rezervas, ir žmogus tikrai nepajus tos krizės", - sakė ministrė.

Keisis ir pensijų apskaičiavimo ir mokėjimo tvarka, ji taps atviresnė ir palankesnė būsimiesiems pensininkams. Vietoj dabar galiojančio asmens draudžiamųjų pajamų vidurkio koeficiento siūloma įvesti apskaitos vienetų sistemą. Darbuotojai matys, kaip jų mokamos įmokos kaupia jiems pensiją - didesnės įmokos garantuoja didesnę pensiją. Siekiant paskatinti darbo užmokesčio augimą siūloma per 12 metų po 1 procentinį punktą mažinti pensijų socialinio draudimo tarifą.

A.Pabedinskienės teigimu, pensijos turėtų realiai didėti nuo 2016 m. , tačiau tai priklausys nuo Seimo valios.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder