Algirdas Butkevičius teigia, kad su Loreta Graužiniene dėl euro susitarta

Algirdas Butkevičius teigia, kad su Loreta Graužiniene dėl euro susitarta

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia susitaręs su Seimo Pirmininke "darbiete" Loreta Graužiniene, kuri anksčiau teigė matanti galimybę įvesti eurą tik gerokai didinant minimalią algą, kad euras turi būti įvestas 2015 metais.

"Nenorėčiau visų detalių atskleisti, ką kalbėjome su Seimo Pirmininke, bet galiu pasakyti, kad mūsų pokalbis pasibaigė bendru sutarimu, kad euras turėtų būti įvestas 2015 metais", - LRT radijui antradienį sakė A. Butkevičius.

Kai kurių šalies politinių partijų kalbas apie tai, kad Lietuvai nereikėtų skubėti su euro įsivedimu Premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas A. Butkevičius įvertino kaip siekį užsidirbti politinių dividendų.

"Manau, kad ta spekuliacija, kuri šiuo metu vyksta viešojoje erdvėje, artimiausiu metu turės būti išsklaidyta. Manau, kad tikrai nėra laikas kalbėti apie referendumą. (...)Vertinu kaip tam tikrą partijų norą užsitarnauti gal tam tikrus politinius balus", - sakė Vyriausybės vadovas.

A. Butkevičius priminė Latvijos pavyzdį, kur politinės partijos taip pat labai aktyviai pasisakė prieš euro įvedimą, bet artėjant euro įvedimo terminui tapo nuosaikios. Šiuo metu esą gerėja ir žmonių požiūris į eurą.

Ministras Pirmininkas pakartojo, kad de facto Lietuva jau turi eurą, nes litas susietas su euru, šiuo metu beliko tai įtvirtinti de jure, tam reikia pozityvaus požiūrio ir informacijos. A. Butkevičius garantavo, kad visuomenė, įsivedus eurą, nepajus jokių neigiamų pasekmių, o euro įvedimas leis dar sparčiau kurti ekonomiką šalyje, naujas darbo vietas, pritraukti daugiau tiesioginių užsienio investicijų bei sukurti tvarią ekonomiką.

Valdančiųjų politinė taryba antradienį Seime aptars euro įvedimą. Finansų ministerija ir Lietuvos bankas pristatys euro įvedimo planą.

Lietuva siekia eurą įsivesti nuo 2015 m.

Šeštadienį su finansų ministru Rimantu Šadžiumi susitikęs Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas, Komisijos narys, atsakingas už ekonomikos ir finansų klausimus bei eurą, Olis Rėnas (Olli Rehn), akcentavęs fiskalinę drausmę ir viešųjų finansų tvarumo būtinybę, teigė, kad Lietuva turi realių galimybių tapti euro zonos šalimi.

Sulaukusi oficialios "Eurostat" agentūros informacijos EK ir ECB paskelbs pranešimus apie ES šalių konvergenciją. Tai greičiausia bus jau balandžio mėnesį. Šiuos rodiklius įvertinusi Europos Komisija teiks pasiūlymą dėl euro įvedimo šalyje, kuri atitiko Mastrichto kriterijus. Šį pasiūlymą svarstys Europos vadovų taryba, savo rekomendacijas pateiks ir Europos Parlamentas. Vėliau, liepos mėnesį, atsižvelgusi į rekomendacijas, sprendimą dėl šalies priėmimo į euro zoną priims ES ekonomikos ir finansų ministrų taryba.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder