A. Nevzorovui sausio 13-osios įvykiai - proga švęsti

A. Nevzorovui sausio 13-osios įvykiai - proga švęsti

Neįvykęs interviu.

Prieš penkiolika metų SSRS Aukščiausios Tarybos sprendimu per centrinę televiziją parodytas Aleksandro Nevzorovo filmas "Mūsiškiai" ("Nashy") sukrėtė visą Lietuvą.

Tragiškus 1991-ųjų sausio 13-osios įvykius A. Nevzorovas neigė ir stojo į ginkluotų rusų armijos ir OMON'ininkų pusę.

Dokumentiniu pavadintame filme rusų žurnalistas bandė parodyti, jog Lietuvos kovotojai už laisvę yra viso labo prieš taikius rusų karius agresyviai nusiteikę nacionalistai. Jis teigė, kad sausio 13-ąją žuvę ir sužaloti žmonės į ligonines ir morgus buvo atvežti iš avarijų vietų, o ne iš po rusų tankų.

Kodėl A. Nevzorovas tada atvyko į Vilnių ir ką nūdien mano apie savo sukurtą "dokumentinį" filmą?

Nevzorovo paieškos

Prieš savaitę A. Nevzorovo paiešką pradėjęs "Vakarų ekspresas" sužinojo daug jo dabartinio gyvenimo detalių.

Po kadais skandalingos laidos "600 sekundžių" bene populiariausiu žurnalistu Rusijoje tapęs A. Nevzorovas pastaruoju metu žiniasklaidai jau neįdomus. Tai supratome bendraudami telefonu su kolegomis Maskvoje ir Sankt Peterbuge. Jie iš karto suprasdavo, kad A. Nevzorovo ieškome norėdami pasikalbėti apie filmą "Našy", tačiau apgailestaudavo neturintys šio žmogaus koordinačių.

Kadangi 2000 metais A. Nevzorovas tapo Rusijos Dūmos deputatu, ieškojome jo parlamente.

"Jis čia nesirodo", - informavo Dūmos priimamajame.

"Esame vieno Dūmos komiteto nariai, tačiau per trejus metus nesu matęs Nevzorovo nei parlamento, nei mūsų komiteto posėdžiuose", - apgailestavo deputatas Michailas Jemeljanovas.

Jokių duomenų apie A. Nevzorovą neturėjo ir Rusijos Federacijos Vyriausybės įsteigto laikraščio "Rossiskaja gazeta" televizijos skyriaus redaktorė. Didžiojoje politikoje, pasak jos, A. Nevzorovas nedalyvauja, televizijos projektais negarsėja: "Nuo to laiko, kai per Pirmąjį Rusijos kanalą buvo parodyti jo dokumentiniai filmai apie arklius "Lošadinaja enciklopedija", Maskvoj ejis nesirodo. Bandykite jo ieškoti ten, kur jis gyvena - Peterburge. Ką jis dabar veikia, aš nežinau".

Arklių žinovas

Visai neseniai A. Nevzorovas vis dėlto turėjo rimtą užsiėmimą ir šmėžavo televizijos bei radijo kompanijai "Peterburg" priklausančiame 5-ajame kanale su politinio turinio laida.

5-ojo kanalo spaudos tarnybos viršininkė Larisa Konašonok mūsų dienraščiui teigė, kad A. Nevzorovas pastaruoju metu "tik kartais užsuka pas mus".

Sužinojome, jog A. Nevzorovas šiandien garsėja kaip arklių žinovas, propaguojantis jų dresavimą be jėgos ir smurto, ir kad arkliai yra vienintelė tema, kuria viešai pasisako A. Nevzorovas.

"Nedrįskite vadinti filmo spektakliu!"

"Vakarų ekspresas" pasikalbėjo su A. Nevzorovo padėjėja ponia Tamara. Siūlome šį pokalbį skaitytojų dėmesiui.

Laba diena, ponia Tamara, trukdo žurnalistai iš Lietuvos pajūrio, norėtume pasikalbėti su Aleksandru Nevzorovu. Šiemet, sausio 13-ąją, sukanka 15-a metų nuo tragiškų įvykių mūsų šalyje...

Palaukite, kas ten jums sukanka? Čia mūsų sukaktis. Penkiolikos metų jubiliejus Aleksandro Glebovičiaus filmui "Našy".

Taip, apie šį filmą ir norime pasikalbėti. Norėtume sužinoti, kaip Nevzorovas šiandien jaučiasi. Ar jam ne gėda prieš lietuvius tada dėl sukurto spektaklio? Jis gi ne tik tautą pažemino, bet ir 1991 metais sulaukė kritikos iš saviškių už "Našy". SSRS kinematografininkų sąjunga tada išplatino pranešimą, kuriame Nevzorovo filmą apie televizijos bokšto šturmą Vilniuje pavadino inscenizuota klastote...

Kodėl jam turi būti gėda? Todėl, kad parodė tiesą? Todėl, kad išdrįso apginti rusų karius ir visus Baltijos šalyse gyvenančius bei engiamus rusų tautybės žmones? Be to, nedrįskite vadinti filmo spektakliu. Spektakliai kuriami teatruose. Pasakykite atvirai: jūs iš nacionalistinio laikraščio? Kokiai partijai priklausote? Ko jūs siekiate? Apie ką klausinėsite? Norite suteršti dorą Aleksandro Nevzorovo vardą? Kieno užsakymą vykdote?

Aš noriu paklausti Nevzorovo, kieno užsakymą 1991 metais vykdė jis. Aš iš laisvo ir nepriklausomo leidinio. Man įdomu sužinoti, ar Nevzorovas nesapnuoja košmarų, ar lankosi Lietuvoje šiandien ir ką mano apie mūsų šalies pažangą.

Norite pasakyti, kad nežinote, jog Aleksandras Glebovičius yra "juoduosiuose sąrašuose"? Jam gi uždrausta kirsti valstybinę Estijos, Latvijos ir Lietuvos sieną. Beje, tose sąrašuose yra ir daugiau pavardžių. Pasidomėkite savo Užsienio reikalų ministerijoje.

Tai ar padėsite susisiekti su Nevzorovu?

Įvardykite visus klausimus, kuriuos jam pateiksite.

Norėčiau paklausti, kodėl Nevzorovas taip didžiuojasi savo seneliu, kuris po 2-ojo pasaulinio karo vadovavo NKVD Lietuvoje. Ir dodėl jis arkliams gailestingesnis nei žmonėms.

Supratau. Viskas aišku. Paskambinkite rytoj.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder